Meeste technische vakmensen zijn gelukkig met hun baan

Geplaatst op 25 september 2023 door Redactie

Wie streeft naar werkgeluk, vindt het wellicht in een baan in de techniek. In deze branche zijn namelijk vrijwel alle werknemers extreem tevreden met hun werk. Ze ervaren dat hun werk ertoe doet, werken met plezier en ze zijn trots op hun beroep. Deze positieve bevindingen zijn afkomstig uit 'Werken in de techniek,' een marktonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Techniek Nederland. De resultaten van dit onderzoek vormen een krachtige ondersteuning voor de brancheorganisatie, die zich inzet voor een grotere instroom van werknemers. Techniek Nederland lanceerde donderdag 21 september een langlopende campagne die de kansen binnen deze sector belicht en benadrukt dat een carrière in de techniek een aantrekkelijke optie is. Een centraal onderdeel van de campagne is een test waarmee je kunt ontdekken of een baan in de techniek bij je past.

Hoogwaardige beoordeling

Werknemers in de techniek ervaren hun werk als uitdagend en geven aan dat ze nooit zijn uitgeleerd. Daarnaast waarderen ze de vrijwel gegarandeerde werkzekerheid in de techniek, die vaak een baan voor het leven biedt. Werknemers in de technische sector beoordelen hun baan gemiddeld met een 8,1. Opvallend is dat maar liefst 35% van de respondenten een 9 of hoger toekent aan hun werk. Vrouwen in de techniek waarderen hun werk zelfs nog hoger dan mannen, met een gemiddelde beoordeling van 8,3.

Onmisbare technici

Doekle Terpstra, de voorzitter van Techniek Nederland, is niet verbaasd over de onderzoeksresultaten. "Als technische vakman of vakvrouw voel je dat je onmisbaar bent. Je doet belangrijk werk, waarmee we grote maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen. De energietransitie bijvoorbeeld, die krijgen we zonder techniek niet voor elkaar. Technici zijn de makers van morgen. Dat besef dringt steeds meer door.’

Campagne 'Je kunt zoveel meer in de techniek'

De technische sector biedt talloze loopbaankansen en baanzekerheid. Desondanks beseft niet iedereen hoeveel voldoening een baan in de techniek kan brengen. Om die reden lanceerde Techniek Nederland de campagne 'Je kunt zoveel meer in de techniek'. De campagne richt zich op jongeren die voor hun opleidingskeuze staan en op mensen die in een andere branche werken en een carrièreswitch overwegen. Terpstra benadrukt: "Steeds meer zij-instromers vinden de weg naar de techniek. Dat is logisch, want de kansen liggen voor het oprapen. Gedreven, enthousiaste mensen die affiniteit hebben met techniek zijn in onze sector van harte welkom. Werkgevers ontvangen ze met open armen."

Een veelzijdige sector

De arbeidsmarkt voor technici is zeer divers en biedt uiteenlopende mogelijkheden. Technische vakmensen zorgen voor verwarming, water, verlichting, verduurzaming van woningen, energiezuinige kantoorgebouwen, gezonde binnenklimaten in scholen en ziekenhuizen, en veilige infrastructuur. Projecten in de techniek worden steeds complexer en uitdagender, waardoor er niet alleen kansen zijn voor vakmensen, maar ook voor ingenieurs met een academische achtergrond.

Superhelden van de techniek

De campagne '#jekuntzoveelmeerindetechniek' zal meerdere jaren lopen. In de campagne wordt de veelzijdigheid van de sector benadrukt. De superhelden (‘Geniuses') die centraal staan, vertegenwoordigen de diverse deelgebieden binnen de techniek. Zo is er een Home & Living Genius, een Infra & Mobility Genius, een Business en Buildings Genius, een High Tech Genius en een New Energy Genius. Deze Geniuses zullen de komende tijd te zien zijn op billboards, abri's, online platforms en social media.

Doe de test

In de techniek zijn er kansen voor mensen met diverse achtergronden en opleidingsniveaus. Een belangrijk onderdeel van de campagne is de test waarmee je kunt ontdekken of de technische sector iets voor jou is. Terpstra benadrukt: "Een flink percentage van de werknemers in ons land vindt van zichzelf dat ze een baan hebben die niets bijdraagt aan de maatschappij, een zogenaamde bullshit job. Waar wacht je dan nog op? Doe de test en kies nú voor een carrière in de techniek!’

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement