Nederlandse installatiebedrijven ontdekken de hoekregelkraan

Geplaatst op 25 mei 2016 door Redactie

Nederlandse installatiebedrijven zien steeds vaker de voordelen in van hoekregelkranen, die in sanitaire voorzieningen in landen als Duitsland en België al heel gebruikelijk zijn. Met hoekregelkranen kan de waterafname geregeld worden en indien nodig ook helemaal afgesloten. “Hoekregelkranen passen prima in hoogwaardige en duurzame sanitaire installaties en zij betalen zichzelf dankzij de mogelijke waterbesparing snel terug”, zegt Ralph Posthouwer van Hamers & Kesber, de Nederlandse distributeur van Schell. Het Duitse bedrijf is met een uitgebreid assortiment en meer dan 500 miljoen verkochte hoekregelkranen een van de belangrijkste leveranciers van hoekregelkranen ter wereld.

“Hoekregelkranen worden in ons land steeds vaker toegepast”, zegt Ralph Posthouwer. In landen als Duitsland en België worden hoekregelkranen in vrijwel alle sanitaire voorzieningen in openbare gelegenheden, instellingen, bedrijfsgebouwen en particuliere woningen geïnstalleerd. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt, dat je met hoekregelkranen de waterstroom niet alleen kunt afsluiten maar ook kunt regelen. Veel gebruikers zetten de kraan voor het wassen ver open, hoe sterk de waterstroom ook is. Met een hoekregelkraam kan de waterdruk geregeld worden, waardoor een aanzienlijke waterbesparing met zo’n 40 procent mogelijk is. Bovendien kan zo voorkomen worden dat de toiletbezoeker een nat pak haalt als hij de kraan te snel en te ver opent. Omdat de hoekregelkraan een barrière is tussen de waterleiding en het sanitair bieden ze voordelen voor installateurs en gebouwbeheerders die werkzaamheden aan het sanitair moeten uitvoeren. Nu kan elk waterafgiftepunt bij onderhoudswerkzaamheden individueel afgesloten worden.”


Het Duitse bedrijf Schell is een van de belangrijkste fabrikanten van hoekregelkranen ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan 80 jaar ervaring in kraantechnologie. Sinds 1949 ontwikkelt en fabriceert Schell hoekregelkranen. Het productsegment is met meer dan 200 varianten uniek. Het assortiment bestaat uit eenvoudige standaard hoekregelkranen, filterhoekregelkranen en zelfs decoratieve design hoekregelkranen. Schell heeft ook dankzij de stipte levering en de uitgebreide service een uitstekende reputatie opgebouwd.

Hoogwaardige materialen

Om kranen van topkwaliteit te kunnen leveren, produceert Schell uitsluitend ‘Made in Germany’ in de fabrieken in Olpe op zo’n 60 kilometer afstand van Keulen in het Sauerland. Er worden alleen hoogwaardige materialen verwerkt volgens de geldende technische voorschriften. De hoekregelkranen van Schell worden voornamelijk gemaakt van hoogwaardige, in West-Europa geproduceerde messing - een betrouwbaar materiaal met uitstekende eigenschappen. Het ruwe materiaal van de kranen bestaat uit een gecertificeerde legering, die volledig voldoet aan de strenge voorschriften met betrekking tot waterkwaliteit in gebouwen. Ook wat betreft de gebruikte kunststoffen en elastomeren doet Schell geen concessies. Er worden uitsluitend hoogwaardige en veilige materialen verwerkt, zodat de dagelijkse drinkwaterkwaliteit gewaarborgd is. De materialen worden niet alleen gecontroleerd op duurzaamheid maar ook op microbiologische neutraliteit.

Certificering

Ook op technisch vlak voldoet de fabrikant aan alle standaards en technische normen. De hoekregelkranen van Schell zijn DIN EN, DVGW- of Kiwa-gecertificeerd en ze voldoen aan alle eisen met betrekking tot gezondheid, milieuvriendelijkheid, kwaliteit en veiligheid. Als regelbare kraan voor aftappunten is ook het akoestische aspect van belang. De hoekregelkranen van Schell voldoen allemaal aan geluidsklasse I, de stilste categorie.

Andere belangrijke kwaliteitskenmerken van de hoekregelkranen van Schell zijn de duurzaamheid en gemakkelijke bediening. De geïntegreerde vetkamer zorgt ervoor dat de kraan jarenlang gemakkelijk geopend en gesloten kan worden. De hoekregelkranen van Schell vereisen dankzij de dubbele o-ring-afdichting geen onderhoud; zelfs niet bij hard water. Dankzij de dubbele beveiliging met borgring kan de spindel nooit per ongeluk losgedraaid worden. Die dubbelbeveiligde dichting voldoet aan hoge mechanische, chemische en thermische eisen; zelfs bij regelmatig terugkerende drukpieken.

Veilige installatie

De verbinding tussen de hoekregelkraan en de installatie speelt met het oog op de montage- en operationele veiligheid een belangrijke rol. Gedeeltelijk tegenstrijdige schroefdraadtoleranties in de regelgeving werden op basis van de ervaring door Schell gecompenseerd en in strenge interne kwaliteitsnormen omgezet. Daarom beschikken alle hoekregelkranen over exacte, door Schell vastgelegde schroefdraadtoleranties. Ze zijn optioneel ook leverbaar met de zelfdichtende en gepatenteerde aansluitschroefdraad 'ASAG easy'. Daarmee verloopt de montage snel, veilig en zonder extra dichtmiddel zoals hennep of PTFE-draad. Dat de hoekregelkranen van Schell met de aansluitschroefdraad 'ASAG easy' gegarandeerd dicht blijven, hebben tal van duurzaamheidstesten en de vaak nog hardere praktijk overtuigend aangetoond.

Naast de verbinding met de installatie is er een andere belangrijke afdichting: de overgang met de aansluitingen van de wastafelkraan. Of er nu flexibele slangen of verchroomde koperen buizen gebruikt worden; in beide gevallen moet de verbinding trekvast gerealiseerd worden omdat vooral flexibele slangleidingen bij de aansluiting met snelsluitende kranen, zoals mengkranen, blootgesteld worden aan hoge drukpieken. De driedelige conus garandeert dankzij een klemschroefkoppeling met lengtecompensatie een betrouwbare en vooral trekvaste verbinding.
De Schell-hoekregelkranen en andere sanitaire producten worden in Nederland geleverd door Hamers & Kesber in Huizen.