Midea Nederland lanceert warmtepomp met natuurlijk koudemiddel R290

Geplaatst op 06 september 2023 door Redactie

Beter voor het milieu en uiterst efficiënt

.Bij de energietransitie hoort innovatie. Koploper op dit gebied is Midea. Als een van de wereldleiders levert dit bedrijf niet alleen hoogwaardige producten, maar draagt het ook bij aan een beter klimaat. Zo lanceert Midea Nederland aan het eind van deze zomer een warmtepomp met het natuurlijk koudemiddel R290. Technisch Installatiebedrijf L&B uit Workum heeft al verschillende aanvragen binnen. ,,We wachten er met smart op.”

Het zat er al een poosje aan te komen, airco’s en warmtepompen gevuld met propaan. Europa wil het gebruik van synthetische koudemiddelen zoals R410A en R32 graag aan banden leggen omdat deze zeer milieubelastend zijn. Deze zogenaamde F-gassen hebben een hoge GWP-waarde, Global Warming Potential, ofwel aardopwarmingsvermogen in goed Nederlands. Dit betekent dat ze substantieel bijdragen aan de opwarming van de aarde. Propaan heeft daarentegen géén ozonafbrekend effect en het laagst haalbare aardopwarmingsvermogen (GWP=3). Het is dus niet vreemd dat er volop wordt geïnnoveerd met propaan.

"Niet alleen het rendement is hoger, de transportpomp en de koudegassen zijn ook een stuk zuiniger. Je kunt zeggen dat het technisch hart van de installatie een stuk beter is dan die van zijn voorgangers."

Midea is een van de eerste bedrijven die een nieuwe monoblok-serie op de markt brengt met het natuurlijk koudemiddel R290. ,,Dit koudemiddel is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook uiterst efficiënt”, zegt Wilco Oosterbos, senior accountmanager bij Midea Nederland. ,,Het genereert meer verwarmingscapaciteit. Met het koudemiddel R290 levert de R290 LW-warmtepomp een A+++ energie-efficiëntie en een maximale uitlaatwatertemperatuur van 75°C.”
Door het hoge rendement is deze warmtepomp geschikt voor panden die nu nog moeilijk van het gas af kunnen. ,,Bijvoorbeeld monumentale panden die lastig te isoleren zijn”, zegt Oosterbos. ,,Deze pomp is niet alleen efficiënter, maar ook zuiniger. Zelfs als er nog steeds gebruik wordt gemaakt van radiatorverwarming.” Uiteraard zijn bij het gebruik van dit soort warmtepompen een paar zonnepanelen geen overbodige luxe.

Technisch hart een stuk beter

Nu wordt er in deze situatie nog vaak gekozen voor een hybride warmtepomp, maar deze nieuwe variant is zeker het wachten waard. ,,Dat vertel ik dan ook aan mijn klanten”, zegt Willem Landman, mede-eigenaar van technisch installatiebedrijf L&B in Workum. ,,Voor sommige panden is dit echt de beste oplossing, ook voor de toekomst. Klanten zijn dan zeker bereid om even te wachten. Niet alleen het rendement is hoger, de transportpomp en de koudegassen zijn ook een stuk zuiniger. Je kunt zeggen dat het technisch hart van de installatie een stuk beter is dan die van zijn voorgangers.”

Landman weet waar hij het over heeft. Niet alleen woont hij in een pand uit 1750 dat draait op Midea warmtepomp, hij heeft ook al 25 jaar lang ervaring op het gebied van warmtepompen. In eerste instantie richtte hij zich vooral op aardwarmte, maar de laatste jaren verschuift dat steeds meer naar lucht-water warmtepompen. ,,Deze zijn makkelijker toepasbaar. We merken dat er vooral de laatste jaren veel meer vraag naar is.”

Innovaties tot leven brengen

De Midea Group, waar Midea Nederland onderdeel van is, is dé expert op het gebied van HVAC en vervaardigt producten voor de commerciële en particuliere sector wereldwijd. Niet alleen op het gebied van verwarming, airconditioning, koeling en ventilatie, maar ook huishoudelijke apparaten, automatisering, smart home, intelligente logistiek en robotica behoren tot de bedrijfsonderdelen.

‘Geweldige innovaties tot leven brengen’, is de visie van Midea Group. Het bedrijf is een Fortune 500 bedrijf, in deze prestigieuze lijst staan 's werelds grootste bedrijven naar omzet gerangschikt. Wereldwijd werken er 250.000 mensen voor het van oorsprong Chinese bedrijf.

"Er is niet genoeg vakkundig personeel om aan de groeiende vraag te voldoen. Daar heb ik niet alleen mee te maken, maar bijna alle installatiebedrijven in Nederland."

Net als Midea, staat ook L&B bekend als een innovatief bedrijf. ,,Wij houden ervan om te sparren over bepaalde vraagstukken”, zegt Landman. ,,En dan altijd met de beste oplossing te komen voor de eindgebruiker. Zo ben ik een groot voorstander van een open verdeler/ buffervat. Deze aansluiting is wel wat duurder, maar het geld zeker waard. Je weet dan zeker dat technisch alles honderd procent in orde is.”

Juist het samen nadenken over oplossingen is belangrijk, vinden Landman en Oosterbos. ,,Dit voorjaar hebben we bij Midea in Valkenswaard verschillende trainingen voor installateurs gehad”, zegt Oosterbos. ,,Samen weet je meer en deze trainingen worden als zeer waardevol beschouwd. De ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is hartstikke interessant voor ons vakgebied.”

Stolpboerderij volledig gasloos

Als voorbeeld zet Landman twee projecten in het voetlicht. ,,Hier in Friesland zie je vaak stolpboerderijen. Prachtige panden die een grote historische waarde hebben. En moeilijk te isoleren zijn. In zo’n grote boerderij heeft de eigenaar twee kleine appartementen gemaakt en een grote. Deze worden gebruikt als B&B. Hij wilde graag van het gas af en vroeg ons om daarover mee te denken. De twee kleine appartementen worden verwarmd met een lucht-lucht warmtepomp en het grote appartement met een lucht-water warmtepomp, beide van Midea. Zonnepanelen zorgen voor de stroomtoevoer. Als de appartementen niet gebruikt worden, hoeven ze ook niet verwarmd te worden. En in de zomer kan de airco terugkoelen naar twintig graden. Een maatwerkoplossing waardoor de boerderij helemaal gasloos is.”

Een ander mooi project is Kindercentrum de Kleine Tuin in Almere. ,,Het gebouw is helemaal energieneutraal. De CO2 footprint wordt optimaal gecompenseerd door specifieke beplanting ter bevordering van de biodiversiteit en de CO2-compensatie rondom het gebouw. Regenwater wordt op het terrein opgevangen om de vijvers mee aan te vullen. De buitenruimte krijgt een natuurlijk karakter en wordt voorzien van veel groen. Dit soort projecten zijn de toekomst.”

Tekort aan personeel

De vraag naar maatwerk blijft stijgen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd ook lastig volgens Landman en Oosterbos. ,,Er is niet genoeg vakkundig personeel om aan de groeiende vraag te voldoen”, weet Landman uit ervaring. ,,Daar heb ik niet alleen mee te maken, maar bijna alle installatiebedrijven in Nederland. Het is belangrijk om genoeg vakmensen op te leiden, maar dan moet daar wel animo voor zijn.” Daarnaast zijn er ook nog de vaak lange levertijden. ,,Niet bij Midea Nederland”, zegt Oosterbos. ,,Wij kunnen snel leveren en hebben een grote voorraad lucht/water warmtepompen in ons eigen magazijn in Valkenswaard. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van een centrale voorraad bij de Europese divisie van Midea Duitsland.”

Tekst: Janneke Hobo

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement