Nieuwe montageset voorkomt lassen en vereenvoudigt en versnelt installatie SLIPSIL XL-120 pluggen

Geplaatst op 25 november 2019 door Redactie

Al sinds de oprichting van het bedrijf zo’n 45 jaar geleden heeft Beele Engineering voortdurend aandacht gegeven aan de installatie-eenvoud van de brandwerende en gas-, rook- en waterdichte systemen van het bedrijf. Ook nu komt het bedrijf weer met een oplossing die de installateur veel tijd en geld bespaart: een montageset waarmee doorvoerbuizen met flens eenvoudig en zonder te lassen in stalen dekken, vloeren, schotten en wanden kunnen worden aangebracht. De set is speciaal afgestemd op SLIPSIL en SLIPSIL XL-120 pluggen waarmee de uiteindelijke buisdoorvoering snel en effectief brandwerend en gas-, rook- en waterdicht kan worden afgedicht.

Lassen aan boord van schepen, alsook in industriële omgevingen is niet alleen tijdrovend maar door het zware gereedschap en de gasflessen ook nog eens lichamelijk belastend. Dat geldt zeker wanneer op moeilijk bereikbare plekken moet worden gelast of in omgevingen waar veel moet worden geklommen. Lassen brengt bovendien een verhoogd brandrisico met zich mee terwijl na het lassen ook nog eens moet worden gewacht tot de gelaste installatie is afgekoeld. Op die manier gaat er veel kostbare installatietijd verloren.

Voor doorvoerbuizen brengt Beele Engineering hiervoor nu een slimme oplossing waarmee flensbuizen eenvoudig in stalen dekken of schotten worden geschroefd. De set bestaat uit flensbuizen, een hoefijzervormige geleide-ring, NOFIRNO pakkingen en BEBOLTITE bevestigingsbouten. Voor een optimale installatiedichtheid is ook in de kop van de bouten een NOFIRNO pakking geïntegreerd. De set wordt gemonteerd door eerst één van de bevestigingsbouten door de flensbuis en de NOFIRNO pakking in de geleidering te draaien en de ring vervolgens door de opening in het schot te steken. Daarna worden ook de overige BEBOLTITE bevestigingsbouten aangebracht en aangedraaid. Voor een langdurig waterdichte afdichting kan dankzij de NOFIRNO pakkingkwaliteit worden volstaan met aandraaikrachten van ca. 8 Nm.

De doorvoerbuis kan vervolgens worden afgedicht met de SLIPSIL XL-120 plug. Deze plug is EC-gecertificeerd conform MED 2014/90/EU en wordt toegepast om bestaande buisdoorvoeringen brandwerend en gas-, rook- en waterdicht af te dichten. Daarnaast leent de doorvoerbuis zich voor de SLIPSIL XL-120 blindplug om toekomstig leidingwerk te faciliteren. Beide plugvarianten zijn eenvoudig te installeren: de plug bestaat uit twee (of meerdere) delen die worden ingevet en om de betreffende buis (of buizen) worden gelegd. Vervolgens worden de plugdelen in de open ruimte rondom de buis geschoven, waardoor de doorvoering effectief wordt afgedicht. Omdat de doorvoerbuis van de montageset exact passend is, wordt niet alleen geprofiteerd van een optimale afdichting, maar ook van maximaal installatiegemak.