‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Geplaatst op 27 juli 2018 door Redactie

De energietransitie van fossiele brandstof naar elektrische brandstof betekent voor installateurs dat van een cv-installatie met hoog temperatuurverwarming wordt overgegaan naar de warmtepomp met laagtemperatuurverwarming. Dat zegt Madelon Voorhoeve, directeur Thercon & Orcon. De energietransitie kan in haar ogen verder uitgerold worden. „Maar er is wel veel techniek en kennisoverdracht voor nodig”, geeft ze aan. „Daarbij is de kennisoverdracht naar de installateur weer anders dan naar de opdrachtgever. Verder heeft de energietransitie een enorme boost gekregen door de problemen in Groningen. Dat helpt zeker mee in het omschakelen. Onder druk wordt alles vloeibaar.”


„In de transitie komt er ook veel aan op gedrag”, vervolgt Voorhoeve. „Het vraagt een andere manier van denken. Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij voor het milieu. Dat is te merken in de wet- en regelgeving, maar ook op microniveau bij de mensen thuis.”

Goed advies belangrijk

Bij de transitie van fossiel naar all-electric is nog veel onbekend bij zowel de eindgebruiker als de opdrachtgever. Een goed advies is hierbij heel belangrijk. Zo kan een weloverwogen keuze gemaakt worden die het beste past bij een bepaalde woning. „Bij de woningen van vandaag de dag hebben we nog vaak te maken met een cv-installatie met hoog temperatuurverwarming”, legt Voorhoeve uit. „Bij de energietransitie gaan we naar de warmtepomp met laag temperatuurverwarming. Dat is een overgang waarbij de eindgebruiker geïnformeerd moet worden. Er moet uitgelegd worden hoe een laagtemperatuursysteem werkt. Dat is trager. Dat kun je niet even snel opstoken.

„In de transitie komt er ook veel aan op gedrag. Het vraagt een andere manier van denken.”

Dat is niet erg, maar je moet wel even weten hoe je er mee om moet gaan. Dat hoort nu eenmaal bij een energietransitie. Het is te vergelijken met een auto op diesel en een elektrische auto. Met een diesel rijd je bijvoorbeeld met één keer tanken naar Berlijn. Met een elektrische moet je onderweg een keer bijladen. Daar houd je rekening mee. Dat is ook de uitdaging. Wat ik mooi vind aan de energietransitie is dat je beloond wordt. Als je weet hoe het werkt, dan geniet je in je huis van de constante temperatuur, de lage energienota en de wetenschap dat je bijdraagt aan een beter milieu. Het is bewezen dat dit iets doet met je intrinsieke motivatie. Mensen gaan anders denken en we merken dat ze dat ook willen.”

Green Igloo

Bij de nieuwbouw is het makkelijk om warmtepompen in te bouwen. Daar is immers nog geen systeem aanwezig. „Bij bestaande bouw hangt veel af van je ambitie en van je budget”, zegt Voorhoeve. „Je moet goed nadenken hoe je de transitie gaat maken. „De eerste stap is altijd het isoleren van de woning. Daarmee bespaar je veel energie. Na isolatie komt als tweede stap de ventilatie, want er moet voldoende verse lucht in de woning toegevoerd worden. Als derde stap wordt gekozen voor een laag temperatuur-afgiftesysteem zoals vloerverwarming of dynamische convectoren.

De vierde stap is om de elektriciteit op te wekken uit hernieuwbare bronnen zoals de warmtepomp en zonnepanelen. Dit is allemaal samengevat in ons Green Igloo Concept. In dit all electric concept worden de ventilatie producten van Orcon en de Fujitsu warmtepompen van Thercon gebundeld tot één goed op elkaar afgestemd systeem.” Er zijn 3 concepten van Green Igloo uitgewerkt: Green Igloo basis en Green Igloo NOM (nul op de meter), deze zijn met name geschikt voor nieuwe gasloze woningen. Het derde concept is het Green Igloo Renovatie Concept, dat is met name geschikt voor bestaande woningen die gasloos willen worden. In elk concept zijn ontwerp, uitvoering en installatie, monitoring en onderhoud goed uitgewerkt en meegenomen. Als eindgebruiker kom je daardoor niet voor verrassingen te staan. Je weet je energieverbruik en je kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat.”

