Nederlanders terughoudend met overstap van gas naar elektrisch

Geplaatst op 21 december 2017 door Redactie

Terwijl de eerste gasloze woonwijken in ons land worden gebouwd, blijkt dat de helft van de Nederlanders opziet tegen elektrisch koken. 40% is zelfs van mening dat ze daardoor opnieuw moeten leren koken. In ons land kookt tweederde van de huishoudens op een gasfornuis en een derde op de elektrische kookplaat. Dat blijkt uit een onderzoek naar gasloos koken in opdracht van Feenstra, de grootste installateur van ons land. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bureau Big Data Small.

"Duidelijk is dat de energietransitie een grote uitdaging is om bewoners mee te krijgen in de omschakeling van gas naar elektrisch’, stelt Ernie van Dalen, directeur bij Feenstra. ‘Die uitdaging begint al in de keuken want koken is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van degenen die al een elektrische plaat hebben, zegt 33% dat ze hun kookkunsten opnieuw moesten uitvinden."

"Niettemin geeft de helft aan dat bijdragen aan een duurzame samenleving een goede reden is om te stoppen met koken op gas. Veiligheid speelt ook een grote rol. Bij degenen die al elektrisch koken was het gevaar van open vuur voor 56% reden om het gasfornuis te verruilen. Bij degenen die nog op gas koken, is dit voor 47% een reden om over te stappen naar de ‘veilige’ plaat."

Dat elektrisch koken goedkoper is, is slechts bij 40% van de Nederlanders bekend. Om die reden bleek dit ook geen belangrijke reden zijn om over te stappen. Bij de ondervraagden die al waren overgestapt naar de elektrische plaat was besparing slechts in 28% van de huishoudens hiervoor de reden.
Elektrische kookplaten zoals het keramisch fornuis zijn makkelijker schoon te maken. Van Dalen: "Dat werkt blijkbaar stimulerend want maar liefst 90% van de bezitters van een elektrische kookplaat maakt deze elke dag schoon. Dat is fors hoger dan de 74% gasfornuizen die dagelijks worden gereinigd."


Reacties

R. Hebers

6 januari 2018 om 02.08 uur

Waarom zou ik over moeten stappen naar elektrisch. Want dat zou een dure grap worden. Dan zou de meterkast aangepast moeten worden en nieuwe bedradingen getrokken moeten worden naar de keuken en naar mijn CV hok . Zo ook een andere kookplaat en een andere CV ketel. Daarbij zouden we dan ook al onze pannen moeten vervangen. Gas bevalt prima, dus dat behouden wij dan ook. Als in de toekomst geen aardgas meer geleverd zou worden, dan kunnen we altijd nog op LPG of butaangas gaan koken/stoken. Dan behoeven we enkel de branders aan te passen.

Hans Jannink

5 januari 2018 om 13.42 uur

Jammer, dat alle vormen van elektrisch koken op één hoop worden gegooid. Een Inductiekookplaat reageert ongeveer hetzelfde als gas koken. Inderdaad is koken op de andere vormen van elektrisch koken een kwestie van wennen. (Persoonlijk ervaring met alle vormen van elektrisch koken.)

Reinoud.J.Vooijs

4 januari 2018 om 02.53 uur

Geachte Graag ontvangen wij van U het levering programma het gaat mij specifiek of de vraag daar is een kabel met een diameter van 8 mm. Deze eventueel toe te passen in ons "Click en Go" systeem zie onze web site www.havobol.nl. In afwachting van uw informatie Met een vr gr Reinoud. J. Vooijs 0226 32.10.42

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement