Nederland loopt warm voor veelzijdige programma hout-cv’s van Fröling

Geplaatst op 03 december 2019 door Redactie

PTH Hout CV is sinds 2015 dé importeur van Fröling Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf in samenwerking met ruim veertig dealers een landelijk dekkend netwerk opgezet. Allemaal zijn zij gespecialiseerd in het kwaliteitsmerk Fröling.

„Wij hebben expliciet gekozen voor Fröling vanwege de extreem hoge kwaliteit van de producten”, vertelt Peter ten Hoor, directeur van PTH Hout CV. Mede door het dealernetwerk kan er een uitstekende service worden verleend. Er is sprake van een 24/7-service, inclusief monitoring van alle ketels op afstand. Bovendien zit er vijf tot tien jaar garantie op de innovatieve Fröling-ketels en zijn onderdelen op voorraad en binnen 24 uur leverbaar. „Met elkaar kunnen wij een essentiële rol vervullen als het gaat om duurzaam en zuinig verwarmen. Onze ambitie: gasvrij verwarmen en CO2-neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten.”

Gezien de resultaten is het bedrijf daarmee al zeer goed op weg. In Nederland zijn inmiddels honderden Fröling-installaties te vinden. Door het veelzijdige productprogramma van 7 kW tot 1500 kW kan de gehele markt worden bediend: van particulieren tot MKB en van agrarische bedrijven tot overheidsgebouwen. Onderstaand enkele voorbeelden van klanten die zeer content zijn met hun keuze voor een Fröling-ketel.

Gemeente

Bij zwembad Zwanemeer in Gieten wordt sinds 2015 gebruik gemaakt van een biomassaketel van Fröling. Gemeente Aa en Hunze is zo tevreden over het resultaat, dat afgelopen voorjaar ook een Fröling-hout-cv is geplaatst bij zwembad De Borghoorns in Annen. In de wintermaanden wordt deze ketel gebruikt voor het verwarmen van de plaatselijke sporthal.

“Onze ambitie: gasvrij verwarmen en CO2-neutraal stoken door in Nederland biomassa als brandstofkeuze nummer één op de kaart te zetten.”

Door de gemeente Aa en Hunze wordt al een aantal jaren ingezet op duurzaamheid, energiebesparing en milieu. Door de gasaansluiting van het zwembad in Gieten te vervangen door een Fröling TX (250kW), bespaart de gemeente jaarlijks zo’n € 11.000,-.

Bij het zwembad in Annen is de PT4e in een 20ft container geplaatst, de eerste in Nederland! “Een mooie, flexibele oplossing”, zegt Pieter Venema, gemeentelijk medewerker bouwkunde op de afdeling Ruimte. “Deze installatie is mobiel. Het zwembad is nu dicht, waarop de ketel wordt verplaatst naar de sporthal. Daar kan de Fröling dan de komende wintermaanden dienst doen en de sporthal verwarmen.”

Gemeenten of andere partijen die geïnteresseerd zijn in het verwarmen middels een hout-cv, zijn van harte welkom om in Gieten of Annen te komen kijken. „We willen graag laten zien dat dit een goede, duurzame oplossing is”, aldus Venema. Een afspraak kan gemaakt worden via pvenema@aaenhunze.nl.

Intensieve veehouderij

Zijlstra intensieve veehouderij uit Augustinusga maakt sinds 2018 gebruik van Fröling-ketels. Ondernemer Tjeerd Zijlstra is zeer content met deze keuze en deelt daarom graag zijn verhaal.

„Wij hebben een pluimveebedrijf en houden 200.000 langzaam groeiende vleeskuikens voor supermarktketen Albert Heijn. Om onze stallen te verwarmen werd voorheen gekozen voor gas. Dat was altijd standaard in onze sector. Maar je ziet dat daar in de afgelopen jaren verandering in is gekomen.”

Deze transitie in deze sector pakweg vijftien jaar geleden begonnen. De biomassaketel kwam toen in opkomst in zowel de glastuinbouw als de pluimveehouderij. In deze sectoren speelt een grote warmtevraag. Dat geldt ook voor Zijlstra. „Met name in het begin, als wij een nieuwe ronde met jonge kuikens opstarten, hebben wij een grote warmtevraag. Als wij die jonge kuikentjes ontvangen, moet het namelijk een graad of 35 zijn. De eerste 2,5 week blijft de warmtevraag vrij hoog. Voor ons was het overstappen op een biomassaketel dan eigenlijk ook logisch. Anno 2019 is de biomassaketel in onze sector niet meer weg te denken. Het is hét alternatief voor gas op dit moment.”

“Mede door de aanschaf van een biomassaketel zijn wij nu gasloos en hebben we nul op de meter.”

Zijlstra heeft drie identieke ketels in gebruik, de TX 250, op twee verschillende locaties. In oktober 2018 is het bedrijf hierop gaan draaien in Harkema. Eind december 2018 zijn de ketels in Augustinusga in gebruik genomen.

„Aangezien betrouwbaarheid voor ons op nummer één staat, hebben we voor Fröling gekozen. Wij zijn een serieuze speler in de markt. Dan moet je zeven dagen per week de focus leggen op de kippen en je niet zorgen hoeven te maken over een ketel. Fröling is een van de grootste ketelbouwers van de wereld. Zij leveren de Mercedes onder de ketels en dat sprak ons aan. Dat geeft vertrouwen. PTH Hout CV verzorgt het onderhoud en eventuele storingen worden direct door hen verholpen. Het lijntje is gewoon heel kort en dat ervaren wij als zeer prettig.”

De TX paste het beste binnen het plaatje van het bedrijf. Deze ketel kan zowel op snippers als houtpellets draaien, dus breed inzetbaar. “In Augustinusga gebruiken we pellets en in Harkema stoken we op snippers. Qua vermogen is dit voor ons ook een mooie ketel. We wilden bovendien graag een cascade-opstelling en dat kon ook met deze ketel. Daarnaast was het mogelijk om een ketel in een container op te bouwen. Voordeel is dat je er geen aparte ruimte voor hoeft te hebben of te realiseren en je kan de boel eenvoudig loskoppelen en verplaatsten. Aangezien deze ketel op een huurlocatie staat, is het voor ons dus een ideale oplossing. We gaan van deze aanschaf nog jaren plezier hebben. We besparen nu jaarlijks tienduizenden euro’s op de energierekening.”

Particulier

Bertus Scheffers uit Coevorden is erin geslaagd om een oude, vervallen woning uit 1906 om te toveren tot een prachtig, energieneutraal huis. “Mede door de aanschaf van een biomassaketel zijn wij nu gasloos en hebben we nul op de meter.”
Voor deze situatie is gekozen voor een Fröling-biomassaketel S3 28kW. Deze stukhoutketel heeft een rendement van 91.8%. “Er zijn veel verschillende soorten biomassaketels op de markt, maar voor ons kwam deze ketel als beste uit de bus. Een goede prijs-kwaliteitverhouding”, zegt Scheffers tevreden. “Bovendien hebben wij de beschikking over een eigen bosperceel. Al ons hout, dat verantwoord wordt gekapt, is hieruit afkomstig.” In de biomassaketel kunnen houtblokken van een halve meter lengte.

Naast de Fröling-biomassaketel zijn er op de loods achter de woning 24 zonnepanelen geplaatst. Onder het gazon is een regenwaterbassin van 15000 liter aangelegd. “Wij zijn zeer tevreden over de duurzame maatregelen die wij hebben genomen”, concludeert Scheffers. “We hebben een levensloopbestendige, comfortabele woning weten te creëren die zeer snel is op te warmen.”

Een hout-cv van Fröling is dus optimaal te combineren met andere duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, en te koppelen aan bestaande verwarmingssystemen. De regeling is namelijk standaard uitgerust voor boilergroepen en weersafhankelijke groepen.

Meer informatie of wilt u zich aansluiten als dealer? Kijk dan op de website: www.hout-cv.eu

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement