Op een eenvoudige en voordelige manier naar een hoger energielabel

Geplaatst op 27 februari 2023 door Redactie

De Hybride Connect2 van Alutherm Heating is een duurzame oplossing bij renovatieprojecten of ketelvervanging

Voor veel industriële utiliteitsgebouwen is volledig aardgasvrij verwarmen vooralsnog geen optie. Met de hybride warmtepomp is er inmiddels wel een goede oplossing beschikbaar. In het bedrijfsverzamelgebouw van Spitters Vastgoed in Weert staat sinds kort de Hybride Connect2 van Alutherm Heating. Een combinatie van een HR cv-ketel en een lucht-water warmtepomp van LG. Compleet met slimme Hybride Connect2 besturing is het dé oplossing voor ketelvervanging of renovatieprojecten bij gebouwen die niet volledig van het gas af kunnen en toch willen verduurzamen.

Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Marconilaan 8 in Weert is een plaatje, zowel van buiten als van binnen. Glas-in-loodramen zorgen voor veel sfeer, net als de enorme vide. Het kantoorpand is ruim 4200 vierkante meter groot, bestaat uit drie verdiepingen en herbergt een aantal innovatieve bedrijven. ,,Wij hebben dit pand vorig jaar helemaal opgeknapt”, zegt Ramon Spitters van Spitters Vastgoed. ,,Net toen we klaar waren, begaf de cv-ketel het en was het hier niet warm te krijgen. Er was al een wens om te verduurzamen, die kwam nu in een stroomversnelling terecht.” Spitters nam contact op met Huub Klein Koerkamp van TKK Techniek en Kersten Installatietechniek. ,,Wij werken wel vaker samen en dat bevalt goed. Samen gingen we op zoek naar een snelle oplossing.”

Gelijkmatig verwarmen

Klein Koerkamp keek allereerst naar het gebouw en kwam algauw uit bij de hybride Connect2 van Alutherm Heating in Belfeld. ,,Een Alutherm hybride warmtepomp werkt samen met de Alutherm cv-ketel. Daardoor zijn er veel minder aanpassingen nodig aan de bestaande werktuigbouwkundige en elektrische installatie, dan bij de all-electric variant die volledig op stroom draait.

"Net toen we klaar waren, begaf de cv-ketel het en was het hier niet warm te krijgen. Er was al een wens om te verduurzamen, die kwam nu in een stroomversnelling terecht"

Het bestaande afgiftesysteem kan dan ook vaak gehandhaafd blijven. De hybride warmtepomp is daarbij erg geschikt voor het gelijkmatig verwarmen van grotere ruimtes op een constante temperatuur. Dat komt in veel bedrijfspanden, zoals deze, goed van pas.”

Geïntegreerd binnendeel

Met de Alutherm Connect2 kun je vaak op een eenvoudige en voordelige manier naar een hoger energielabel en realiseer je tot circa 50 procent CO2-reductie. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. ,,Terwijl de investerings- en installatiekosten te overzien zijn vanwege het eenvoudig aansluiten op de bestaande installatie”, zegt René ter Horst, salesmanager bij Alutherm Heating. ,,Hierdoor is een terugverdientijd van drie tot vijf jaar in veel gevallen haalbaar.”
Ook heeft dit Alutherm hybride toestel een geïntegreerd binnendeel ten behoeve van de warmtepomp. De warmtepomp en de cv-ketel vullen elkaar aan, werken in een groot gedeelte van de vraag tegelijkertijd en altijd in juiste verhouding. Dit is ook handig voor de installateur want dat scheelt hem een hoop werk.

Minimaal energielabel C

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.

"De investerings- en installatiekosten zijn te overzien vanwege het eenvoudig aansluiten op de bestaande installatie. Hierdoor is een terugverdientijd van drie tot vijf jaar in veel gevallen haalbaar"

Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. ,,Deze verplichting wordt nooit gehaald”, zegt Ter Horst. ,,Sterker nog, negentig procent van de kantoren voldoet nu nog niet. Met de installatie van de hybride Connect2 heb je automatisch energielabel C en voldoe je aan de nieuwe energieregels.”

Belangrijke rol voor partners

,,Als Alutherm Heating kunnen wij met onze hybride warmtepompen bijdragen aan het behalen van de duurzame doelstelling”, vervolgt Ter Horst. ,,Dat doen we overigens niet alleen, onze partners spelen daarbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld installateurs en adviseurs. Iedereen brengt weer zijn eigen kennis en ervaring mee.”
Een mooi voorbeeld is het project in Weert. Er is op dit moment een enorme vraag naar warmtepompen en daardoor loopt de wachttijd flink op. Voor Spitters was dat geen optie: ,,We hadden een acuut probleem. De ketel moest voor de winter vervangen worden. Dan moet je opeens zeer snel schakelen.”
Gelukkig was er snel een oplossing. Alutherm Heating had al een installatie klaar en er kon geswitcht worden met een ander project. ,,In augustus tekenden we de overeenkomst en in september startte de eerste werkzaamheden”, zegt Spitters.

Alles viel op z’n plek

De technici van Kersten Techniek uit Elst verzorgden de installatie en vervulden een coördinerende rol. ,,Wij hebben ervoor gezorgd dat alles op z’n plek viel”, zegt Rik Oudelaar van Kersten Techniek. ,,Op de benedenverdieping was al vloerverwarming, op de andere verdiepingen worden de ruimtes verwarmd met radiatoren.

"Ik ben benieuwd wat we nu daadwerkelijk besparen. De warmtepomp draait nog te kort om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen"

In wezen hoefden wij niet veel aan te passen. Een hybride systeem is makkelijk aan te sluiten op de bestaande infrastructuur in het pand.”
Inmiddels pluimt de warmtepomp mooi op het dak. Het is overal comfortabel warm in het pand. Vol verwachting wordt nu uitgekeken naar de eerste resultaten. ,,Ik ben benieuwd wat we nu daadwerkelijk besparen”, zegt Spitters. ,,De warmtepomp draait nog te kort om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.”

De beste oplossing

Kersten Techniek gaat ook over het onderhoud. Dat wordt allemaal bijgehouden. ,,Als er bijvoorbeeld een klep vervangen moet worden, krijgen wij daar melding van”, zegt Oudelaar. ,,Zo kunnen we snel service verlenen en komt niemand in de kou te zitten.”
Spitters heeft nog meer panden die verduurzaamd kunnen worden. Ook daar wordt gekeken of eventueel een hybride warmtepomp een goede oplossing kan zijn. ,,We bekijken altijd per project wat de beste oplossing is”, zegt Ter Horst. ,,Dat doen we samen met de installateur. We zetten niet zomaar iets neer, het moet wel rendabel zijn. Daarom is het belangrijk om alles goed door te rekenen om zo tot de beste oplossing te komen.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement