Ontdek hoe Kemper en het UMCG samenwerken aan watermanagement van topkwaliteit

Geplaatst op 12 april 2024 door Redactie

Betrouwbaarheid is geen keuze!

Drinkwater … ach, je zet een kraan open en daar is het iedere keer opnieuw: fris, helder en schoon (drink)water. Het levenselixer, de normaalste zaak van de wereld. Toch? Wellicht voor een deel maar de vanzelfsprekendheid is niet altijd zo vanzelfsprekend als men zou denken. Er komt heel wat bij kijken en installatietechnisch moet je je zaakjes wel op orde hebben. En dan hebben we het uiteraard ook over hygiëne en het buiten de deur houden van de legionellabacterie. Zeker als we het hebben over een ziekenhuis. Zoals hier in het UMCG, een academisch ziekenhuis in het hartje van de stad Groningen met rond de vijftig gebouwen. Gebouwen die stuk voor stuk afhankelijk zijn van een goed watermanagement. Dan hebben we het over mensen, maar op de eerste plaats gaat het dan toch om installaties, leidingen, kranen en afsluiters. En wat die afsluiters betreft doen Kemper en het UMCG al een aantal jaren zaken met elkaar. Tot volle tevredenheid.

Logisch

Floris Pieterse, technisch beheerder water bij UMCG, is een bevlogen vakman die uiteraard weet waarover hij praat en aanstekelijk vertelt over zijn prachtige vak. Na een aantal jaren ‘Kemper’ weet hij dat het wel goed zit met dit bedrijf. “Kijk, kwaliteit en veiligheid schrijven wij hier met hoofdletters. In een ziekenhuis gebeurt natuurlijk altijd wat, uitbreiden, renoveren, onderhoud, een lekkage … pratend over afsluiters willen wij kwalitatief hoogwaardige producten waarbij betrouwbaarheid geen keuze is of mag zijn.

‘’Kijk, kwaliteit en veiligheid schrijven wij hier met hoofdletters.’’

Dit is een ziekenhuis en je moet, indien nodig, snel kunnen handelen en op de juiste manier kunnen ingrijpen. Ook en misschien wel vooral als het om drinkwater gaat. Betrouwbaarheid en patiëntveiligheid, daar draait het om.” En dat klinkt misschien heel logisch, maar stelt u zich voor dat er een waterlek wordt ontdekt vlak voor een operatie … je hoeft er niet heel veel fantasie voor te hebben om te bedenken dat snel en accuraat handelen een vereiste is. Nu, dat kun je wel aan Floris en zijn team over laten.

Indrukwekkend

Kemper levert voor diverse gebouwen de afsluiters uit de WESER-serie. Bernard Becking, accountmanager bij Kemper, komt al heel wat jaren in het UMCG, de grootste werkgever van Noord-Nederland met 13.000 medewerkers. Hij benadrukt het belang van een lange termijn relatie. “Als je een wat langere tijd met elkaar optrekt, dan weet je ook precies wat je aan elkaar hebt.

"Als je een wat langere tijd met elkaar optrekt, dan weet je ook precies wat je aan elkaar hebt.’’

En als het dan een keer nodig is, ben je ook bereid om een stap extra te zetten.” We nemen een kijkje in, of liever onder het ziekenhuis. Eigenlijk weet je het wel maar het blijft indrukwekkend. Na een kleine rondleiding door een aantal technische ruimtes dringt het besef echt door dat het hier om grote getallen gaat. Kilometers leidingen, enorme installaties voor het energiebeheer. Ok, een paar cijfers met betrekking tot water: 12.000 tappunten, verbruik per dag 870 kubieke meter (vgl. gezin 4 pers 200 kuub per jaar).

Brons

Even terug naar de afsluiters van de WESER-serie. Een innovatief product van Kemper met vele toepassingen. Een paar belangrijke elementen/eigenschappen: geheel vrij van dode ruimtes, voorkomt bacteriegroei, ontzinkingsvrij en corrosiebestendig brons, spindelafdichting, geschikt voor alle aansluitingen. En 10 jaar garantie. Afsluiters van Kemper: al vijf decennia toonaangevend, trendsettend en vooruitlopend. Een voorbeeld? Een onderhoudsvrije spindelafdichting die zelfs onder volle systeemdruk vervangen kan worden. Kemper afsluiters zijn natuurlijk voorzien van alle benodigde keurmerken. Alle onderdelen voldoen aan de strengste eisen waarvan de naleving wordt gegarandeerd door het hoogste niveau van kwaliteitsborgingsmaatregelen.

‘’Waar betrouwbaarheid en kwaliteit hand in hand gaan.’’

Afsluiters zijn een onmisbare schakel in het totaal van iedere installatie waar water een rol in speelt. Pure Europese producten die in Olpe (D) worden gemaakt. Kemper: waar betrouwbaarheid en kwaliteit hand in hand gaan. Naast de afsluiters biedt Kemper ook als het gaat om hygiëne slimme en innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld het hygiënesysteem KHS voor een installatie met ringleidingen met dynamische stromingsverdelers: geen risico op stagnatie en duurzaam behoud van temperatuurniveau. Bernard Becking: “Kemper bestaat 160 jaar en is nog een echt familiebedrijf. Wij focussen op datgene waar we goed in zijn. Ontwikkelen, verbeteren? Natuurlijk, dat is een doorlopend proces en geldt voor al onze producten. Maar dat geldt net zo goed voor de relatie die je met klanten hebt. Investeren in aandacht en mensen, met kennis van zaken. Daar zit een belangrijk deel van je succes!”

Mens en techniek

Er verschijnt een brede lach op het gezicht van Floris Pieterse: “Weet je wat eigenlijk het leukste is? Er is hier geen dag hetzelfde. Natuurlijk ben je bezig met reguliere zaken, maar er gebeurt toch regelmatig iets waarvan je denkt: ok en hoe lossen we dit op? Denk er wel aan, zorg is 24/7. En wat te denken van een reparatie uitvoeren en tegelijkertijd alles in bedrijf houden. Uitdaging genoeg. Het is een prachtige manier van werken waar de mens en de techniek samenkomen. Wat dat laatste aangaat: we hebben hier een aantal mooie banen, saai wordt het nooit en je leert iedere dag weer bij. Ik zou zeggen: solliciteer, we hebben nog wel wat vacatures.” Als het gesprek is afgelopen wil Floris nog wel even kwijt dat hij altijd een setje extra kleren bij zich heeft. Lachend: “Tja, het blijft wel water hé!”