Natuurlijke koudemiddelen steeds belangrijker bij verduurzaming van kleinkoelinginstallaties

Geplaatst op 26 juli 2022 door Redactie

Met het oog op de F-gassenverordening en de daaraan gerelateerde terugfasering van HFK’s, is het belangrijk dat de markt van de kleinkoeling zich bewust wordt van de noodzaak om alternatieven, met name natuurlijke koudemiddelen, toe te passen.

Wereldwijd, en zeker in Nederland, zijn de grote supermarkten goed op weg om hun koeling te verduurzamen. Denk maar aan de transkritische CO2-systemen in tal van Nederlandse supermarkten, waarmee we wereldwijd vooroplopen. Maar hoe staat het met de kleinere winkels, zoals buurtsupers, bio-winkels, bakkers, slagers, kaaswinkels, delicatessenzaken, boerderijwinkels?

STEK en de Knvvk & young cool zijn de Nederlandse partners in het Europese project ‘Refrigerants, Naturally! for LIFE’ (RefNat4LIFE.) Samen met 8 organisaties uit 5 Europese landen, waaronder (Bio) Retail verenigingen en instanties uit de koudetechniek. Met dit project willen we de invoering van klimaatvriendelijke koeling bevorderen bij installateurs én eindgebruikers van apparatuur voor koeling, airconditioning en warmtepompen in kleine voedingsmiddelenwinkels.
Momenteel wordt er met de inzet van diverse animatiefilms campagne gevoerd om de bewustwording bij de doelgroepen te vergroten.

Hulpmiddelen en webinar

Leveranciers, installateurs en gebruikers van koelapparatuur, airconditioning of warmtepompen kunnen op de website van RefNat terecht voor hulpdocumenten, e-learnings en webinars.

Webinar bekijken wanneer je maar wilt

Op 6 april werd er een webinar gegeven in samenwerking met Kenniskring Natuurlijke Koudemiddelen. Dit webinar is in zijn geheel terug te kijken via de STEK website.

Prijsverlaging STEK F-gassen examens categorie 1 en categorie 2!

Vanaf 1 mei zijn de STEK examentarieven voor F-gassen categorie 1 en categorie 2 met € 50 per examen verlaagd.

Sinds 1993 is Stichting STEK dé door de overheid aangewezen exameninstelling voor het afnemen van F-gassen examens. De afgelopen jaren is het aantal kandidaten voor f-gassen examens sterk toegenomen.
STEK heeft daardoor een efficiency slag kunnen maken met behoud van de hoge kwaliteit dit werd bevestigd door de recente audits van CINOP en de ISO 17024 audit.
STEK is een stichting zonder winstoogmerk. Het bestuur van de stichting heeft besloten het ontstane efficiencyvoordeel terug te geven aan de sector in de vorm van een korting op de F-gassen examens. Check onze website www.stek.nl/examens voor de actuele examentarieven!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement