Nul-op-de-meter renovatie van woningcorporatie Portaal

Geplaatst op 01 juli 2020 door Redactie

Dat de appartementen aan de Kwango-, Kasaï- en Gambiadreef in de Utrechtse wijk Overvecht aan een grondige renovatie toe waren … daarover was geen discussie. Maar wat doe je als woningcorporatie in een tijd van verduurzamen en terugdringen van fossiele brandstoffen? En, bovenal, hoe zorg je er voor dat de huurders/bewoners nog tot in lengte van jaren prettig kunnen wonen zonder dat de kosten de pan uit rijzen?

Woningcorporatie Portaal bedacht samen met Dura Vermeer en een klankbordgroep van bewoners een renovatieplan met als uitgangspunt: nul-op-de-meter (NOM). Eind vorig jaar werd een start gemaakt met de appartementen aan de Gambiadreef en daar is de klus bijna geklaard. We maken een rondje op het project met Marnette Vroegop, projectmanager en Petri Bosch, de projectmanager die Marnette deze maand opvolgt. In verband met de coronacrisis alles uiteraard op gepaste afstand.

Warmtenet

Marnette Vroegop: "Bij dit soort projecten komt uiteraard ook altijd de vraag of het niet all-electric kan. Dat bleek hier heel lastig, gelet op het beperkte dakoppervlak en de enorme bouwtechnische ingrepen. Bovendien hebben we hier een warmtenet en waarom zou je daar geen gebruik van maken? Voor NOM is fossielvrije warmte nodig.

“De maandlasten voor en na de renovatie blijven voor de huurders gelijk”

Portaal en Eneco zijn samen het gesprek aangegaan over het gebruik van een duurzame bron voor de stadsverwarming. Eneco was op dat moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe biomassacentrale in Utrecht. Deze levert nu de duurzame warmte voor onze woningen. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor het duurzaam opwekken van elektriciteit. De maandlasten voor en na de renovatie blijven voor de huurders gelijk. Met andere woorden: meer comfort, duurzame energie en een gezonder binnenklimaat voor hetzelfde geld’.

Meebeslissen

Marnette benadrukt het belang van het werk van de klankbordgroep. "Dat heeft Dura Vermeer goed opgepakt. En dat heeft ook tot aanpassingen geleid. Voorbeeld: de ventilatie-unit van de WTW-installatie zat in de proefwoning in het verlaagde plafond in de hal als je binnenkomt. Daar was de klankbordgroep niet blij mee. De oplossing: een unit bij de badkamer en een aparte unit in de keuken. Ook een koof in de slaapkamer werd aangepast. Meedenken, meepraten en meebeslissen … !" 

Bewoonster Naima Choual woont met puberzoon van 17 in een appartement aan de Gambiadreef. Al twintig jaar en nog met steeds met veel plezier. Over de renovatie: "Ik heb in de afgelopen jaren zelf al het nodige verbeterd. Maar ik ben, net als veel medehuurders, wel blij dat deze renovatie plaatsvindt. Al was het maar vanwege de tocht. Daar heb ik nu geen last meer van. Ach, met zo’n project blijven er altijd wel wat dingetjes die wellicht anders of sneller hadden gekund. Over het geheel ben ik tevreden en ik denk dat we hier nog wel een tijdje blijven wonen. We hebben leuke buren en we spreken hier elkaar ook aan op bijvoorbeeld laten liggen van rotzooi. Wat mij betreft: het is hier prima wonen." 

Lef

Verduurzamen, voor een woningcorporatie als Portaal (met 55.000 woningen in o.a. Utrecht, Nijmegen en Arnhem) is dat al jaren een werkwoord. Marnette Vroegop: "Bij het verduurzamen moet je stappen durven zetten en moet je soms risico’s nemen. Dit project bewijst dat Portaal dat ook daadwerkelijk doet. Met een beetje lef en af en toe je kop stoten kom je heel ver. En daarbij past in dit verhaal een compliment naar de bewoners, Eneco maar zeker ook naar Dura Vermeer. We hebben het in deze tijd nog wel eens over ontzorgen. Dat doen ze goed. Inzichtelijk maken wat je doet en waarom."

“Wat doe je als woningcorporatie in een tijd van verduurzamen en terugdringen van fossiele brandstoffen?“

Tijdens het rondje langs de bouwplaats roept een bewoner: "Het gaat goed hoor! Het ziet er allemaal prima uit. Ze leveren goed werk, die mannen." Petri Bosch: "Kijk, dat is toch fijn om te horen. Het gaat uiteindelijk om de huurders. Plezierig, comfortabel en betaalbaar kunnen wonen. Nu, morgen maar ook over een groot aantal jaren. De ambitie spat er af bij deze woningcorporatie. Toekomstgericht en met een heldere visie. En daar wil ik ook graag een steentje aan bijdragen. Uitdagingen genoeg."

Trots

In het voorjaar van 2021 zullen, naar verwachting, de laatste gerenoveerde appartementen worden opgeleverd. Vernieuwde gevels zorgen straks voor een moderne en eigentijdse uitstraling. Met binnen de nodige verbeteringen, duurzame energie, comfortabel, een gezonder binnenklimaat… een mooie plek waar de bewoners, mede dankzij hun eigen inbreng, trots op mogen zijn.


Reacties

Mark

5 mei 2021 om 18.06 uur

Zie info (PortaalRenovatie) op Facebook.

Mark

5 mei 2021 om 18.04 uur

Biomassa is niet duurzaam.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement