Meer dan honderd jaar oude woning is nu NoM

Geplaatst op 22 februari 2022 door Redactie

Een woning uit 1910 verbouwen en Nul-op-de-Meter maken. Het eerste monumentale huis in Bloemendaal dat volledig NOM is gemaakt en klaar is voor 2050.

Trias Energetica vormde een van de uitgangspunten, om de warmtevraag te beperken en de inzet van duurzame energie te maximaliseren. Door goed te isoleren en onder andere dubbel glas aan te brengen is de warmtevraag teruggebracht, waarbij zeventien zonnepanelen op het dak zorgen voor de opwekking van duurzame energie. Dankzij de verduurzamingsoperatie heeft de woning energielabel A behaald.

Zonneboiler en warmtepomp

Vanzelfsprekend speelt het seizoen een grote rol in de opwek en het behalen van energieneutraliteit. Waar in de zomer meestal een energieoverschot ontstaat, kan er in de winter een tekort zijn. De toegepaste zonnepanelen leveren 390 wattpiek. Daarnaast is er op alle verdiepingen vloerverwarming toegepast voor een comfortabel binnenklimaat Er is een koppeling met een warmtepomp, die samenwerkt met een zonneboiler. Laatstgenoemde zorgt voor voorverwarming, zodat de warmtepomp minder hard hoeft te werken.

De systemen vullen elkaar goed aan, waarbij het ook mogelijk is om te koelen. De behoefte aan koelmogelijkheden neemt toe door de beter geïsoleerde woningen en de warmere zomers. Dat het in de praktijk werkt blijkt uit het feit dat in de warme zomer van 2020 de temperatuur in de woning teruggebracht kon worden naar een comfortabele 24-25˚C, terwijl het buiten wel tien graden warmer was.

Toegepaste installaties

In de woning werden de volgende installaties ondergebracht:
• Zonneboiler: ATAG CBSolar 200/3,2, 200 liter boilervat
   o Zonnecollectoren: 3,2 m2 collectoren

• Warmtepomp: ATAG Energion M Plus 11T met 300 liter boilervat
• Vloerverwarming: WARP
• 17 zonnepanelen, Firstenergy, 390 wattpiek, fabrikant SunPower, SPR MAX 3 390

Er is gekozen voor een totaaloplossing met systemen die elkaar goed aanvullen; de koppeling zonneboiler en de warmtepomp vanwege efficiëntie, betrouwbaarheid en het gegarandeerde comfort. Ook aan het beperken van geluid is gedacht. De woning heeft een houten constructie en de buitenunit staat op het platte dak. Om de resonantie zo laag mogelijk te houden is er gekozen voor een combinatie van betontegels en rubbers.


Reacties

Gerda Van duyn/ van der Plas

15 april 2022 om 18.07 uur

Ik ben ook benieuwd

Bé van der Heide

24 februari 2022 om 08.27 uur

De aanpak om een oude (monumentale?) woning naar een NOM woning te transformeren lijkt zeer goed gelukt. Ik heb wel een paar vragen: Wat zijn de bouwkundige en energetische gegevens van deze woning? Kunt u een geanonimiseerd energie prestatie berekening verstrekken (conform NTA8800 / Isso 82.1) ? Als het een monument is welk type isolatie glas is dan waar toegepast en ook waar zijn de panelen voor de zonneboiler en PV-panelen aangebracht. Verder ben ik benieuwd naar de grote van de vloerverwarmingsgroepen en ten slotte wat zijn de kosten in totaal geworden om deze woning NOM te krijgen?

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement