Nefit laat cv-ketels onderzoeken

Geplaatst op 10 januari 2018 door Redactie

Cv-ketelfabrikant Nefit is geschrokken van de berichtgeving van RTL Nieuws gisteravond over gevaarlijke cv-ketels van het model TopLine. De fabrikant zegt een onafhankelijk onderzoek naar de feiten te laten uitvoeren. Het gaat om apparaten van het type Nefit Topline die tussen 2006 en 2009 zijn geproduceerd. 

Nefit, dat onderdeel uitmaakt van Bosch, erkent dat ,,een deel van de warmtewisselaars bij dit type toestel eerder defect raakt dan zou mogen worden verwacht''. Dat zou echter geen direct gevaar opleveren. ,,Bij een defecte wisselaar kan sprake zijn van een lekkage van rookgassen. In dat geval zullen de rookgassen door de onderdruk binnen de afgesloten ketel blijven en via het rookgasafvoerkanaal naar buiten worden afgevoerd'', stelt Bosch.
Klanten kunnen het onderdeel gratis laten vervangen of een nieuwe Nefit-ketel aanschaffen voor ,,ruim de helft van de prijs'', liet het bedrijf gisteravond weten. 

Technisch expert Peter Coppes van C+B advies en expertise deed op verzoek van RTL Nieuws onderzoek naar de TopLine-ketels. Volgens RTL Nieuws heeft het bedrijf verzuimd een terugroepactie voor de warmtewisselaars op te zetten en zou het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed hebben geïnformeerd. Bosch ontkent dit: ,,Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten.''

Vorig jaar februari waarschuwde Nefit voor een ander mankement met de cv-ketels. In 2009 was gebleken dat branderklemmen na onderhoud soms niet goed werden vastgezet, waardoor onderdelen konden smelten. Volgens de fabrikant was dat probleem wel een direct veiligheidsrisico, maar is het probleem met de warmtewisselaar dat niet. Eind 2018 moeten alle branders vervangen zijn.


Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement