Nefit HR-toestellen over op concentrische afvoer

Geplaatst op 05 oktober 2017 door Redactie

Een van de meest verkochte HR-toestellen van Nefit, ProLine NxT is vanaf 1 november ook leverbaar in varianten voor concentrische rookgasafvoer.

Af fabriek is deze ProLine NxT CT voorzien van een 60/100 mm concentrische adapter. Naast de nieuwe variant blijft de huidige ProLine NxT-serie met standaard parallelle adapter leverbaar. De prijzen van de concentrische variant zijn gelijk aan die van de toestellen met parallelle tweepijps-adapter.

Concentrische rookgasafvoer verplicht

Ongevallen met koolmonoxide vormen een onderschat probleem in ons land. Een vijfde van die ongevallen is volgens het recente rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid te wijten aan het niet functioneren van de afvoervoorziening. Nederland loopt volgens de onderzoekers achter in het nemen van maatregelen. In veel landen om ons heen zijn concentrische rookgasafvoersystemen voor cv-toestellen verplicht. In Nederland is het altijd gebruikelijk geweest om gescheiden aan- en afvoerpijpen te plaatsen.

Veiligste optie

Beide systemen zijn, mits goed geïnstalleerd en onderhouden, veilig. Een concentrisch rookgaskanaal wordt algemeen gezien als de veiligste optie. De pijp-in-pijpconstructie voor afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht zorgt voor een dubbele wand. Dit minimaliseert de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide.

Naast veiligheid zijn er natuurlijk ook de esthetische en praktische voordelen.

Voordelen ProLine NxT CT

De concentrische variant ProLine NxT CT komt beschikbaar in dezelfde varianten als de huidige serie, CW3, CW4 en CW5, en kent dezelfde specificaties. ProLine NxT CT is onder andere voorzien van een Low Energy cv-pomp, met een elektriciteitsverbruik dat tot 75% lager ligt dan dat van conventionele pompen. Ten opzichte van een HR-ketel van 15 jaar oud bespaart ProLine NxT CT 195 euro op jaarbasis bij een gasverbruik van 2000 m3. Met het Nefit Multigasblok is het toestel bovendien klaar voor de verwachte komst van G+-gas in de nabije toekomst en H-gas rond 2030.

Stroomversnelling

In Nederland is tot dusver in slechts 10% van de gevallen een concentrische afvoer geplaatst. De vraag naar concentrische systemen is na het rapport van de onderzoeksraad in een stroomversnelling geraakt. Alle Nefit HR-toestellen zijn geschikt voor concentrische afvoer, zij het met een optionele adapter. Door nu ook toestelvarianten te leveren met een standaard concentrische adapter, te beginnen met ProLine NxT, wil Nefit een bijdrage leveren aan verdere verbreiding van concentrische afvoersystemen