‘Niet denken in kwartalen maar in generaties’

Geplaatst op 04 november 2019 door Redactie

Oventrop is van de meest toonaangevende Europese fabrikanten van appendages, regelingen en verwarmingssystemen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert appendages voor drinkwater, radiatoren en hydraulica maar ook thermische inregelafsluiters, regelgroepen thermische zonne-energie, woningstations … Het is slechts een kleine greep uit de brede range van producten. Met als rode draad: Oventrop is een specialist voor het laten samenwerken van appendages, regelaars, ventielen en andere componenten om te komen tot een rendabel en energiebesparend systeem.

De fabrikant is een complete partner voor groothandels, installateurs, adviseurs en industrie. De onderneming kent een lange historie maar heeft de kernwaarden van het familiebedrijf nog steeds hoog in het vaandel. Goede opgeleide medewerkers met een grote betrokkenheid hebben Oventrop gemaakt tot wat het nu is. Samen met Dennis van den Pol, salesmanager Nederland, namen we onlangs een kijkje bij dit bedrijf dat in Olsberg en Brilon is gevestigd. Er werken rond de 1100 mensen.

Verantwoordelijkheid

Dr. Roland Burmeister is vice director Sales Export Oventrop GmbH. “Wij zijn een echt familiebedrijf en dat merk je in alle vezels van onze firma. Onze medewerkers komen vrijwel allemaal uit de directe omgeving en in dat opzicht dragen wij als werkgever een grote verantwoordelijkheid. In het verlengde daarvan: wij maken waar mogelijk gebruik van de producten/grondstoffen van lokale en regionale ondernemers.

“Installateurs kunnen hier zelf aan de knoppen draaien, functies testen en met regelaars werken.”

Dat is niet alleen van belang voor de werkgelegenheid maar garandeert ons van kwalitatief hoogwaardige producten/grondstoffen. Wij denken niet in kwartalen maar in generaties. Dat geldt voor onze medewerkers maar ook voor onze relaties: investeren in de lange termijn.” Over het perspectief voor de komende vijf jaar is dr. Roland Burmeister helder: “We willen ons internationaal nog nadrukkelijker manifesteren, verder moderniseren, blijven innoveren en ons naast verwarming meer op koelen richten. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Oventrop Academy

Dat Oventrop op alle fronten kwaliteit levert behoeft hier verder geen betoog. Wel belangrijk om te vermelden dat Oventrop niet alleen tijd, energie en geld steekt in het blijven opleiden van eigen medewerkers en leerlingen maar voor de installateurs/klanten volop gelegenheid biedt om bijgeschoold te worden. Middels de Oventrop Academy, een platform met vele trainingsmogelijkheden.

"Wij denken niet in kwartalen maar in generaties. Dat geldt voor onze medewerkers maar ook voor onze relaties.”

Laura Peters, marketing manager: “We houden al jaren en met veel succes seminars en daarnaast organiseren we steeds meer webinars en online-cursussen. De webinars lopen heel goed en wij kunnen in een webinar van één uur focussen op één thema. Ook de belangstelling voor online cursussen neemt toe. Meestal een webinar van een uur, met als groot voordeel dat de installateur/klant niet hoeft te reizen en snel actuele informatie tot zich kan nemen. Ook bij de online-cursussen zien we een toenemende belangstelling.” En als we het dan toch over opleiden en trainingen hebben … op de vestiging in Olsberg is een trainingscentrum ingericht met een capaciteit voor 500 mensen. In het centrum zijn alle! producten van Oventrop werkend te zien. Dennis van de Pol: “Installateurs kunnen hier zelf aan de knoppen draaien, functies testen en met regelaars werken. En dat is toch de beste manier om meer inzicht te krijgen in de manier waarop regelaars en systemen werken.”

Kwaliteitswaarborg

We krijgen eerst een rondleiding in Olsberg waar een deel van de productie, de kantoren en het trainingscentrum zijn gevestigd. En het moet gezegd, het trainingscentrum is zeer ruim van opzet en biedt alle gelegenheid tot ‘experimenteren’. Later op de dag volgt een bezoek aan de fabriek in Brilon, op zo’n 10 kilometer van Olsberg. Hier wordt geproduceerd, ontwikkeld en uitvoerig getest. Geen product verlaat de fabriek zonder diverse kwaliteitscontroles. Grote delen van productieproces zijn volledig geautomatiseerd. Met moderne, deels zelf ontwikkelde, machines.

Kwaliteit en innovatie

Kwaliteit en innovatie zijn leidende begrippen die het succes van Oventrop bepalen. Met kennis van de markt en het vermogen om snel in te kunnen spelen op de wensen van de klant. Met technologische hoogstandjes gekoppeld aan functionaliteit en last but not least ook steeds meer aandacht voor design. Oventrop ontwikkelt en produceert bijna alle producten (6000) zelf . Dit in tegenstelling tot veel Europese producenten die hoofdzakelijk nog assembleren. De producten van Oventrop worden wereldwijd geleverd. Vaak niet zichtbaar, maar je komt Oventrop echt overal tegen. Van de Burj Khalifa in Dubai tot het Europees Parlement in Straatsburg, en van het International Finance Centre in Hong Kong tot het Mercedes Benz museum in Stuttgart.