Nieuwe warmtepomp voor grote en kleine projecten

Geplaatst op 23 januari 2017 door Redactie

„Voor de kleinere projecten hebben we onlangs de compacte iPump geïntroduceerd”, zegt Jacques Knijnenburg, directeur van Green Sources Nederland, de enige officiele importeur van iDM warmtepompen uit Oostenrijk in Nederland. „Hierbij moet je denken aan het formaat van een grote koelkast (1,95 x 0,60 x 0,75 meter). Deze warmtepomp kan zowel op een open als een gesloten bron aangesloten worden. Met een buitendeel erbij, werkt hij ook op lucht.”

De iPump bevat een warmwatervoorraad van 200 liter voor keuken en douche, hier kan tot 450 liter tapwater mee gemaakt worden. Via de inverter gestuurde compressor levert de warmtepomp 3 tot 13 kW vermogen voor verwarmen en warm tapwater bereiding. Het buffervat dat in het verleden vaak nodig was kan hierdoor vervallen. Optioneel kan gekozen worden voor ingebouwde passieve koeling. „Hiermee is de iPump de oplossing voor de energienul woning”, zegt Knijnenburg.

„De iPump is op afstand bedienbaar via mobiel of iPad, en beschikt tevens over SMART communicatie met zonnepanelen. We hebben een klant met een villa in Portugal waar een iPump geïnstalleerd is. Als zich daar iets voordoet, krijgen wij die informatie direct binnen en kunnen wij of de installateur vanaf hier eventueel aanpassingen doen in het systeem. De eigenaar heeft ook zonnepanelen en zonnecollectoren. Dat is in een land als Portugal ideaal. Alle warmte die je van het dak haalt, is gratis. De warmtepomp hoeft dan niet te draaien. Zo werkt het systeem nog zuiniger.”

Gering formaat

Door het geringe formaat is de iPump overal te plaatsen. Deze warmtepomp is daardoor heel geschikt voor appartementen, woonhuizen en voor renovatieprojecten. „In het nieuws was onlangs een flat te zien die gerenoveerd wordt en waar alle gasleidingen uit verwijderd worden. Die flat wordt voorzien van warmtepompen”, vertelt Knijnenburg.

"Onze iDM warmtepompen zijn SMART. „Ze kijken wat voor weer het vandaag is en wat de voorspellingen voor morgen en overmorgen zijn en passen zich daarop aan”

„Het zal steeds vaker gebeuren dat er geen gasleiding meer aangelegd wordt. Met een warmtepomp kun je met veel minder primaire energie toe. Een traditioneel verwarminssysteem verwarmt naar 85 graden Celsius maar bij een warmtepomp is 35 graden Celsius vaak al voldoende.”

Slimme warmtepompen

„Onze iDM warmtepompen zijn SMART. Ze kijken wat voor weer het vandaag is en wat de voorspellingen voor morgen en overmorgen zijn en passen zich daarop aan”, legt Knijnenburg uit. „Met de iDM Pro 2.0 ruimteregeling zijn tevens alle vertrekken apart regelbaar via het bedienpaneel of de App.”

Woning in Beverwijk

Bij een luxe woning in Beverwijk is een apart gebouw waarin een zwembad met beweegbare bodem, jacuzzi, whirlpool en fitnessruimte zijn aangebracht. Dit gebouw is voorzien van een 50 kW warmtepomp. Het is een compleet relaxgebouw geworden met zelfs een thuisbioscoop. De grote wijnkelder wordt gelijktijdig gekoeld. Standaard is de warmtepomp voorzien van afstandsbeheer.

Fort Krommeniedijk

Een volgend bijzonder project van Green Sources is het Fort bij Krommeniedijk, dat onderdeel uitmaakt van de stelling van Amsterdam, en eigendom is van Stadsherstel. „In opdracht van Installatiebedrijf Herfst hebben we samen met hen de gehele opwekking en het afgiftesysteem ontworpen”, vertelt Knijnenburg. „Het fort is 160 meter lang en de ruimtes waar de soldaten verbleven, worden omgebouwd tot appartementen. Hier komen 26 mensen met autisme te wonen, verder worden er een museum en restaurant gevestigd.

„Het zal steeds vaker gebeuren dat er geen gasleiding meer aangelegd wordt. Met een warmtepomp kun je met veel minder primaire energie toe.”

Er worden onder meer door ons 452 zonnepanelen op het dak geplaatst, dit gebeurt nadat het vogelbroedbroedseizoen voorbij is.” Het fort heeft geen aansluiting op het gasnet. Voor de opwekking is gekozen voor een warmtepomp met een vermogen van 78 kW te plaatsen. Voor het open bronsysteem worden twee bronnen geboord. De temperatuur van het onttrokken grondwater is 11 graden Celsius waaraan de warmtepomp energie onttrekt. Het afgekoelde grondwater wordt met een temperatuur van 7 graden Celsius weer in de bodem geretourneerd. Zonnepanelen met een piekvermogen van 129 kW zorgen voor de elektriciteit.

