Met goed licht optimaal presteren en geld besparen

Geplaatst op 16 september 2021 door Redactie

„Licht is heel belangrijk, maar niet iedereen is zich daar altijd van bewust”, zegt Rien Meeuse van Meeuse-LED. „Er is geen ruimte waar geen licht brandt. Maar toch heeft licht niet altijd de aandacht die het zou moeten hebben. We zien vaak dat bepaalde ruimtes niet goed verlicht zijn, zonder dat de mensen het zelf in de gaten hebben. Om tot een juiste verlichting te komen, is het vaak belangrijk dat er een lichtplan gemaakt wordt. We kijken of we van een bestaande positie uit kunnen gaan en de intensiteit van het licht aan kunnen passen of dat een nieuw lichtplan nodig is. Het is fantastisch om de installateur hierin van goed advies te voorzien.”

„Licht doet meer met je dan je denkt”, geeft Meeuse aan. „Op scholen is het bewezen dat kinderen zich bij bepaalde ledverlichting beter kunnen concentreren. Ze vragen ook aan hun leraar of een bepaald soort licht aan mag omdat ze merken dat ze dan makkelijker leren. Ook op kantoor presteren werknemers beter. Met het juiste licht is het contrast op papier zoveel beter dat sommige werknemers hun bril thuis kunnen laten. Een optimale verlichting is rustiger voor de ogen. Het geeft minder vermoeidheid. Maar ook laat goed licht kleuren beter uitkomen en dat is weer belangrijk voor bijvoorbeeld autoshowrooms, kleding- en meubelzaken.”

Verlengstuk installateur

Meeuse is met zijn adviezen een verlengstuk van de installateur. „De installateur krijgt de vraag van de klant maar hij heeft niet altijd de expertise in huis om goede ledverlichting te adviseren en een lichtberekening te maken”, laat Meeuse weten. „We willen de installateur laten zien wat er op het gebied van ledverlichting allemaal op de markt is. We inventariseren eerst de wensen van de klant voordat we een advies geven.

„We geven de installateur voor elk project een passend advies.”

We verzorgen de verlichting in kantoorpanden en showrooms van onder meer autobedrijven, meubel- en kledingwinkels. We lopen door het pand heen en verrichten metingen. Aan de hand hiervan bieden we een lichtplan aan. Ledverlichting levert al snel een besparing op tussen de 50 en 70 procent. Dat past heel goed in de huidige tijd van CO2-reductie. We stellen soms klantspecifieke pakketten samen, zoals een bepaalde verlichting met een bepaald merk drijver, led en aansluiting. Er zijn veel combinaties mogelijk. Die laten we op wens voor hen maken.”

Natuurgetrouwe kleuren

Meeuse-LED heeft de verlichting verzorgd bij de showroom van Auto Poppe in Goes. „Voor de showroom hebben we een lichtplan gemaakt en alle oude verlichting is vervangen door Highbay ledverlichting van het model Crowle”, zegt Meeuse. “Dit geeft een enorme besparing in de energiekosten en meer en beter licht in de goede lichtkleur. Het maakt een groot verschil of je een auto in wit licht of geel licht zet. De kleuren komen veel natuurgetrouwer uit in witter licht. Met de eisen van de dealer wordt uiteraard rekening gehouden. Bovendien creëert goede verlichting ook een prettige en veilige werkomgeving. We berekenen hoeveel licht er nodig is. Dat kunnen we visualiseren, zodat de klant kan zien hoe de nieuwe situatie met ledverlichting eruit komt te zien.”

Donkerblauw en zwart een drama

Bij een woonwinkel is het ook belangrijk hoe kleuren overkomen. „Daar gebruiken we veel 3000 Kelvin met hoge cri-waarde”, aldus Meeuse. „Dan kun je de kleuren in de winkel zien zoals die in het echt zijn. Dat advies kunnen we op de plek bij de klant laten zien. Ik hoorde van een verkoper in een woonwinkel dat hij al tijden een bankstel in de kleur bruin verkocht. Maar met ons licht bleek die grijs te zijn.

„Ledverlichting levert al snel een besparing op tussen de 50 en 70 procent. Dat past heel goed in de huidige tijd van CO2-reductie.”

Hoe kan dat nu?, vroeg hij zich af. Loop maar met een kussen naar het raam, stelde ik voor. Inderdaad bleek de kleur grijs. Zo zie je maar hoe licht een kleur kan veranderen. Bij kledingwinkels zijn de kleuren donkerblauw en zwart een drama, maar niet met onze verlichting. Dan kun je duidelijk zien of het echt zwart is of toch donkerblauw.” We gebruiken kleurtemperaturen van 3000 tot 6500 Kelvin voor de zakelijke markt. Meeuse-LED verzorgt ook buitenverlichting, bijvoorbeeld voor parkeerterreinen. „Hiervoor maken we ook een lichtplan”, aldus Meeuse. „Op een parkeerterrein hebben we vaak 4000 Kelvin nodig.”

Jaarcontracten

„Voor Installatiebedrijven bieden we jaarcontracten”, laat Meeuse weten. „We maken jaarafspraken met de installateur vanuit ons importbedrijf USEme. Meeuse-LED is de groothandel van ledverlichting voor heel Nederland en België, en verzorgt de projecten. Vanuit USEme worden de afspraken voor contracten gemaakt.” Dit zijn dus twee op zichzelf staande bedrijven. „We willen een verbintenis aangaan”, zegt Meeuse. „Stel dat de installateur 20 ledpanelen nodig heeft. Die aanvraag wordt geregeld door Meeuse-LED. Maar de afspraak dat een installateur jaarlijks bijvoorbeeld 500 ledpanelen afneemt, wordt via USEme geregeld. Daar kunnen we op inkopen en deze voor een geschikte prijs aanbieden. We zijn geen prijsvechter. We gaan voor de hoogst mogelijke kwaliteit. We luisteren naar de wensen van de klant. Wij adviseren, maar het is de klant die beslist.”

Vakmanschap en kwaliteit

Meeuse heeft, voordat hij in 2007 met ledverlichting voor zichzelf begon, een constructiebedrijf gehad. „We deden de ontwikkeling van kleine windturbines en straatverlichting met zonnepanelen”, vertelt hij. „Ik wilde graag naar een eigen product toe. Ik heb gekozen voor ledverlichting. We hechten grote waarde aan de kwaliteitseisen van producten. We onderscheiden ons door vakmanschap en kwaliteit. Als importeur hebben wij hoge kennis van de producten. Besparing mag nooit ten koste gaan van de lichtopbrengst. Ledverlichting is de beste mix tussen kostenbesparing en lichtopbrengst. Onze lichtspecialisten zorgen voor een perfect lichtplan dat ook nog eens de meeste besparing oplevert. Als Meeuse-LED hebben wij direct contact met de fabriek. Hierdoor zijn de lijnen kort en zijn naast de standaard producten ook speciale wensen vaak mogelijk.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement