‘Nu alleen de meter nog de deur uit …!’

Geplaatst op 24 april 2023 door Redactie

M-TEC warmtepomp: prima geschikt voor oudere woning

De gasmeter zit er nog wel maar vervult al ruim een jaar geen functie meer. In de woning van Jorn Leeuwendal en zijn gezin hebben ze grote stappen gezet op weg naar volledige verduurzaming. Geen gas meer, maar een grondgebonden warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen om maar eens een paar van de aanpassingen te noemen.

In 2018 de woning aangekocht en vervolgens zijn alleen de muren blijven staan. “Vanaf het begin af aan hebben we alles zo ingericht zodat je met een lage temperatuur kunt verwarmen, waardoor gasloos een optie werd. Pas later is er meer aandachtig gekeken naar alternatieve vormen van verwarming waarbij er, naast betaalbaarheid en comfort, ook aandacht was voor de CO2-footprint. Kortom: eerst de woning isoleren en geschikt maken om van het gas af te gaan en daarna gekeken naar de warmtebron. Dat was best wel een uitdaging, maar na het juiste advies zijn we inmiddels wel overtuigd dat we een goede keuze hebben gemaakt”, vertelt Jorn aan de keukentafel.

Maatwerk

Dit project werd gerealiseerd door LTA Energy in samenwerking met M-TEC Nederland, leverancier van warmtepompen en toebehoren van M-TEC. Eerst maar even wat harde cijfers: het energieverbruik van deze vrijstaande woning (gebouwd jaren ’60) ging bij benadering van 3000 kuub gas naar 5000 kWh aan elektra voor verwarming. Reken maar uit.
Jeroen Post van M-TEC Nederland: “Er is heel veel mogelijk, ook in bestaande wat oudere bouw maar dat vraagt wel om maatwerk. Geen woning is hetzelfde. Verduurzamen betekent vooral de juiste keuzes maken. Dat is hier gebeurd en er is weloverwogen gekozen voor een grondgebonden warmtepomp. Met twee bronnen, 200 meter de grond in. Waarbij uiteraard zaken in beeld komen als vermogen, afgiftesysteem, (na)regelen en service. Nogmaals, het is en blijft maatwerk en het is altijd en en, nooit of of.”

“Deze warmtepompen worden in Oostenrijk geproduceerd en kenmerken zich door een hoge kwaliteit.”

Het type warmtepomp dat bij dit project is geïnstalleerd, is een M-TEC RuralECO WPS 618 met een modulerend thermisch vermogen tussen 6 en 18 kW. Deze werkt in combinatie met een M-TEC passieve koelmodule zodat je in de zomer voordelig kan koelen. Deze warmtepompen worden in Oostenrijk geproduceerd en kenmerken zich door een hoge kwaliteit.
Hoge kwaliteit? Dat horen we wel vaker. Jeroen Post: “Dat heeft onder meer te maken met de degelijkheid van de componenten, weinig kunststof maar staal. Compressor, expansieventiel … stuk voor stuk gemaakt voor de lange duur. En verder draait het natuurlijk met name om de regeltechniek, ook vakwerk uit Oostenrijk, geproduceerd door KEBA in nauwe samenwerking met M-TEC.”

Beste combinatie

Over de samenwerking met LTA Energy: “Zij leveren de hele installatie. Van boringen tot installeren en in bedrijfstellen. Dat werkt uitstekend. We hebben inmiddels een groot aantal projecten samen gedaan en dat tot volle tevredenheid. En dan gaat het op de eerste plaats natuurlijk over de eindgebruiker. Altijd zoeken naar de beste combinatie van meer rendement, meer comfort en een lager energieverbruik. Ook dit project in Heerenveen is daar weer een mooi voorbeeld van.”

“In eerste instantie gaat het om vrijstaande woningen of twee-onder-een kappers. Daar is het rendement het hoogste.”

Jorn vult aan: “Ik heb uiteraard in het voortraject ook zelf onder meer naar warmtepompen gekeken en veel informatie vergaard. Daar ben ik allicht wat verder gegaan dan een ander en dat heeft te maken met mijn interesse in duurzame energie in zijn algemeenheid. Los daarvan stel ik vast dat het bepalen van de juiste keuze vooral gebaseerd is op de expertise van LTA Energy en M-TEC. Ook speelt daarbij mee het verduurzamen bij ons in fases is gebeurd. Het hoeft en kan ook niet altijd in één slag, maar dat maakt het resultaat niet minder. Wij zijn er blij mee.”

Rendement

Warmtepomppionier M-TEC heeft kennis van en ervaring met meer dan 14.000 installaties. Met gebruikmaking van natuurlijke bronnen. Zuinig en veilig, het hele jaar door. En als we het dan toch over verduurzamen hebben: de warmtepompen worden in Oostenrijk gemaakt met 100% hernieuwbare energie, energie die wordt opgewekt met zonnepanelen en een eigen waterkrachtcentrale. Jeroen: “Natuurlijke hulpbronnen op een efficiënte en duurzame manier gebruiken, dat is de basis van alle producten.” Grondgebonden warmtepompen, er zijn veel mogelijkheden, maar uiteraard is niet iedere woning daarvoor geschikt. “In eerste instantie gaat het om vrijstaande woningen of twee-onder-een kappers. Daar is het rendement het hoogste.” Naast grondgebonden warmtepompen levert M-TEC ook lucht warmtepompen en water waterwarmtepompen.

Tekst: Bob de Jong


Reacties

Peter Tamerus

25 april 2023 om 09.49 uur

Ziet er allemaal fantastisch uit , je zou je zo wanen in de machinekamer van een schip. Fijn dat er oplossingen zijn voor dit soort woningen , maar in de gestapelde bouw ( appartementen complexen) raak je zo'n installatie niet kwijt waar nu een gasketeltje hangt in een kast! Ik vraag mij af wat de industrie daarvoor op de markt gaat brengen . Ook iets betaalbaars t.o.v. de huidige combi ketel prijs rond de € 2000,00 geïnstalleerd. Want daar gaat de transitie mislukken , 70% van de mensen hebben geen €12000,00 op de plank liggen

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement