Nederland kan gemakkelijk gas terugnemen

Geplaatst op 29 december 2020 door Redactie

Bij het renoveren van woningen gebouwd in de jaren zestig komt heel wat kijken. Belangrijke vraag voor een corporatie: hoe kunnen we verduurzamen op een manier die enerzijds positief bijdraagt aan de energietransitie maar er tevens voor zorgt dat de bewoners tot in lengte van jaren op een prettige en betaalbare manier kunnen blijven wonen. Een project in Blerick waarbij 124 woningen onder handen worden genomen, laat zien wat de mogelijkheden zijn en hoe woningcorporatie Antares werk maakt van verduurzamen. Met zonnepanelen, geïsoleerde gevels en daken én hybride lucht/water warmtepompen van Itho Daalderop zonder buitendeel.

Besef

Bas Verhulsdonk is senior account manager Projecten bij Itho Daalderop. “Minder gas gebruiken, de CO2-uitstoot naar beneden … gelukkig zijn we inmiddels zover dat het besef dat we het anders moeten en kunnen doen wel is ingedaald. Van belang omdat je bij dit soort ontwikkelingen draagvlak nodig hebt. De toepassing van de Monobloc HP-M 25 i warmtepomp levert hier op meerdere fronten voordeel op. Deze hybride lucht/water warmtepomp verwarmt de woning grotendeels zelfstandig in voor- en najaar. Als het in de winter nodig is, springt de cv-ketel bij. Minder aardgasverbruik dus en een lagere energierekening. Let wel, het gaat uiteraard altijd om een pakket aan maatregelen, alleen een warmtepomp is niet voldoende. Om het maar even scherp te zeggen: als een woning zo lek is als een mandje … “

Prima oplossing

Omdat niet iedere woning helemaal aardgasvrij gemaakt kan worden, is de hybride warmtepomp een prima oplossing. “Deze warmtepomp is te combineren met iedere cv-ketel en dat maakt het voor woningcorporaties natuurlijk interessant omdat veel cv-ketels nog niet zijn afgeschreven. Als we de doelstellingen willen halen is dit een eenvoudige, efficiënte en betaalbare oplossing.” Nog wat andere wetenswaardigheden over de Monobloc HP-M 25 i: deze warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht zonder toepassing van een buitendeel. Geen buitenunit betekent geen geluidsoverlast.

“Omdat niet iedere woning helemaal aardgasvrij gemaakt kan worden, is de hybride warmtepompen prima oplossing.”

En, van groot belang voor de installateur: veel minder installatiewerk. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat deze zeer goed geïsoleerde warmtepomp fluisterstil zijn werk doet. De warmtepomp wordt geleverd met een Itho Daalderop Spider Base Klimaatthermostaat: een gebruiksvriendelijke en geïntegreerde bediening van de warmtepomp en ventilatie. Het binnenklimaat optimaal geregeld. Bas Verhulsdonk benadrukt nog maar eens het belang van goede samenwerking bij dit soort projecten. “Alle elementen zijn van belang: de techniek, de installatietechnische werkzaamheden maar ook het informeren en betrekken van de bewoners. Ik denk dit een mooi voorbeeld is van hoe dat kan werken. In dit geval tussen Antares, Kemkens, Caspar de Haan en Itho Daalderop.”

Stapsgewijs en weloverwogen

Ric Leenders, manager duurzaamheid bij Antares, is heel duidelijk wanneer het gaat over duurzaamheid. Antares, de Limburgse corporatie met zo’n 6000 woningen, heeft ambitie genoeg maar hoe maak je die ambitie waar? “In de visie van Antares is het belangrijk om stapsgewijs aan de slag te gaan. Duurzaamheid is een werkwoord waarbij alle betrokken partijen een bijdrage moeten en kunnen leveren. Maar dan heb je wel draagvlak nodig. Per project een integrale visie ontwikkelen en een reële afweging maken of bijvoorbeeld vervanging van ketels echt nodig is. Of nog niet vervangen maar, op weg naar gasloos, in combinatie met een bestaande cv wel een hybride warmtepomp plaatsen.

“Een warmtepomp kan voldoen aan alle eisen maar als je vervolgens veel klachten over het geluid krijgt, dan sla je de plank mis.”

De keuze kan dan vallen op een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een hybride lucht/water warmtepomp zoals bij dit project. Van groot belang is verder het voorkomen van geluidsoverlast. Een warmtepomp kan voldoen aan alle eisen maar als je vervolgens veel klachten over het geluid krijgt, dan sla je de plank mis. De hier gebruikte warmtepomp is fluisterstil. In zijn algemeenheid nog een opmerking: Je moet altijd blijven kijken naar het hele plaatje en vooral met beide benen op de grond blijven staan. Verduurzamen betekent in onze optiek weloverwogen stappen zetten.” De 124 woningen in Blerick maken een flinke stap en gaan door de renovatie van Energielabel E naar A+.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement