Nog steeds groot aantal huizen met gasaansluiting

Geplaatst op 06 oktober 2017 door Redactie

„Het lijkt paradoxaal om een nieuwe geiser te introduceren op het moment dat er een anti-gas-lobby aan de gang is”, zegt Sándor Körössy van KIIP in Hoogwoud. „Maar er is nog steeds een grote markt voor aard- en propaangas. Zowel in Nederland als in het buitenland is er nog steeds een groot aantal huizen met een aardgasaansluiting of huizen die gebruik maken van propaangas. Ook komen er steeds meer zonnepanelen bij. Als de zon te weinig schijnt, dan is deze nieuwe TTulpe C-Meister gesloten geiser juist heel geschikt om het voorverwarmde water bij te verwarmen.”

De nieuwe TTulpe is sinds september op de markt. „TTulpe is een Duitse merknaam, maar wij zijn als KIIP een Nederlands bedrijf, dat actief is op de Duitse markt en de TTulpe importeert en distribueert”, zegt Körössy. „De reden om een nieuwe gesloten geiser te ontwikkelen is omdat open geisers niet overal toegestaan zijn.

Op sommige campings zijn er in de caravans en chalets alleen gesloten geisers op propaangas toegelaten. Omdat steeds meer gebruikers vroegen om een gesloten toestel, was dat een reden om deze geiser te ontwikkelen.”

Verschillende soorten gas

De nieuwe TTulpe is in binnen- en buitenland leverbaar in verschillende varianten voor verschillende soorten gas, zoals aardgas (G 25.3), butaan-, propaan- of LPG-gas met 30 mbar of 50 mbar gasdruk.” Het eerste model dat nu op de markt is, is een 12 liter/minuut geiser met een vermogen van 24 kWatt. Deze geiser is geschikt voor toepassingen op campings, chalets en woonhuizen en voor professionele doeleinden.

„Op sommige campings zijn er in de caravans en chalets alleen gesloten geisers op propaangas toegelaten.”

„In de loop van de tijd komen er meer modellen op de markt”, aldus Körössy. „We verwachten dat er nog heel wat jaren komen om met gas warm water te maken. Ik denk niet dat de gaskraan ooit helemaal dicht gaat, maar dat weet je natuurlijk nooit. Maar tot die tijd voldoen wij aan de vraag naar betaalbare gesloten geisers.”

Compact en veilig

De nieuwe gesloten C-Meister geiser is een compact apparaat, dat makkelijk ingebouwd kan worden in een keukenkastje omdat het geen lucht van de omgeving nodig heeft. Bovendien heeft het apparaat geringe afmetingen van 380x630x160 millimeter en een gewicht van 10 kilogram. De rookgasdoorvoor is 60/100 millimeter, de minimale benodigde waterdruk is 1 bar en het temperatuurbereik ligt tussen de 35 tot 65 ˚C.

De geiser is uiteraard ook geschikt als badgeiser. „Het is één van de veiligste manieren om met gas warm water te maken, want er is minder kans op koolmonoxidevergiftiging”, laat Körössy weten. „Indien de rookgasafvoer op een correcte manier is aangesloten, is dat op dit moment de veiligste manier.”

Modulerend en vorstbeveiliging

De TTulpe gesloten geiser werkt volgens hetzelfde principe als de Eccotemp buitengeiser. Het is ook een doorstroomapparaat, dat alleen gas en waterdruk nodig heeft om te werken. Het verschil is dat de TTulpe volledig modulerend is. Er zit bovendien een vorstbeveiliging op en een meter waarop je kunt aflezen hoeveel water per minuut je tapt. Het onderhoud wordt door de installateur gedaan. Die doet de jaarlijkse inspectie zoals bij een cv-ketel.

Buitengeisers

Behalve de gesloten geiser importeert en distribueert KIIP een uitgebreide range aan waterproducten zoals elektrische doorstromers (geisers) en elektrische boilers. Hiervan zijn naast TTulpe Eccotemp, Thermex, Eldom en Cointra de belangrijkste merken. „De Eccotemp buitengeiser is een leuk item om op een makkelijk en betaalbare manier buiten warm water te maken”, zegt Körössy.

„We verwachten dat er nog heel wat jaren komen om met gas warm water te maken. Ik denk niet dat de gaskraan ooit helemaal dicht gaat.”

„De buitengeisers zijn vooral in Engeland heel geliefd bij de paardenliefhebbers, want zij wassen hun paard graag met warm water. Verder verkopen we ze veel aan kampeerders en aan mensen die een jacuzzi of een zwembad in de tuin hebben. ”

Verbaasd over de eenvoud

KIIP is in 2010 opgericht. Door de groei is het bedrijf twee jaar geleden naar een groter pand aan de Wester Boekelweg in Hoogwoud verhuisd. KIIP is destijds van start gegaan met boilers en buitengeisers. „De buitengeiser is een kleine geiser voor recreatieve doeleinden”, zegt Körössy.

„Daarmee zijn we gegroeid. In de loop van de jaren hebben we uitgebreid met meer artikelen op warmwatergebied.” Körössy is toevallig in deze branche terecht gekomen. „Ik werkte bij de RDW, waar ik mij met autokeuringen bezighield”, vertelt hij. „Als hobby ging ik vaak met een camper op pad.

„De prijs was zodanig dat ik me daar geen buil aan kon vallen.”

Een vriend van mij was op zoek naar een specifiek kacheltje voor zijn camper. Ik hielp hem zoeken op internet en vond op een website een buitengeiser van het Amerikaanse bedrijf Eccotemp. Deze werd geleverd, maar er zat een verkeerde drukregelaar bij. Die heb ik omgeruild en aangesloten. Ik was verbaasd over hoe eenvoudig de geiser werkte. Zo iets simpels en werkzaams had ik nog niet eerder gezien.

Er is alleen waterdruk nodig van een tuinslang en een gasfles en de geiser doet het. Heel eenvoudig, maar het werkt. Ik besloot om een setje te kopen, en dat kon ik al snel weer verkopen. De prijs was zodanig dat ik me daar geen buil aan kon vallen. Er kwam meer vraag naar. En ik kocht meer in. Binnen een week was ik alles weer kwijt.”

‘Snel gegaan’

De buitengeisers worden verkocht als complete set. „Bij Eccotemp vroeg ik of er iemand in Europa was die deze geisers distribueerde. Die was er niet”, aldus Körössy. „Ik ben daarop naar Summerville in South Carolina gereisd en heb de man van de webshop en eigenaar van Eccotemp ontmoet. Daarna is alles snel gegaan.

In 2011 is de certificering voor Europa gekomen, de website werd opgezet. Ik ben importeur geworden van dit merk en in 2012 heb ik mijn baan bij de RDW opgezegd. Inmiddels heb ik drie man personeel en nog wat extra mensen.” Meer informatie is te lezen op de websites: www.ttulpe.com en www.propaangeiser.nl


Reacties

Horjus

2 september 2020 om 19.09 uur

Welke betrouwbare installateurs in de omgeving van Ouddorp kunt u mij noemen?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement