Onderwijsgebouw Pulse TU Delft: zó energieneutraal kan een gebouw zijn

Geplaatst op 10 september 2018 door Redactie

Slechts 17 maanden van werk zitten erin: de realisatie van Pulse, het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft. Het behaalt het hoogst haalbare energielabel A++++. Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerden deze nieuwbouw, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Op 30 augustus 2018 is het duurzame onderwijsgebouw feestelijk en onder grote belangstelling geopend.

Pulse bestaat uit dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen, en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market. De nieuwbouw grenst aan het Teaching Lab waar docenten kunnen experimenteren en werken aan onderwijsinnovatie. Vaak gaat dat om het ontwikkelen van activerend onderwijs, waarin studenten niet alleen luisteren in de collegezaal, maar juist actiever aan de slag moeten. Daardoor nemen ze de leerstof makkelijker en duurzamer op. Innovaties die in het Teaching Lab zijn ontwikkeld kunnen in Pulse in de praktijk worden gebracht. Je vindt hier dan ook geen klassieke collegezalen maar instructieruimtes vol met moderne voorzieningen. Bijna alle wanden kunnen als een whiteboard beschreven worden en er hangen veel LCD-schermen, zodat de groepjes informatie kunnen delen. Eén van de zalen is nog net wat experimenteler: de zogenaamde ‘Technology Room’. Bij elke tafel hangen een beweegbare camera en twee schermen, zodat studenten met studiegenoten elders kunnen communiceren.

Gelijkstroomnetwerk

Achter de moderne, technische snufjes bevindt zich een infrastructuur van volledig duurzame installatietechniek. Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee heeft TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt gerealiseerd. Normaal gesproken draait een gebouw, dat zelf stroom opwekt, op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op. Die kan, zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden benut voor laptops, tablets, smartphones en verlichting. Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Verlichting, USB en ventilatie

Op dit moment voeden de panelen al rechtstreeks alle ledverlichting. Binnenkort worden ook alle nieuwe generatie USB- aansluitingen (tot 100 Watt vermogen) op het panelennetwerk aangesloten. Daarnaast adviseerde Kuijpers de TU Delft om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. Dan kan de universiteit, zodra de techniek zover is, ook de ventilatie rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten.

Combinatie van functies

Waar de energievoorziening het duurzaamheidsniveau al tot grote hoogte tilt, voerde Kuijpers Pulse tevens uit met andere duurzame oplossingen: klimaatvloeren en –plafonds zorgen in combinatie met WKO en CO2-gestuurde ventilatie voor het juiste klimaat in de diverse onderwijszalen en ontmoetingsruimtes. Verder bevatten de klimaatplafonds niet alleen armaturen die technisch en esthetisch voldoen, maar rustte Kuijpers ze ook uit met aanwezigheidsmelders en een sprinklerinstallatie die
wordt gevoed vanuit een lokale grondwaterbron.

Met Pulse levert Kuijpers het bewijs dat volledig energieneutrale gebouwen geen toekomstmuziek zijn, maar met de juiste kennis en technieken binnen handbereik liggen.


Reacties

JPe4619

12 september 2018 om 10.30 uur

waarom lees ik niets over warmte panelen, snelle warmte wanneer nodig, uit als er niemand is, zelfde als voor verlichting, kan ook op gelijkstroom.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement