Opleidingseisen wettelijke erkenningsregeling gastechnisch installateur nog niet bekend

Geplaatst op 31 mei 2017 door Redactie

Vanaf 1 januari 2019 moeten alle installatiebedrijven en monteurs die zich bezighouden met het installeren en onderhouden van cv-installaties voldoen aan een wettelijke erkenning en daarmee aan minimale eisen voor vakbekwaamheid en (bij)scholing.

Diverse opleidingsinstituten benaderen installateurs met opleidingen waarmee zij zouden voldoen aan de wettelijke erkenningsregeling. Daarmee lopen zij op de muziek vooruit. De exacte opleidingseisen zijn namelijk nog niet bekend.

Hoewel bijscholing altijd nuttig is, adviseert UNETO-VNI nog niet in te gaan op het aanbod van deze opleidingsinstituten. Althans, wie dit doet om nu al aan de eisen in 2019 te voldoen. De kans is namelijk aanwezig dat de uiteindelijke opleidingseisen nét anders uitpakken waardoor monteurs later alsnog op cursus moeten. Dat kost dan onnodig geld en tijd.

UNETO-VNI overlegt momenteel met de overheid en andere betrokken partijen over de opzet van de wettelijke erkenningsregeling en de opleidingseisen die daarbij horen. Zodra de exacte opzet van de regeling en vakbekwaamheidseisen bekend zijn, zullen zij hierover informeren. Zij streven ernaar om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen, zodat installateurs voldoende tijd krijgen om zich op de wettelijke eisen voor te bereiden. Als dat nodig is, zullen zij een overgangsperiode bepleiten die iedereen voldoende tijd geeft om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

Wat kunt u nu al doen?

UNETO-VNI heeft een instructiefilm gemaakt met 10 belangrijke controlepunten die helpen om gasinstallaties veiliger te maken en ongelukken met koolmonoxide te voorkomen.
Installateurs kunnen hun kennis nu al up-to-date brengen met de toolbox ‘Kennis van koolmonoxide’ van UNETO-VNI. Deze online gereedschapskist helpt monteurs bij een juiste en veilige uitvoering van hun werk. Leden kunnen de toolbox kosteloos gebruiken.
Voor iedereen die nú monteurs wil bijscholen, bieden de opleidingseisen voor OK CV houvast. UNETO-VNI kan echter niet garanderen dat met deze opleidingen straks 100% aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement