Meld uw project aan voor mogelijk nieuwe subsidie waterstof

Geplaatst op 07 augustus 2020 door Redactie

Klimaatneutraal geproduceerde waterstof helpt CO2-uitstoot te verminderen. Heeft u plannen om daarin te investeren, samen met andere bedrijven? Dan krijgt u mogelijk steun vanuit het Europese project IPCEI waterstof. Maak uw belangstelling hiervoor kenbaar vóór 22 september 17:00 uur.

De mogelijke subsidie is bedoeld voor de kosten van de hardware, bijvoorbeeld van een nieuwe installatie. Nederland en enkele andere lidstaten inventariseren of de markt voldoende belangstelling heeft. Pas bij voldoende belangstelling en budget leidt de IPCEI (Important Projects of Common European Interest) tot een subsidieregeling. Projecten krijgen dan vanaf eind 2021 de te verwachten ondersteuning.

Waterstof van Europees belang

De Europese Commissie vindt grootschalig, klimaatneutraal geproduceerde waterstof van algemeen, Europees belang. Voor de gewenste opschaling zijn grote investeringen nodig. Met de IPCEI wil de Commissie investeringsprojecten uit diverse EU-lidstaten stimuleren. Het is de bedoeling dat projecten uit verschillende Europese lidstaten samen één geïntegreerd IPCEI-project vormen.

Projectplan voor klimaatneutrale waterstof

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept geïnteresseerden op hun belangstelling te tonen. U doet dit door uw projectplan en verwachte investeringen aan te melden. Het gaat om investeringen in opwek, gebruik, opslag, transport en/of import van klimaatneutrale waterstof. U draagt daarmee bij aan de opschaling van klimaatneutrale waterstof in Europees verband. Bij voorkeur werkt u hierin al samen met meerdere ondernemingen in Europese lidstaten.

Registreer vóór 22 september

Heeft u belangstelling voor de IPCEI waterstof? Dan is het belangrijk dat u dit vóór 22 september 2020 17:00 uur kenbaar maakt. Doet u dat later? Dan wordt het moeilijker om deel te nemen aan het geïntegreerde Europese project. Tegelijkertijd verplicht u zich nergens toe. Ook het ministerie gaat met deze oproep geen commitment aan. U toont uw interesse door uw gegevens, projectplan en financiering, zoals een voorlopige begroting, door te geven. U vult formulieren in en stuurt ze naar RVO.

Informatiebijeenkomst en matchmaking

Op 21 en 28 augustus organiseert RVO een informatiebijeenkomst over de IPCEI waterstof. Meld u hiervoor aan via Webinar Belangstellingsregistratie IPCEI Waterstof. Het webinar van 21 augustus is volgeboekt, maar voor dat van 28 augustus zijn nog plaatsen beschikbaar. Na het indienen van uw plan volgt in oktober mogelijk een matchmaking event. Daarin kunt u met Europese ondernemingen mogelijkheden verkennen voor een geïntegreerd, nog kansrijker project. Informatie over dit event wordt later bekendgemaakt.

Meer weten?

Interessepeiling IPCEI Waterstof

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement