Minder energie en meer comfort

Geplaatst op 24 januari 2018 door Redactie

Arco van Lent woont aan Parnaskruid 20 in Amersfoort. Al een tijdje werd door Arco nagedacht over manieren om de stookkosten naar beneden te krijgen. Verder isoleren? Een andere verwarming? Een warmtepomp wellicht? Vloerverwarming? “Voordat je iets kan gaan doen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Wat kan? Hoeveel moet ik investeren? En wat levert het nu eigenlijk op? Ik kwam in aanraking met Jan Nieuwveld en toen is het balletje gaan rollen”, vertelt Arco.

Vele manieren

In Amersfoort lopen diverse projecten 0-op-de meter, waaronder een pilot in de woning van Arco en zijn gezin. Jan Nieuwveld, adviseur duurzame energie bij Seinenergie, informeert bedrijven en particulieren over de beste, meest efficiënte en economische manier om het energiegebruik terug te dringen. “Verduurzamen kan op vele manieren. Belangrijk is om vast te stellen dat het niet in een keer hoeft. Afhankelijk van het gebouw of de woning is het ook heel goed mogelijk om gefaseerd maatregelen door te voeren. Soms is dat vanuit kostenoverweging een goede zaak. Waar het in essentie om draait, is dat het anders denken over fossiele brandstoffen omgezet wordt in concrete acties. Anders denken? Prima, maar dan vervolgens ook doen.”

Win-win

Arco vertelt heel eerlijk dat het hem primair niet te doen was om het milieu. Doordat de genomen maatregelen daar wel een bijdrage aan leveren, is er voor deze bewoner sprake van een win-win situatie, zoals hij het zelf noemt. “We hebben meer comfort tegen veel minder kosten”. Wat gebeurde er concreet in huize Van Lent, ongeveer een jaar geleden?

“We hebben meer comfort tegen veel minder kosten”

Er kwam een warmtepomp, de radiatoren verdwenen en werden vervangen door Low-H2O radiatoren van Jaga. Jaga Oxygen2 zorgt op een energiezuinige manier voor een kringloop van zuivere lucht in de woning. Goed voor het wooncomfort, de gezondheid en de woning zelf. Het is geen traditioneel ventilatiesysteem, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssyteem.

Oxygen2 is een kant-en-klare unit die in een Low-H2O radiator onzichtbaar wordt ingebouwd, waardoor een apparaat niet alleen voor ventilatie maar ook voor verwarming en koeling kan zorgen. “Je ziet het niet, je hoort het niet maar het werkt wel. En je krijgt verse lucht alleen op de momenten dat het echt nodig is. Het systeem draait niet onnodig en dat levert op meerdere fronten de nodige voordelen op. Dat zal duidelijk zijn. Wij zijn er in ieder geval blij mee”, vertelt Arco. Wat je wel ziet zijn de nieuwe radiatoren van Jaga die niet alleen in positieve zin opvallen door hun mooie design maar 90% minder water verbruiken. Een ander groot voordeel van dit verhaal is, dat er gebruik gemaakt kon worden van bestaande leidingen.

Stappen maken

Jan Nieuwveld vult aan: “We organiseren regelmatig informatie-avonden en je merkt dat de belangstelling om echt wat te doen toeneemt. En het is dan prettig dat je, als zoals hier bij Arco, een aantal buurtbewoners kan uitnodigen om ze enerzijds voor te lichten en waarbij Arco als bewoner/gebruiker tevens zijn ervaringen kan delen. Dat werkt heel goed. Het gaat erom dat we stappen maken. Er is nog een hele slag te maken.”

“Jaga Oxygen2 zorgt op een energiezuinige manier voor een kringloop van zuivere lucht in de woning.”

De keuze voor Jaga heeft volgens Jan Nieuwveld te maken met de filosofie van dat bedrijf (‘Droom, durf en innoveer’) maar uiteraard ook met de kennis en kunde als het gaat om Low-H2O radiatoren die volledig recyclebaar zijn. Bovendien is de prijs-kwaliteitsverhouding goed. Jan Nieuwveld tot slot: “Kijk, wij doen op grond van onze expertise niets anders dan bedrijven en bewoners helpen keuzes te maken. Wat voor de een prima werkt en haalbaar is, zal voor een ander niet mogelijk zijn. Maar dat betekent niet, dat je niets kan doen. Een warmtepomp? Vloerverwarming? Dakisolatie? Zonnepanelen? Al of niet gecombineerd? Er kan heel veel, veel meer dan menigeen denkt.”