Nul-op-de-meter in Medisch Centrum Hoogezand

Geplaatst op 30 juli 2018 door Redactie

“Wij hebben in dit project een systeem voor zowel ventilatie als klimatisering gerealiseerd vanaf de luchtbehandelingskast” vertelt Addy van den Bosch, accountmanager van Velu Klimaattechnische Groothandel. “Het gaat hier om een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning – en vervolgens verdeling naar alle ruimtes van het pand.”

Samenwerking in de zorgsector

De bewuste installatie bevindt zich in Medisch Centrum Hoogezand. Projectontwikkelaar in deze samenwerking is Pharmtechnics, een landelijk opererend bedrijf dat sinds 2007 totaaloplossingen biedt in huisvesting en equipment voor de medische sector. “Wij realiseren projecten in de zorg met de nadruk op energiezuinigheid” zegt Eddy Liefferink van Pharmtechnics. “Gaandeweg houden wij ons steeds meer bezig met de installatietechnische kant van een project. Wij zijn een totaaldienstverlener met als specialisatie de medische sector, zoals apothekers, huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen.”

Het pand waar het centrum in wordt gehuisvest, is een voormalige middelbare school. Eddy Liefferink: “De bestaande structuur van het pand is blijven bestaan, op een gegeven moment stond alleen de betonconstructie er nog. De rest is volledig gestript en gesloopt, en vervolgens nieuw opgezet. Wij wilden hier maximaal alles goed doen. Met dit Medisch Centrum Hoogezand wordt een eerstelijns diagnosecentrum gerealiseerd, dat vrijwel alle functies van een ziekenhuis kan vervullen.”

“Ten opzichte van een jaar geleden, toen dit project van start ging, heeft dit pand een heuse metamorfose ondergaan” zegt Marcel Loer, engineer/calculator van Velu. “Binnen dit samenwerkingsverband zijn wij allereerst ingeschakeld door de eerstelijners” licht Eddy Liefferink toe. “Omdat wij een heel goede relatie met Velu hebben, hebben wij hen vervolgens ingeschakeld voor deze installatie. Velu is een betrouwbare partner, en de projecten die we samen doen worden steeds groter.” Addy van den Bosch: “We werken inmiddels al ruim acht jaar samen met Pharmtechnics.”

Engineering op maat

Velu is een klimaattechnische groothandel die sinds 1988 innovatieve oplossingen biedt die aansluiten op de steeds hogere eisen die worden gesteld aan een goed binnenklimaat in woningbouw en utiliteit. De producten worden toegepast in nieuwbouw, renovatie en transformatieprojecten. Velu levert bovendien complete systemen (vaste leveranciers zijn Solid Air Climate Solutions en Renson), en verzorgt daarbij technische advisering en ondersteuning, engineering en productie. “Ook voor dit project hebben wij ons intensief beziggehouden met de engineering en het tekenwerk” legt Marcel Loer uit. “Velu heeft het ontwerp voor het ventilatiesysteem gemaakt.”

“Een balansventilatiesysteem met WTW, vanaf de luchtbehandelingskast”

Uitgangspunt was: lever ventilatielucht voor het gebouw, breng het naar de ruimtes toe en voer het af, en zorg voor een zo constant mogelijke toevoertemperatuur. Daartoe heeft Velu een luchtbehandelingskast met warmtewiel en change-over batterij geleverd; op die manier wordt de gevraagde constante inblaastemperatuur gegarandeerd. Nul-op-de-meter wordt mede bereikt door de luchtbehandelingskast die de warmte terugwint en hierdoor een laag energieverbruik heeft. De ventilatielucht wordt middels dakkanalen het gebouw binnengebracht en vervolgens via rechthoekige en ronde kanalen verdeeld naar de ruimtes. De afvoerlucht wordt rechtstreeks uit de ruimtes gehaald. Hiermee wordt voorkomen dat er veel loze ruimte (o.a. boven het plafond) mee wordt geklimatiseerd, met als resultaat minder energieverlies.

Eerste nul-op-de-meter

“Gedeeltelijk bevindt de installatie zich buiten, zoals de luchtbehandelingskast op het dak, en een deel is binnen geplaatst” vertelt Eddy Liefferink. “Het systeem werkt vanaf het dak, om een zo uniek mogelijke installatie te realiseren.” Marcel Loer: “De kanalen in de gangen zijn bescheiden in omvang. Vanwege het effect van industriële vormgeving hebben we ze bewust zichtbaar geplaatst.” “We bedenken samen een klus” zegt Eddy Liefferink over de samenwerking. “Dat verloopt creatief, heel gevoelsmatig – hoewel de cijfers uiteraard altijd wel moeten kloppen. We hebben onlangs de EPC-berekening uitgevoerd, en we blijven ver onder nul.

“Het is het eerste project in Nederland dat zich nul-op-de-meter mag noemen”

Het totaal bestaat uit allerlei elementen, maar de uiteindelijke strekking is: het project is uniek, en door mensen bedacht. Het is het eerste in Nederland dat zich nul-op-de-meter mag noemen. Dat wordt namelijk heel vaak geroepen, maar niet waargemaakt. Hier is het werkelijk zo.
We hebben gekozen voor een luchtbehandelingskast op waterbasis – wat inhoudt dat we hebben gekozen voor toekomst en duurzaamheid. Bij dit project is de Triodos Bank betrokken, dus er rust een groenverklaring op het gebouw. Er moeten naar mijn mening dan ook veel meer van dergelijke duurzame projecten komen, met gericht hergebruik van oude panden.
Ik ben nu heel eerlijk: deze samenwerking voelt als een warme deken.”

“En in de branche moet je steeds meer samenwerking blijven zoeken met partijen die op jouw denkwijze aansluiten” vult Addy van den Bosch aan. “Ook dat is een ontwikkeling die steeds meer zal toenemen.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement