Miljarden euro’s aan faalkosten in de bouw

Geplaatst op 08 april 2019 door Redactie

Uit het onderzoek ‘Verspilde moeite’ van ABN AMRO is gebleken dat bijna vier op de tien bedrijven in de bouw- en vastgoedsector schatten dat hun faalkosten 5 procent of meer bedragen. Deze kosten kunnen hierdoor oplopen tot miljarden euro’s per jaar. Eén van de vijf aanbevelingen om de faalkosten te verlagen is innovatie en standaardisatie. Normalisatie speelt hierbij een belangrijke rol.

De bouwsector presteert de laatste jaren goed: het bouwvolume is hoger dan voor de crisis en orderportefeuilles bereiken recordhoogtes. De winstmarges van bouwbedrijven blijven echter laag en faalkosten spelen hierbij een belangrijke rol. Faalkosten zijn daarbij alle extra kosten die worden gemaakt om zaken te herstellen die niet volgens de specificaties zijn geproduceerd of als deze niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. Deze faalkosten in de bouw zijn hoger dan in andere sectoren. Dit wordt volgens ABN AMRO vooral veroorzaakt door de vele verschillende partijen die betrokken zijn bij de bouw, de scheiding tussen ontwerp, uitvoering en beheer en het feit dat elk project anders is.

Faalkosten geaccepteerd?

Faalkosten in de bouw zijn hardnekkig en komen zowel in een hoog- als laagconjunctuur voor. Tijdens een laagconjunctuur schrijven bouwbedrijven vaak te laag in op aanbestedingen en accepteren ze teveel risico’s. Hierdoor is het vervolgens moeilijk om binnen budget en planning te werken. In de huidige hoogconjunctuur zijn faalkosten vaak het gevolg van de hoge tijdsdruk, de schaarste aan materieel en vooral het tekort aan gekwalificeerd personeel. Bovendien geeft de laagste prijs bij veel aanbestedingen nog steeds de doorslag.

Faalkosten lijken dus een bijna geaccepteerde inefficiëntie in de bouwsector: 90 procent van de bouwbedrijven is zich bewust van de faalkosten in hun bedrijf. Gezien de omvang hiervan is het echter opvallend dat ruim een kwart aangeeft dat het terugdringen van faalkosten geen prioriteit heeft binnen hun bedrijf.

Vijf aanbevelingen

ABN AMRO doet in het onderzoeksrapport ‘Verspilde moeite’ vijf aanbevelingen om faalkosten in de bouw te reduceren:

  • Goede voorbereiding is het halve werk
  • Samen kom je verder
  • Op ervaring kun je bouwen
  • Innovatie en standaardisatie
  • Deel kennis met elkaar en leer van fouten
  • Faalkosten verminderen

Voor meer info ga naar de website van NEN.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement