NEN 7200 geüpdatet: nieuwe norm voor moderne PE materialen en technieken

Geplaatst op 01 juli 2024 door Redactie

De Nederlandse norm NEN 7200, die richtlijnen biedt voor het lassen van PE (Polyethyleen) buizen en hulpstukken, heeft een update ondergaan. De aanpassingen zijn ontworpen om beter aan te sluiten bij de evoluerende marktstandaarden voor PE buizen en hulpstukmaterialen.

Een van de belangrijkste wijzigingen in de norm is de integratie van PE buizen met een SDR (Standard Dimension Ratio) waarde van 17. Tot op heden richtte de norm zich hoofdzakelijk op buizen met een SDR 11 en SDR 17,6-waarde, maar de groeiende populariteit van SDR 17-buizen op de markt vereiste een aanpassing om de standaard meer representatief te maken voor de realiteit op het terrein.

Bovendien wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van PE100 RC (Raised Crack resistance) materialen voor zowel buizen als hulpstukken. Deze materialen bieden verbeterde eigenschappen met betrekking tot scheurweerstand, wat resulteert in duurzamere en betrouwbaardere systemen voor diverse toepassingen. Echter, de oorspronkelijke versie van de NEN 7200 behandelde deze materialen niet adequaat.

De revisie van de norm, uitgewerkt door de normcommissie ‘kunststofleidingsystemen’, heeft deze ontwikkelingen opgevangen. De aanpassingen stellen professionals in staat om te lassen volgens het stuiklasmethodiek met zowel SDR 17 aan SDR 17,6 PE buizen als PE buizen en PE hulpstukken vervaardigd uit PE100 RC-materialen, waardoor ze voldoen aan de nieuwste normen en beste praktijken in de industrie.

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) nodigt belanghebbenden uit om deel te nemen aan de publieke commentaarronde over deze herziene versie van de NEN 7200. Feedback van professionals uit de sector zal helpen om ervoor te zorgen dat de norm nauwkeurig aansluit bij de behoeften van de industrie en de meest recente technologische ontwikkelingen weerspiegelt.

Bron: NEN