Module biedt servicemonteur helpende hand

Geplaatst op 06 januari 2023 door Redactie

Alle signalen van cv-ketel uitlezen

„Er worden heel veel gegevens door een cv-ketel doorgegeven aan de thermostaat waar niets mee gedaan wordt”, vertelt Bart Pieters, Business Unit Manager Onderdelen bij Wasco. „De thermostaat leest normaal gesproken geen signalen uit zoals waterdruk, ionisatiestroom, retourtemperatuur en momenten dat de brander aan staat. Het nieuwe Beheer op afstand-concept bij Wasco – de Insmart-module - pakt deze signalen wel op en maakt het functioneren van de cv-ketel inzichtelijk. De servicemonteur kan de ketel daarmee op afstand beheren.”

De Beheer op afstand-module is eenvoudig te plaatsen tussen de ketel en de thermostaat van de klant en is aangesloten op een online platform. Via de mobiel, tablet of desktop wordt de installateur direct op de hoogte gehouden van de status van alle aangesloten cv-ketels. „Met de module springen we in op het concept Beheer op afstand”, vertelt Pieters. „Hiermee komen we de servicemonteurs tegemoet, want ze hebben het steeds drukker. Dan lukt het niet altijd om op korte termijn ritten naar een particulier of een project in te plannen. Met de module wordt van tevoren al aangegeven wat er met de ketel aan de hand is.

„Met de module wordt van tevoren al aangegeven wat er met de ketel aan de hand is. De servicemonteur kan meteen de juiste onderdelen meenemen.”

De servicemonteur kan meteen de juiste onderdelen meenemen. Ook kan hij bijvoorbeeld de klant tijdig attenderen als de waterdruk te laag is en dat hij die bij moet vullen. Dat voorkomt problemen aan de ketel en reparatiekosten. Dat is fijn voor de klant en het bespaart de monteur veel tijd. Op deze manier kan het aantal ritten van de installateur beperkt worden. Voor installateurs die bijvoorbeeld het onderhoud voor een vakantiepark doen, is de module ook heel geschikt. Het komt geregeld voor dat ze in de ochtend een melding krijgen voor het ene huisje en later op de dag voor het andere huisje. Via het platform hebben ze nu een overzicht hoe de ketels functioneren en kunnen ze in één rit alles oplossen. Overal is er een personeelstekort. We willen de servicemonteur oplossingen geven waar ze verder mee komen.” 

Makkelijke installatie

De module is makkelijk te installeren. De monteur sluit de module bij de ketel aan en scant de QR-code die op de module is terug te vinden om het klantnummer toe te voegen aan het online platform. Alle data van de ketel zijn dan direct online te zien. Ook kan een aantal instellingen op afstand aangepast worden. „Net zoals we tegenwoordig het energieverbruik online kunnen inzien, geldt dit ook voor de ketels van de klanten”, legt Pieters uit. „Wat het makkelijk maakt, is dat de meeste soorten en typen ketels met de Insmart-module uit te lezen zijn. Dit komt omdat de module werkt met het OpenTherm protocol en het EMS protocol. Daarnaast werkt de module onafhankelijk van wifi. De module maakt namelijk automatisch verbinding via Narrowband IoT (NB-IoT). Dit heeft als voordeel dat er geen inloggegevens nodig zijn voor de aansluiting en bovendien levert het een veilige en stabiele verbinding. De module kan daardoor ook op plekken geplaatst worden waar geen goede wifi-verbinding is, zoals op zolder of in de kelder.”

Goed faciliteren

„Als Wasco vinden we het van belang dat we de installateurs zo goed mogelijk faciliteren”, geeft Pieters aan. „Onze specialistische afdeling voor onderdelen zit daarom klaar om vragen over de benodigde onderdelen of vragen over het Beheer-op-afstand platform te beantwoorden.”

„De module werkt met het OpenTherm- en EMS protocol. Hiermee is het gros van alle ketels te bedienen.”

Wasco blijft concepten ontwikkelen om de servicemonteur te ondersteunen. „We hebben een onderdelenzoeker op de website die door onze klanten veel gebruikt wordt”, aldus Pieters. „Die breiden we binnenkort uit met een storingscodezoeker. Zo ziet de servicemonteur wat de oorzaak van het probleem is, wat de oplossing is en welk onderdeel er nodig is voor reparatie. Hiermee maken we het de servicemonteur zo makkelijk mogelijk. Belangrijk in deze tijd waarin door gebrek aan kundige mensen, vergrijzing en personeelstekorten, de servicemonteur zijn tijd zo efficiënt mogelijk moet invullen. Wasco helpt hier een handje bij.”

Klaar voor de toekomst

Installatiebedrijven gebruiken de informatie van cv-ketels op dit moment ook om hun klanten te adviseren over maatregelen om gas te besparen. Bovendien wordt Beheer op afstand met de opkomst van hybride systemen en meer apparaten in een huishouden steeds relevanter. Het meten van het effect van een hybride opstelling bijvoorbeeld is zowel voor de particulier als monteur interessant. Er is contact met een aantal fabrikanten van warmtepompen- en zonnepanelen om ook deze apparaten te ondersteunen met de module.

Meteen aan de slag

De Insmart-modules zijn bij Wasco direct verkrijgbaar. De installateur kan hiermee meteen aan de slag. „De tip die ik mee wil geven is: start niet met één module op één ketel, maar met meerdere modules en ketels om direct een goed overzicht te krijgen”, geeft Pieters aan. „We zijn met verschillende pilots bezig. Bij één project hebben we de modules als test op 20 ketels aangesloten. We zagen meteen dat er op 3 ketels bevindingen waren waarop nu tijdig ingegrepen kon worden.”

„We hebben een onderdelenzoeker op de website die door onze klanten veel gebruikt worden. Die gaan we aanvullen met een storingscodezoeker.”

De installateur heeft één platform en per ketel is er één module nodig. Via het platform ziet de installateur wat er met welke ketel aan de hand is. De modules zijn aan te schaffen voor een eenmalig bedrag en voor elke module die online is, wordt een klein bedrag per maand betaald. Wasco wil zoveel mogelijk installatiebedrijven laten kennismaken met dit nieuwe concept en neemt daarom tijdelijk de kosten voor de eerste 12 maanden voor zijn rekening.

Kijk hier voor meer info over het Beheer op afstand-concept.

Tekst: Carla van der Meer

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement