Nieuwe fijnstofsensor van Siemens voor klimaatbewaking van binnenruimten

Geplaatst op 28 februari 2018 door Redactie

De Siemens Divisie Building Technologies heeft een nieuwe fijnstofsensor voor gebouwen op de markt gebracht. Daarmee heeft Siemens haar productaanbod voor een gezond ruimteklimaat verder uitgebreid. De sensor kan gebruikt worden voor de bewaking en visualisering van fijnstofbelasting en is gemakkelijk te integreren in gebouwbeheersystemen.

De nieuwe, op lasertechnologie gebaseerde fijnstofsensor meet de vervuiling van de lucht in twee categorieën: Particulate Matter (PM) 2.5 en PM 10. Dit zijn zwevende deeltjes met een diameter van 0,3 tot 2,5 micrometer resp. 0,3 tot 10 micrometer. De nieuwe fijnstofsensor is vooral geschikt voor toepassing in kantoorgebouwen en moderne wooncomplexen.

Gedurende het bedrijf hopen fijnstofdeeltjes zich op in fijnstofsensoren, wat op den duur ten koste gaat van de prestatie. De Siemens-sensor beschikt over een display dat alleen inschakelt, wanneer de sensor personen detecteert. Op momenten dat er niemand in de ruimte aanwezig is, wordt de frequentie van de fijnstofmeting verlaagd, wat de levensduur van de sensor aanzienlijk verbetert. De nieuwe sensor laat op het display – of in de versie zonder display door middel van een LED-signalering – zien, wanneer de sensormodule aan vervanging toe is. Het is niet nodig een geheel nieuwe opnemer te kopen of deze opnieuw te configureren. Vervanging van de sensormodule gaat snel en eenvoudig en vereist geen bijzondere vaardigheid.

Laserlicht

De fijnstofsensor is geijkt op meting van PM 2.5 deeltjes en kan al naar gelang de landelijke voorschriften op verschillende klassen van de luchtkwaliteitsindex (AIQ-klassen) worden ingesteld. De fijnstofconcentratie wordt gemeten door middel van laserlichtverstrooiing. Het display ondersteunt de talen Engels, Duits, Frans en Chinees.

Siemens completeert met deze fijnstofsensor haar aanbod voor een gezond binnenklimaat. Sensoren voor de meting van de kooldioxide (CO2)-concentratie helpen het CO2-aandeel in de lucht terug te dringen en het zuurstofaandeel (O2) juist te vergroten, wat een gunstige invloed heeft op de productiviteit van medewerkers. Een goede temperatuur- en vochtigheidsregeling verminderen de kans op luchtweginfecties en griep. De uitgassing van bouwmaterialen en inrichtingselementen als tapijt en meubilair, die de gezondheid kan schaden, kan met sensoren voor vluchtige organische componenten (VOC) worden gemeten.

Extra filtering

De fijnstof-sensoren hebben uitgangen voor analoge signalen en Modbus en kunnen zo worden aangesloten op Siemens-regelapparatuur voor verwarming, ventilatie en airconditioning zoals Climatix of Desigo Room Automation of in gebouwbeheersystemen zoals Desigo CC worden geïntegreerd. Om in ruimten het gewenste binnenklimaat te bereiken, kan het systeem bijvoorbeeld extra filtering inschakelen of de ventilatie verhogen.

Fijnstof wordt via de luchtwegen opgenomen en kan longkanker en hartziekten veroorzaken. Mensen brengen gemiddeld ongeveer 90% van hun leven in gebouwen door. Minimaliseren van fijnstofvervuiling in de omgevingslucht is daarom een cruciale factor bij het beschermen van de gezondheid van medewerkers. Fijnstofvervuiling is een wereldwijd probleem. Landen zoals China, India en het Midden-Oosten, maar ook grote steden in andere werelddelen hebben hier in versterkte mate mee te maken.
Meer informatie over fijnstofsensoren is te vinden op www.siemens.com/symaro