Met slimme oplossingen flink besparen in de winter

Geplaatst op 19 december 2022 door Redactie

Met de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, neemt ook de bezorgdheid van Nederlanders en Belgen toe. Dat blijkt uit onderzoek van Resideo* onder ruim 900 deelnemers. Van hen zegt 91% bezorgd te zijn over de situatie. Veel van de ondervraagde personen willen ook stappen ondernemen om de rekening voor de stookkosten omlaag te brengen.

Zowel huiseigenaren als installateurs kunnen volgens Resideo hun steentje bijdragen aan de verlaging van die rekening. Door die laatste groep, de vakman, uit te rusten met de juiste kennis en producten, worden zij de ‘helden van deze energiecrisis’, zo is de stelling van Resideo. De installateur kan er namelijk voor zorgen dat een kleine verandering in het cv-systeem al een groot verschil kan maken.
Resideo doelt daarbij op het bijvoorbeeld vervangen van de standaard kamerthermostaat door een slimme variant. Deze ingreep bespaart bewoners al snel 12% op hun gasverbruik en helpt tegelijkertijd het milieu een handje. Een andere, zeer effectieve maatregel is waterzijdig inregelen. Volgens onderzoek van onder meer TNO levert dit nog eens een besparing op van 10 tot 20%.

Van standaard naar slimme thermostaat

Een slimme thermostaat past het regelpatroon aan op het leefpatroon van de bewoners. Dankzij deze automatisering springt de verwarming enkel aan op het gewenste moment. Dit zorgt voor meer wooncomfort én energiebesparing. Evohome, de slimme Honeywell Home zoneregeling, is zo’n slimme thermostaat die het mogelijk maakt om tot twaalf verwarmingszones individueel op temperatuur te regelen. Gebruikers verwarmen dus alleen waar en wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie en geld. Evohome is geschikt voor bijna elke warmtebron en elk verwarmingssysteem; van cv-ketels (zowel OpenTherm als Aan/Uit), stadsverwarming en warmtepompen in combinatie met radiatoren, convectoren, vloerverwarming en een combinatie hiervan.

“Kies je voor een combinatie van slimme zoneregeling, thermostatische radiatorkranen en elektronische radiatorregelaars dan kan dit een besparing op de stookkosten van 32% opleveren.”


Kies je voor een combinatie van slimme zoneregeling, thermostatische radiatorkranen en elektronische radiatorregelaars dan kan dit een besparing op de stookkosten van 32% opleveren.
Ook de andere slimme thermostaat van Resideo, de T6/T6R, zorgt in woningen en appartementen voor volautomatische tijd- en temperatuurregeling van de verwarming. In combinatie met de app is ook de T6 zeer eenvoudig in te stellen en te bedienen. Door de app te gebruiken kan de temperatuurregeling ook locatie-afhankelijk (via geofencing) plaatsvinden. Zodra een bewoner met zijn app op een bepaalde afstand van zijn huis is, zal de cv-installatie de temperatuur vanzelf verlagen of, als hij weer in de buurt van zijn huis terugkomt, de temperatuur weer verhogen. In combinatie met thermostatische radiatorkranen kan de gasbesparing van deze configuratie al snel oplopen tot wel 31%.

Slim waterzijdig inregelen

Met het oog op besparen én comfort, biedt waterzijdig inregelen een perfecte oplossing. De Kombi-TRV van Resideo, een drukonafhankelijk thermostatische radiatorafsluiting, houdt de flow automatisch constant. In de Rotterdamse wijk Reyeroord bewees de Kombi-TRV zijn toegevoegde waarde. De gehele wijk krijgt stadsverwarming, en alle woningen van woningcorporatie Woonbron worden daarop aangepast. Advies- en ingenieursbureau IDEA Nederland zorgde ervoor dat de bewoners van de corporatie er echt op vooruit gaan in hun wooncomfort. Een cruciaal onderdeel is de toepassing van dynamische radiatorventielen, waarmee zowel het comfort als de kostenbesparing een enorme impuls krijgen.
“Wij kiezen ervoor om het hele verwarmingssysteem uit te leggen op een temperatuurtraject van 70 graden Celsius aanvoer en 40 graden Celsius retour. Maar dat kan alleen met goede, dynamische radiatorventielen. Samen met Woonbron kozen we voor de Honeywell Home Kombi-TRV van Resideo. Op elke radiator zet Feenstra deze radiatorventielen en zorgt vervolgens dat alle radiatoren met de juiste volumestroom worden ingesteld”, vertelt Erik Bek, mede-eigenaar van IDEA Nederland.

Daling energiekosten

Volgens Bek is het mooie van deze radiatorventielen dat zij de flow automatisch constant houden. “Zonder inregeling gebeurt het al snel dat de druk vooraan, dicht bij het afleverpunt, het grootst is. De radiatoren die achteraan zitten kunnen daar last van ondervinden. Maar met de Kombi-TRV vermijden we deze problemen.

“Het mooie van deze radiatorventielen is dat zij de flow automatisch constant houden.”

Het is alleen erg belangrijk dat we bewoners goed voorlichten. In de huidige situatie is men gewend dat de radiator ‘loeiheet’ wordt. Straks zal diezelfde radiator bovenin aangenaam warm zijn en onder in een stuk koeler. Dat is goed, want dan werkt het systeem met een zeer hoog rendement. Wel is de opwarmtijd van een ruimte daardoor wat langer, dus daar moeten we de bewoners over inlichten. Daarentegen zullen de energiekosten van deze woningen met 50 tot 60% dalen en dat zal een bewoner terugzien in zijn of haar woonlasten. Dat is in dit project ook echt door Woonbron en de Woonbond gecheckt.”

Comfort in de praktijk

Dat de producten van Resideo comfort naar het volgende niveau tillen, ervaart ook Nico Ulens. Samen met zijn vrouw beheert hij zes vakantieappartementen in het Belgische Brugge. Hij moderniseerde deze woningen en voorzag ze van diverse gemakken waaronder een geautomatiseerde verwarmingsinstallatie. Daarbij kozen ze voor de oplossing van Resideo. “Onze belangrijkste wens was dat de in totaal 70 radiatoren in deze woningen niet onnodig zouden blijven branden wanneer de bezoekers geruime tijd afwezig zijn of als ze aan het eind van hun verblijf het appartement verlaten. Voorheen hadden wij daar eigenlijk geen invloed op. Maar dit veranderde toen wij in 2021 besloten om evohome als slimme zoneregeling te gebruiken waardoor we elke ruimte individueel op temperatuur kunnen regelen. En omdat we evohome ook kunnen gebruiken in combinatie met de smart home bridge van Homey, een slimme aansturing van de woning, is dit nu nog eenvoudiger”, vertelt Ulens. “Met de Homey zijn we zelfs in staat om, in combinatie met bewegingsmelders, de radiatoren aan te sturen op basis van de daadwerkelijke aanwezigheid van mensen in de appartementen.”

Kijk hier voor meer informatie over thermostaten en slimme comfortoplossingen voor zowel cv-ketels, stadsverwarming als warmtepompen.

Tekst: Laura Timmermans

* Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Resideo door OnePoll in juni 2022, onder huiseigenaren wonend in VK, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. In België en Nederland waren er samen 919 geënquêteerden.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement