Nieuwste inzichten in lucht/water-warmtepompen: ISSO-publicatie 98

Geplaatst op 01 juli 2024 door Redactie

Het vakgebied van warmtepompinstallaties is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe kennis en inzichten ontstaan bijna dagelijks, en die kennis willen we in de praktijk zo goed mogelijk toepassen. Om professionals daarbij te helpen, verscheen recent de geactualiseerde ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’.

ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/waterwarmtepompen in woningen’ biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht/waterwarmtepompsystemen, met buitenlucht en/of ventilatielucht als bron. Het document beperkt zich in de basis tot één soort systeem: de warmtepomp voor opwekking van warm water voor ruimteverwarming en tapwater. Eventueel kan dit toestel functioneren in combinatie met een cv-ketel en/of (optionele) koeling.
In de publicatie komen twee varianten aan bod:


• Toepassing van een combi-warmtepomp voor verwarming en de bereiding van warm tapwater voor een individueel systeem. De warmtapwateropwekking kan zowel geïntegreerd als separaat bij de warmtepomp zijn geplaatst.
• Toepassing van een warmtepompboiler.

Nieuwe kennis

De kennis in de publicatie is nu volledig afgestemd op de meest recente inzichten en installatiepraktijk. Daarnaast zijn de verschillende typen lucht/water-warmtepompen, over hybride warmtepompen en over afgiftesystemen toegevoegd. Ook zijn er bijlagen over de selectie en dimensionering van deze afgiftesystemen en de ontwikkelingen rond koudemiddelen.

Verwijzingen naar ISSO-publicatie 51

In 2023 verscheen al een nieuwe versie van ISSO-publicatie 51. Deze bevat de meest actuele kennis over het maken van een warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen. Die kennis is van belang om de capaciteit van een warmtepomp zo goed mogelijk te bepalen. Daarom verwijst ISSO-publicatie 98 enkele keren naar de actuele informatie in publicatie 51.

Beschikbaar op ISSO Open

De geactualiseerde versie van ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’ is nu beschikbaar op ISSO Open. Ga hiervoor naar open.isso.nl.