Hotels in India

„Samen met een klant-installateur gaan we een proefproject maken voor een hotelketen in India”, laat Knijnenburg weten. „Daar valt vaak de stroom uit. Er zijn daar windmolens uit Denemarken geplaatst. Met de elektriciteit van deze molens willen ze ook gaan koelen, iets wat nu nog met airco’s gebeurt. Dat kan prima met de grotere warmtepompen van iDM die gelijktijdig in de koeling en verwarming voorzien. Het maken van bronnen is daar veelal geen probleem. Het gaat om grote hotels van 100 tot wel 400 kamers. Alles wordt in Nederland voorbereid en op een skid geplaatst. Op deze manier hebben ze een veel stabieler systeem dan afhankelijk te moeten zijn van de lokale energievoorziening.”

Grote range warmtepompen

iDM in Oostenrijk bestaat meer dan 40 jaar. Dit bedrijf telt 160 medewerkers, waarvan er 20 continu bezig zijn met innovaties. iDM levert een grote range warmtepompen van 3 tot 500 kW. „Voor elke toepassing hebben wij een warmtepomp”, aldus Knijnenburg. Green Sources Nederland heeft zeer uiteenlopende projecten, van woonhuizen, woonarken en boerderijen tot grote scheepshallen en machinefabrieken, en nu zelfs een compleet fort van de Stelling van Amsterdam.

„We hebben bij een hotel 3 warmtepompen van 90 kW geleverd, maar ook zitten er ziekenhuizen in de portefeuille”, aldus Knijnenburg. „Bij TNT Post in Veenendaal hebben we in 2008 ook iDM warmtepompen geplaatst. Dat was indertijd het meest energiezuinige gebouw van Nederland.” Alle warmtepompen van iDM worden in de eigen fabriek in Matrei gebouwd, en uitgebreid getest voordat ze de fabriek verlaten.

Legionellavrij warm tapwater

Het iDM hygiënische buffervat is 100% legionellavrij. Het bovenste gedeelte van het gelaagde buffervat bevat hoog temperatuur warm water en is voor het verwarmen van warm tapwater, het onderste deel voor de verwarming. Via een doorstroomsysteem bevestigd aan het buffervat wordt warm tapwater gemaakt. „Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de ISSO-eis van 55 graden voor de woningbouw, tot zelfs 67 graden Celsius, indien gewenst, waarvoor een HT (hoog temperatuur) warmtepomp kan worden ingezet”, zegt Knijnenburg. „In alle gevallen is een elektrisch element overbodig geworden.”

BRL 6000-21 certificering

„De installateur kan onder onze ‘certificeringsparaplu’ de installatie van een warmtepomp verrichten”, zegt Knijnenburg. „Wij verzorgen het gehele ontwerp, en halen alle benodigde vergunningen binnen. De deskundige monteurs van het installatiebedrijf installeren de warmtepomp, wij verzorgen de oplevering. Uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk voor de prestatie van de installatie. Hiermee ontzorgen we de installateur. Zij behoeven dan ook niet zelf de BRL certificering te gaan halen. Vooral voor kleine bedrijven die een paar warmtepompen per jaar installeren is dit een uitkomst.

„De warmtepomp kan zowel op een open als een gesloten bron aangesloten worden. Met een buitendeel erbij, werkt hij ook op lucht.”

De installateur heeft het contact met de klant. Dat blijft op naam van de betreffende installateur. Verder hebben we een samenwerking met Grondboorbedrijf WKO Nederland. Zij hebben de benodigde certificeringen voor de open en gesloten bronsystemen, en beschikken over machines van 3 tot 30 ton om op elke locatie te kunnen boren.” Samen met een bronspecialist van WKO Nederland wordt voor elk project bepaald wat de meest aantrekkelijke oplossing is. Zij leveren ook brandputten en sprinklerbronnen. Bij Fort Krommeniedijk boren zij bijvoorbeeld een brandput tot 80 meter diepte.

Trainingen en berekeningen

Green Sources geeft elke zes weken trainingen aan installateurs, waar de werking van de systemen worden toegelicht. Voor wie dieper op de materie in wil gaan zijn er speciale trainingen mogelijk. „Daarnaast is er op onze trainingen ook een fiscalist aanwezig die alle informatie kan geven over subsidies, belastingvoordelen en mogelijkheden om zo voordelig mogelijk een warmtepomp te plaatsen”, laat Knijnenburg weten.

Voor installateurs die een iDM warmtepomp plaatsen, verzorgt Green Sources de berekeningen. „Wij verzorgen het gecertificeerd deel”, aldus Knijnenburg. „Installateurs kunnen bij ons ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan worden elk jaar de installatie en de eventuele bronnen door onze specialisten gecontroleerd waarmee de goede werking is gewaarborgd.”