Ongeveer bestaat niet in rookgasafvoerland

Geplaatst op 11 november 2015 door Redactie

Vervangen van verwarmingsketels inclusief het aanbrengen van een nieuwe rookgasafvoer. Het zou wel moeten maar is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Zeker als het gaat om stapelbouw of appartementencomplex is dat een omvangrijke klus die om de nodige kennis en expertise van de installateur vraagt. Kennis en expertise die de installateur niet altijd in huis heeft. Dat is wel het geval bij Installatiebedrijf VIT uit Mijdrecht, Knoop Installatietechniek uit Breukelen en Energiek Installaties uit Vleuten. Gezamenlijk pakten zij de installatieklus voor een appartementencomplex aan de Havenstraat in Hilversum op. In samenwerking met rookgasafvoer fabrikant Burgerhout.

Teamwork

Teamwork is de rode draad die door het verhaal loopt. Robert Veerhuis: “Ik heb Ton Knoop (Knoop Installatietechniek) en Dirk-Jan Peters (Energiek Installaties) erbij gehaald omdat het zo’n klus is die je prima samen kunt klaren. Wij hebben allemaal de nodige ervaring en maken gebruik van elkaars sterke punten. We hebben een hele goede taakverdeling. Een voorbeeld: bij een dergelijk project is het bijvoorbeeld van groot belang dat er goede afspraken met de bewoners worden gemaakt. Om daarmee de overlast, waaraan je niet ontkomt als je kanalen gaat vervangen, tot een minimum te beperken. Dat heeft Ton prima geregeld. Verder is het natuurlijk gemakkelijk wanneer je paar extra handjes nodig hebt.” En als het over teamwork gaat verwijst Robert ook naar de uitstekende relatie met Burgerhout. “Een vertrouwde leverancier waar wij al jaren zaken mee doen. Je weet wat je aan elkaar hebt. Niet alleen als het gaat om het leveren van kwaliteitsproducten maar ook wanneer het gaat om technische ondersteuning en dat is wel zo prettig.”

Technisch sparren

Felix Fonville, account manager bij Burgerhout, vult aan: “Het is op de eerste plaats belangrijk om in beeld te krijgen wat de technische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Verder gaat het om een kwestie van vertrouwen. Slimme oplossingen bedenken: goed en veilig. Noem het maar technisch sparren. Belangrijk want ‘ongeveer’ bestaat niet in rookgasafvoerland. Dat samenspel leidt tot het beste resultaat. Voor alle betrokken partijen en dan niet op de laatste plaats voor de opdrachtgever/eindgebruiker.” Ton Knoop: “We zijn een heel eind op weg en tot nu toe hoor ik alleen maar tevreden geluiden. Per appartement een dag of twee, soms drie en dat was het dan. We zijn heel goed op elkaar ingespeeld en daar pluk je tijdens een dergelijk project de vruchten van.”

Voordelen

De voordelen van een goed werkende rookgasafvoer met een nieuwe ketel zijn evident. Het gasverbruik gaat, bij dit project, met zo’n tweederde naar beneden. Hartstikke mooi natuurlijk maar er speelt nog een ander belangrijk aspect: de veiligheid. Robert: “We hadden hier een open systeem en met hergebruik van, waar mogelijk, bestaande kanalen zit er nu een gesloten systeem in. Efficiënter en veel veiliger. Een prima oplossing, tot stand gekomen door gezamenlijk op te trekken.” In dit project gaat het om 32 appartementen met 7 strangen. Deze worden voorzien van een rvs CLV systeem van Roccheggiani geleverd door Burgerhout. Niet iedere strang is hetzelfde en waar dus de nodige kennis en soms creativiteit absolute voorwaarden vormen om een en ander goed te installeren. “Het ene afzuigkanaal is het andere niet en soms zit een kanaal op een wat lastige plek. Dat geeft niets en lossen we wel op maar je moet wel goed nadenken wat je doet. Het gaat uiteindelijk om een systeem waar de bewoners de volgende twintig jaar weer mee vooruit moeten.’ Nog even terug naar de eindgebruiker/bewoner. Dirk-Jan: “We zeiden het al: overlast tot een minimum beperken en dat betekent ook dat er netjes wordt gewerkt. Dat klinkt heel logisch maar dat hoor je ook wel eens anders.”