Zoveel mogelijk hernieuwbare energie

„We hebben als focus om zoveel mogelijk hernieuwbare energie toe te passen door te elektrificeren”, laat Voorhoeve weten. „Voor verwarming en koeling hebben we de lucht/lucht warmtepompen en voor verwarming, tapwater en koeling hebben we de lucht/water warmtepompen. De lucht/lucht warmtepompen kunnen vooral goed toegepast worden als decentrale verwarmingsoplossingen in de bestaande bouw. Denk aan aanbouw, een zolder of een slaapkamer.”

„We hebben als focus om zoveel mogelijk hernieuwbare energie toe te passen door te elektrificeren.”

Thercon levert een uitgebreid programma lucht/lucht warmtepompen, lucht/water warmtepompen, goed geïsoleerde boiler, geluiddempende overkappingen ‘Climeleon’ voor buitenunits van warmtepompen en warmtepompboilers. Orcon daarentegen is specialist in ventilatie, zowel centrale als decentrale toestellen met warmteterugwinning met en zonder CO2-sturing en vochtsensoren. „Zo brengen beide zusterbedrijven in elke woning, kantoor of school een buitengewoon comfortabel binnenklimaat”, zegt Voorhoeve. De Green Igloo adviesdesk, opgericht door Orcon en Thercon, is een vraagbaak voor opdrachtgevers, woningbouwverenigingen, architecten en installatie-adviseurs om woningen en kantoren energieneutraal of gasloos te maken. Zij brengen een adviesrapport uit en begeleiden het project van A tot Z.”

Leuke tijd om steentje bij te dragen

„Het is nu een leuke tijd om je steentje bij te dragen aan de energietransitie”, vindt Voorhoeve. „Wat het ook leuk maakt, is dat er zoveel mogelijk is. We zien dat opdrachtgevers en eindgebruikers ook graag mee willen doen. Ze zijn veel enthousiaster dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden. Als particulier kun je op microniveau meewerken aan de energietransitie. Als de cv-ketel vervangen moet worden, dan is het niet meer vanzelfsprekend dat deze wordt vervangen door een nieuwe cv-ketel.Dan bekijk je wat er aan verwarming nodig is en wat meer geschikt is, een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp of een combinatie van beide. De particulier hoeft niet ongerust te zijn. Er is voor elke vraag een oplossing. Welke oplossing dat is, is afhankelijk van de woning.”

Veranderingen bij energietransitie

„Het verduurzamen van de bestaande bouw is een uitdaging, geeft Voorhoeve toe. „We moeten ons met z’n allen realiseren dat met een energietransitie dingen veranderen. Bij een warmtepomp hoort bijvoorbeeld een boiler. Hier moet op zolder of in de kelder ruimte voor vrijgemaakt (kunnen) worden. en bij een warmtepomp hoort een laag temperatuur afgiftesysteem.

„Het is nu een leuke tijd om je steentje bij te dragen aan de energietransitie. Wat het ook leuk maakt, is dat er zoveel mogelijk is.”

Dit kan met laag temperatuur radiatoren of met vloerverwarming. Hier moet je ook rekening mee houden. Dit geldt ook voor ventilatie met warmteterugwinning. Je hebt ruimte nodig voor je toevoerkanalen. Kortom, allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden. De bonus is wel dat je er veel comfort voor terug krijgt. Daarnaast vertoont ons klimaat steeds meer pieken van koud naar warm. Met de constante temperatuur (verwarmen en koelen) van de warmtepomp, worden deze goed opgevangen.”

Haalbaar en betaalbaar

„Geld en comfort zijn nog steeds de belangrijkste uitgangspunten. „We vragen ons eerst af: krijg ik het wel warm genoeg en wat kost het mij? Het belangrijkste uitgangspunt blijft toch: is het haalbaar en betaalbaar”, zegt Voorhoeve. „Daarom zeg ik, laat je altijd goed adviseren en maak hier ook budget voor vrij. Dat betaalt zich terug. We hebben voor elke situatie een oplossing en geschikte producten, of het nu gaat om woningen, kantoren of scholen. Alles is mogelijk, van stap voor stap tot in één keer alles vervangen. Belangrijk is dat de installateur vanaf het begin bij het project betrokken is.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement