Meting CO2 is nog steeds hot

Geplaatst op 20 november 2019 door Redactie

„We houden ons bezig met meetinstrumenten voor alle takken van beheer en klimaatonderzoek”, zegt Hans Oosterling, van CaTeC Meetinstrumentatie. „We werken klimaatbreed. Hierbij is het meten van CO2 nog steeds hot. Dit is een belangrijke factor binnen gebouwbeheer, de agrarische sector, glastuinbouw en het omgevingsklimaat.

CaTeC heeft analysers voor broeikasgassen met een nauwkeurigheid van 1 ppm tot CO2-opnemers voor binnenklimaat, glastuinbouw en stallen. Daarnaast verkoopt de meetinstrumentenspecialist ook losse CO2-sensoren. CaTeC is hier vanaf het begin dat CO2-waarden belangrijk werden, bij betrokken geweest. „Die ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we op de lijst van CO2-oplossingen, nummer één zijn”, stelt Oosterling.

Sensor voor barometrische druk

Een van de recente oplossingen van CaTeC op het gebied van CO2-meting is een specifieke sensor die gecompenseerd is voor barometrische druk, relatieve vochtigheid en temperatuur. „Daarnaast zijn er modellen met een verwisselbare CO2-sensor en een verwarmde meetcel”, laat Oosterling weten. „De verwarming draagt er zorg voor dat in hoogvochtige omgevingen geen condens ontstaat binnen de optische cel, zoals bij zwembaden en stallen. De sensor is voorzien van wisselbare meetcel. Dat heeft als voordeel dat kalibratie overbodig is. Het wisselen met een nieuwe meetcel, waar al kalibratiegegevens inzitten, volstaat. Een voorbeeld is de verwisselbare optische cel model EE872. De opnemers zijn er in verschillende ranges van 0 tot 2000 ppm CO2, tot zelfs 5 procent CO2.”

Onderschatte parameter

„Eigenlijk is CO2 jarenlang een onderschatte parameter geweest in gebouwbeheer”, vertelt Oosterling. „Met name omdat het nog niet meetbaar was binnen financiële grenzen. Het probleem in Nederland is groter geworden toen er rapporten van scholen openbaar gemaakt zijn. Vooral in de winter, in een klas met 30 leerlingen, lopen de CO2-waardes snel op. Bij 1000 ppm spreek je al van verminderde ventilatie.” Toen werd begonnen om de ventilatiesystemen op scholen te verbeteren. „De makkelijkste oplossing was om te ventileren op basis van CO2”, zegt Oosterling. „Dat is makkelijker dan bijvoorbeeld op basis van relatieve vochtigheid, want hierbij speelt de luchtvochtigheid buiten een rol en daar heb je geen grip op.”

„Eigenlijk is CO2 jaren een onderschatte parameter geweest in gebouwbeheer.”

Het klimaat is duidelijk aan het veranderen. „Je kunt wel zeggen dat de natuur zijn gang gaat”, zegt Oosterling. „Maar als je de temperatuurstijging bekijkt sinds de tijd van de industriële revolutie, zie je de relatie tussen de CO2 -stijging en de stijging van temperatuur. Dus zullen de CO2-hoeveelheden in de buitenlucht omlaag moeten voor een beter klimaat. Belangrijk is natuurlijk ook dat we een prettig gevoel voor mensen in gebouwen creëren en een goed binnenklimaat voor de planten in de tuinbouw. Planten hebben een hogere CO2-waarde nodig voor groei. Een mooie oplossing voor de reductie van CO2 in Nederland is gevonden in het Botlekgebied. Van daaruit ligt er een pijpleiding naar het Westland om de overtollige CO2 af te voeren naar de kassen om zo de CO2-waarde in de kassen omhoog te brengen voor een betere groei van de planten.”

Minuscule CO2-opnemers

De volgende ontwikkelingen van CaTeC zijn de minuscule CO2-opnemers. De introductie hiervan wordt verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar. „Ze zijn gecompenseerd voor de relatieve vochtigheid, barometrische druk en CO2”, aldus Oosterling. „We hebben de technieken omdat we contacten hebben met grote elektronicaleveranciers voor smartphones. Deze sensor die uitkomt, is zeer interessant is voor OEM-fabrikanten.”

BACnet en Modbus

„Voor gebouwen hebben we oplossingen voor CO2 in ruimtes en voor de kanalen en afvoerleidingen van ventilatiesystemen”, aldus Oosterling. „De ontwikkelingen zijn dat we kanaal- en wandopnemers hebben die de relatieve vochtigheid, temperatuur en CO2 combineren in één opnemer. Voorheen vond communicatie met GBS-systemen plaats via analoge signalen. Tegenwoordig bieden we ook digitale oplossingen voor BACnet en Modbus. Dit is de laatste 10 jaar populair geworden binnen gebouwbeheer.”

Meteostations

„We zijn toonaangevend in meetinstrumenten voor relatieve vochtigheid, temperatuur, CO2 en drukverschil”, laat Oosterling weten. „Maar we leveren eveneens klimaatbreed oplossingen die gaan van metrologische oplossingen voor het KNMI tot meteosystemen voor gebouwbeheer. Op het gebied van meteostations zijn we succesvol met WSC11, een compleet lowcost meteostation met alle voor gebouwen belangrijke parameters aan boord en voorzien van Modbus.” Voor ziekenhuizen en cleanrooms levert CaTeC verschildruksensoren, voor de bewaking van operatie- en patiëntenkamers en zeer schone werkomgevingen.

„Deze sensoren hebben een nauwkeurigheid van 0,5 pascal. Dat is te vergelijken met het wapperen van een mug met zijn vleugels.”

„Deze sensoren hebben een nauwkeurigheid van 0,5 pascal”, zegt Oosterling. „Dat is te vergelijken met het wapperen van een mug met zijn vleugels. Ze zijn zeer stabiel en makkelijk te installeren en weg te werken in het plafond. De uitgangen zijn analoog en digitaal.” Deze EE600 serie is ook geschikt voor het controleren van filters in gebouwbeheersystemen. „Bij verschildruksystemen introduceren we een nieuw displaysysteem, waar gebruikers van systemen op de gang kunnen zien of de goede druk aanwezig is op de operatie- of patiëntenkamers”, geeft Oosterling aan. „Voor operatiekamers is er een zeer nauwkeurige rvs temperatuuropnemer met een Modbus-uitgang.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement