Met coating de levensduur aanzienlijk verlengen’

Geplaatst op 24 april 2018 door Redactie

„Door de zoute lucht en het vocht hier op Ameland corrodeert alles heel snel”, zegt Robert Oud van Installatiebedrijf R. Oud „We zijn nu, samen met Installatiebedrijf Bunicich en Faber & Wijnberg Installatietechniek, met een project van rond de honderd hybride warmtepompen bezig voor particuliere en huurwoningen. De aluminium lucht-/warmtewissellaars staan op het dak in weer en wind en deze worden gecoat door Conpro uit Dordrecht. Zonder coating zijn ze binnen een paar jaar verroest.”

Honderd bestaande woningen op Ameland krijgen een upgrade om ze te verduurzamen. „Hiervoor krijgen de eigenaren subsidie van GasTerra Groningen, de gemeente Ameland en van de Rijksoverheid”, geeft Oud aan. „Dit is een bedrag van ongeveer 3.500 euro. Door de subsidie hebben de aanvragen voor warmtepompen een extra boost gekregen.” Bij dit project gaat het om 33 huurwoningen en 67 koopwoningen. De 33 huurwoningen zijn door de gemeente verdeeld over de drie installateurs op het eiland: Installatiebedrijf R. Oud, Faber & Wijnberg Installatietechniek en Installatiebedrijf Bunicich.

Technisch het best passend

„Wij zijn met z’n drieën door de gemeente benaderd voor de installatie van de warmtepompen in 33 gemeentewoningen”, laat Johan Bunicich van Installatiebedrijf Bunicich weten. „Zij hadden een lijstje van merken warmtepompen”, vervolgt Peter Wijnberg van Faber & Wijnberg Installatietechniek. „Hieruit hebben we een drietal merken gekozen die technisch gezien heb beste bij de woningen passen: Techneco Elga met een Toshiba warmtewisselaar, Remeha met een Mitsubishi en Intergas met een Daikin warmtewisselaar.

„Wij zijn met z’n drieën door de gemeente benaderd voor de installatie van de warmtepompen in 33 gemeentewoningen.”

Hierbij hebben we onder meer op de maatvoering gelet. GasTerra heeft ook meebeslist. Zij promoten dit project en ondersteunen met een (flinke) financiële bijdrage. De keus voor de huurwoningen is gevallen op de Elga vanwege de geringe afmeting. De gemeente heeft de 33 huurwoningen onder de drie installateurs verdeeld. Bij de overige 67 woningen kiezen de eigenaren voor hun eigen installateur. De particulieren kunnen zelf aangeven welke warmtepomp ze willen.”

Samen kennis delen

Bijzonder is dat de drie installatiebedrijven op het eiland, ook buiten dit project om, veel samenwerken. „We hebben hier samen een bepaalde saamhorigheid”, geeft Bunicich aan. „Met z’n drieën willen we duurzaam bezig zijn. Deze kans is voor ons vrij uniek. We kunnen samen onze kennis delen en gebruikmaken van elkaars specialiteiten. Met de kennis die we hier op het eiland hebben, weten we dat metaalonderdelen snel corroderen door het zout en vocht. Uit de koeltechniek kennen we de coating. Dat leek ons ook de oplossing voor de aluminium warmtewisselaars. We hebben rondgekeken en mede door de adviseurs van GasTerra en Techneco hebben we Conpro gekozen. De buitenunits zijn van verschillende merken. Het voordeel van Conpro is, vinden we, dat zij alle merken behandelen.”

Watergedragen coating

„Wij krijgen het buitendeel voor behandeling”, zegt Timon Bol, commercieel manager Conpro uit Dordrecht. „We verzorgen de oppervlaktebehandeling met de coating Progreen H2O van het deel van de installatie dat buiten staat: de lucht-/warmtewisselaar. Progreen H2O is een watergedragen coating op basis van polyurethaan. Deze coating is volledig oplosmiddelvrij en geeft een goede bescherming tegen agressieve stoffen in de buitenlucht.

„Gecombineerd met een goed onderhoudsplan gaat de warmtewisselaar tot in lengte van dagen mee.”

„Op de coating zit twee jaar onderhoudsvrije garantie”, vertelt Jeroen van Ham, algemeen manager Conpro. „Gecombineerd met een goed onderhoudsplan gaat de warmtewisselaar tot in lengte van dagen mee. Het is vrij uniek om deze coating op een watergedragen basis te kunnen realiseren. Een warmtepomp is duurzaam en door de watergedragen basis is deze nog duurzamer. Er hoeven geen verdunningsproducten meer gebruikt te worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van onze medewerkers.”

Kortere verwerkingstijd

De coating wordt verdund met water en er worden bepaalde componenten aan toegevoegd. Afhankelijk van de buitentemperatuur ligt de verwerkingstijd rond de twee uur. De verpakkingseenheid is aangepast op de korte verwerkingstijd, om restproducten te voorkomen. Voorheen waren de verpakkingen 4 kilogram, en nu zijn ze 1,5 en 2,5 kilogram. De installateur moet door de kortere verwerkingstijd wel van te voren het werk strakker plannen. „We hebben één soort coating met een laagdikte van 25 tot 35 µm, en die kunnen we toepassen bij alle conserveringsvragen”, geeft Bol aan. „Het is de eenvoud in het toepassen. De coating is berekend op de zwaarste omstandigheden. Bij lichtere omstandigheden, gaat de coating zelfs nog langer mee.”

Visuele controle

Conpro heeft bewust gekozen voor de groene kleur van de coating. Dat is een contrasterende kleur met de ondergrond. De klant kan zo makkelijk zien of een deel corrodeert. „De groene kleur is behalve voor de visuele controle ook een herkenbaarheidsfactor, de bedrijfsidentiteit van Conpro geworden”, laat Van Ham weten. „In Dordrecht gaat het hele apparaat uit elkaar voor behandeling. De lamellenbatterij wordt gereinigd en gecoat.

„We hebben één soort coating met een laagdikte van 25 tot 35 µm, en die kunnen we toepassen bij alle conserveringsvragen. Het is de eenvoud in het toepassen.”

De combinatie van zout en water zorgt ervoor dat aluminiumdelen sneller corroderen. Dat is hier op het eiland met de zeelucht, maar ook in de petrochemische industrie met zwavel in de lucht of op Schiphol door de fijnstof.” Als ze gecoat zijn, worden ze naar een adres in Holwerd gestuurd, waar ze op de veerboot naar Ameland gaan. De drie installateurs verdelen de installaties onderling. „Dat is een bijzondere constructie”, vinden Bol en Van Ham. „We maken het niet zo vaak mee dat bedrijven een onderlinge verdeling hebben.”

Vanaf het begin betrokken

„De gemeente heeft diverse projecten op het gebied van verduurzaming gehad”, vertelt Wijnberg. „Bij dit project zijn we gevraagd vanaf het begin meedenken. Dat is handig, want zo kun je tijdens het proces nog zaken sturen. „Ook wij zijn vanaf het begin bij het project betrokken”, vertelt Van Ham. „Dat is heel prettig, want soms kom je op een project en dan is de apparatuur al geïnstalleerd met heel kleine tussenruimtes. Daar kunnen we met onze coating nooit meer bij. En ook later voor het onderhoud is het handig om ruimte te hebben.” „Vaak loop je als uitvoerend tegen problemen aan die meer tijd en geld kosten”, laat Bunicich weten. „Bij dit project moet de warmtewisselaar eerst naar Conpro toe voor coating. Dat duurt dus iets langer, maar als je het goed aan de bewoners uitlegt, dan begrijpen ze het. Dan is het geen probleem. Bovendien gaat het om vervanging van een bestaand apparaat. Ze zitten dus nooit in de kou, ook niet als het even iets langer duurt om de warmtepomp te plaatsen.” „Het gaat er ook om hoe snel iets hier kan zijn”, zegt Wijnberg. „We zijn afhankelijk van de vaartijden van de veerboot. Nu zit er qua planning ook een stap tussen, omdat de buitendelen van de installaties eerst naar Conpro gaan.”

Meer dan alleen coaten

Behalve coaten, verzorgt Conpro ook het reinigen en revitaliseren van luchtbehandelingskasten, het reinigen van lucht-/warmtewisselaars en het reinigen en desinfecteren van luchtkanalen. „We verzorgen naast de Progreen H2O coating ook de dienstverlening”, geeft Bol aan. „Niet het mechanisch onderhoud, maar wel het schoonmaken van de installatie, zoals de dieptereiniging van alle inwendige componenten van de klimaatinstallatie. Deze dienstverlening hebben we als aanvulling voor de installateur. We staan voor een open en eerlijke manier van zaken doen. Vooruitdenkend met onze klanten. Geen afwachtende houding, maar een open, assertieve aanpak.”

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement