Nieuwe EPBD-examens

Geplaatst op 13 oktober 2021 door Redactie

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werkt STEK aan een set nieuwe examens voor EPBD deskundigen. De nieuwe examens zijn gebaseerd op de EPBD III die in maart 2020 van kracht werd en is de opvolger van de EPBD II uit 2013.

Energie-efficiëntie verbeteren

De EPBD heeft als doel de energie efficiëntie van gebouwen te verbeteren. De technische keuringen Verwarmings- en Aircosystemen, voor gebouwen met een geïnstalleerd koel- en verwarmingsvermogen ≥ 70 kW, moeten periodiek worden uitgevoerd volgens de EPBD richtlijnen. Dit moet gedaan worden door gediplomeerde EPBD A en B deskundigen. De EPBD-A deskundige verricht met name de metingen en de B-deskundige maakt de beoordeling en het advies.

Elke 5 jaar her-certificering

Diplomering van deskundigen gebeurt via een examen. De eindtermen hiervoor worden in de Staatscourant gepubliceerd. Iedere 5 jaar vindt er een her-certificering plaats d.m.v. een bijscholingsexamen.

De belangrijkste wijzigingen in de eindtermen en het examen zijn:

• Onderscheid in type klimaatsystemen
• Toevoeging ventilatiesystemen
• Uitbreiding van de afgiftesystemen

Ten behoeve van de handhaving is er nu ook een afmeldsysteem (https://airco.epbd-keuring.nl/) voor de keuringsplichtige gebouwen.
De nieuwe STEK EPBD-examens zijn eind 3e kwartaal gereed.

Nieuw: examen Basiskennis Koudetechniek

STEK biedt sinds kort de mogelijkheid om het examen Basiskennis Koudetechniek te doen.

Voor wie

Kandidaten zijn werkzaam of willen gaan werken bij een bedrijf op het gebied van commerciële en of industriële koudesystemen. Of u bent bijvoorbeeld startende monteur.

Ná de opleiding

De kandidaat heeft na deze opleiding kennis om als beginnend vakman over zijn vakgebied te communiceren. Het examen is een prima voorbereiding op de f-gassen opleiding en de specifieke koudetechnische (praktijk) opleidingen.

U kunt een opleiding volgen bij:

• Studium
• Koning Willem I college
• Technisch college Rotterdam
• Aeres Tech

Het examen doet u vervolgens bij STEK.

Meer info: www.stek.nl/basiskennis-koudetechniek

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement