Nieuwe ISSO-publicatie 51 bevat herziene rekenmethode voor warmteverlies in woningen

Geplaatst op 17 juli 2017 door Redactie

Hoeveel warmte verliest een woning nog, nu we de schil vrijwel hermetisch dicht maken? Het antwoord is duidelijk: vrijwel niets, zelfs op strenge winterdagen. Om die reden is ook de rekenmethode voor warmteverlies aangepast. De berekening is beschreven in de vernieuwde ISSO-publicatie 51 'Warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen'.

De nieuwe rekenmethode voor warmteverliesberekeningen is een gevolg van de recentelijk, op Europees niveau aangepaste norm NEN-EN12831, Deel 1. Deze bevat zodanige veranderingen dat ISSO-publicatie 51 - overigens ook de ISSO-publicaties 53 en 57 - niet konden achterblijven. Bovendien was het in de praktijk al duidelijk dat de hedendaagse nieuwbouw bijna geen warmte meer verliest. ISSO-publicatie 51 baseerde zich nog op de 'oude' Europese norm NEN-EN 12831. Dat die Europese norm nu is aangepast, komt vooral door de zogeheten 'recast' van de Europese energieprestatierichtlijn, de EPBD. Deze EPBD verwijst namelijk naar de NEN-EN 12831 Deel 1, die andere uitgangspunten hanteert dan de oude norm.

Diverse berekeningsmethodes

De ISSO-publicatie 51 bevat berekeningsmethodes voor het bepalen van het transmissiewarmteverlies, het warmteverlies door buitenluchttoetreding en de toe te rekenen toeslag voor opwarming na eventuele nachtverlaging of bedrijfsbeperking. Daarnaast houdt de nieuwe methode in de vernieuwde publicatie rekening met ltv-systemen en woningen met een geringe warmtevraag.

Qua terminologie en maatvoering wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het Bouwbesluit 2012. Voor bepaling van de U-waarde van een constructie gaat de publicatie zo veel mogelijk uit van de NEN 1068. Ook behandelt de publicatie uitgebreid de verschillende ventilatiesystemen die in de woningbouw gebruikelijk zijn. De methodiek wordt toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden.

Meer nieuwe uitgaven

Eerder deze zomer verscheen al de aangepaste ISSO-publicaties 53 ('Warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen met vertrekhoogten tot 4 meter') en over enkele weken verschijnt ook ISSO-publicatie 57 ('Warmteverliesberekening in industriegebouwen en utiliteitsgebouwen met ruimtes hoger dan 4 meter'). Ook het Kleintje Warmteverlies zal deze zomer nog in herziene uitgave op de markt komen. De nieuwe ISSO-publicaties zijn verkrijgbaar via kennisbank.isso.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement