Online kennissessies over waterstof

Geplaatst op 06 april 2021 door Redactie

In een reeks online kennissessies georganiseerd door RVO vertellen verschillende ondernemers over hun innovatieve waterstofprojecten. Wat is er tot nu toe te oogsten, wat zijn de geleerde lessen? In elke aflevering staan ze uitgebreid stil bij een waterstof-thema.

Ondernemers lichten hun technologieën en processen toe. Deze zijn mogelijk in de toekomst ook interessant voor uw bedrijf. Zij voerden deze projecten ook uit dankzij een subsidie. Tijdens de uitzending krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.

Programma dinsdag 6 april

Deze eerste uitzending heeft als thema 'water elektrolyse'.

• Power to Clean Gas – Robert Makkus (Hygear)
Dit project gaat over de integratie tussen een hogedruk elektrolyser en een PSA-nazuivering. Het doel is om hiermee de kosten te verlagen. De resultaten zijn gebruikt voor het ontwerp van een commercieel elektrolysersysteem van minimaal 1MW.
• Alkaliflex: vergroting van de flexibiliteit en productiecapaciteit van alkalische waterelektrolyse – Thijs de Groot (Nouryon)
In dit project onderzoeken en ontwikkelen Nouryon en de TU Eindhoven de flexibiliteit en productiviteit van alkalische waterelektrolyse. Hiermee willen zij een belangrijke stap maken in het flexibel opereren en het verlagen van de kapitaalkosten.
• Hydrogen from seawater via Membrane Distillation and Polymer Electrolyte Membrane Electrolysis – Sander ten Hoopen (Hydron Energy)
Hydron Energy en WUR ontwikkelen een pre-pilot testsysteem voor de integratie tussen membraandestillatie en een PEM elektrolyser. Daarmee maken ze uit zeewater waterstof.

Thema’s

Elke uitzending heeft een eigen thema:

6 april: water elektrolyse

• 11 mei: lokale/decentrale productie en buffering (volgt nog)

8 juni: waterstof in de gebouwde omgeving (volgt nog)

6 juli: projecten in transport en vervoer (volgt nog)

Klimaatdoelen en waterstof

De klimaatdoelen zijn: in 2030 een CO₂-emissieverlaging van 49% en in 2050 100% verlaging. Als we waterstof duurzaam produceren draagt dit bij aan deze doelen. Het levert de nodige flexibiliteit voor een toekomst met alleen hernieuwbare energiebronnen. De toepassingsgebieden zijn talrijk: in de afgelopen 8 jaar zijn er al ruim 100 initiatieven gestart in verschillende sectoren.

Deelname aan de Kennissessie Waterstof is gratis. Schrijf u in via de registratiepagina van RVO.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement