Meer comfort en veiligheid in chalets met het Second Home Online pakket

Geplaatst op 24 juli 2023 door Redactie

Bijna elke bezitter van een chalet of vakantiewoning kent dat onzekere gevoel: ‘heb ik de waterkraan dichtgedraaid? Hebben we de verwarming laag gezet?’ Over deze noodzakelijke handelingen wil je zekerheid zodra je het vakantieverblijf voor langere tijd achterlaat. Speciaal hiervoor stelde Resideo een aantal slimme producten samen; het Second Home online pakket. Met één applicatie op de telefoon kan de eigenaar de thermostaat, drinkwaterafsluiter, beveiligingscamera en waterlekdetector in het chalet uitlezen en bedienen. In combinatie met veiligheidsvoorzieningen als rook- en CO-melders biedt dit pakket comfort en veiligheid in één.

Bij Vroegop Chaletbouw in Burgh-Haamstede verlaat gemiddeld elke week een nieuw chalet de fabriekshal. “Wij bouwen vier verschillende types voor afnemers uit zowel Nederland als Duitsland. De chalets plaatsen we bijna altijd op recreatieparken in Zeeland, maar ook wel eens daarbuiten”, vertelt John de Vlieger, bedrijfsleider bij Vroegop Chaletbouw. “We zijn al veertig jaar actief in deze business, maar de laatste jaren zien we duidelijk dat onze chalets – bijna altijd verplaatsbare vakantiewoningen – steeds luxer worden. Dat betekent dat de vraag naar meer comfort en veiligheid toeneemt. Het Second Home Online pakket kan daarin een rol spelen, omdat we onze chalets altijd zo compleet mogelijk willen opleveren; met keukens, inbouwapparatuur en luxe badkamers, maar ook met bedden, meubilair als klanten dat willen, en straks ook met dit type regelingen.”

Cv-ketel met radiatoren

De chalets hebben allemaal een vloeroppervlak van circa 50 à 55 m2. De meesten worden met een cv-ketel op propaan verwarmd via een afgiftesysteem met radiatoren. “Veel campings hebben een propaannetwerk, waarop we deze chalets moeten aansluiten. Elektriciteit is op veel recreatieparken, zoals campings zich tegenwoordig noemen, een ‘schaars goed’. Zij hebben of krijgen geen zware aansluiting en zitten daarom niet te wachten op daken vol met pv-panelen die volop stroom terugleveren of grote elektriciteitsverbruikers als warmtepompen. De meeste chalets krijgen een aansluiting van 1x16 Ampère, en daarmee moet je het dan doen. Bijna elke chaletbezitter wil een vaatwasser en een combimagnetron in de keuken. Hang daar nog wat lampen bij, een televisie en andere huishoudelijke apparatuur en je zit al snel aan je maximale afname”, weet De Vlieger.

Bevriezing en lekkage voorkomen

Vanuit de regelgeving moeten deze chalets over een rook- en CO-melder beschikken. Verder zit er onder het chalet een waterafsluiter die de bewoners dichtdraaien als ze hun vakantieverblijf voor langere tijd verlaten. Vooral in de winter is dat belangrijk, zodat de leidingen in het chalet niet kunnen bevriezen. “De hoofdafsluiter plaatsen we tussen de waterleiding die uit de grond komt en die naar het chalet gaat.

“Het handige van de Braukmann L5 waterafsluiter is dat je hem via de app kunt dichtzetten.”

Natuurlijk isoleren we dit deel, zodat deze niet kan bevriezen. Maar mensen moeten wel even onder het chalet kruipen om de afsluiter dicht te draaien.” Daarom ziet De Vlieger goede mogelijkheden voor de nieuwe waterafsluiter en lekdetectoren die Resideo nu biedt. De Resideo Braukmann L5 WiFi-waterlekkage-afsluiter sluit de watertoevoer van het chalet of de vakantiewoning af wanneer de eigenaar dat wil, maar ook als de L1 WiFi-waterlekkage- en vorstdetector ergens een waterlek detecteert.


Afsluiter via app bedienen

“Het handige van de Braukmann L5 waterafsluiter is dat je hem via de app kunt dichtzetten. Zoals ik al zei zit de afsluiter onder de chalets. Mensen die wat minder mobiel of slecht ter been zijn zullen het prettig vinden dat zij het dichtdraaien nu met de app kunnen doen. Door dit te combineren met de L1 lekdetector, die via een 1,5 meter lange sensorkabel een lekkage detecteert, kunnen we de bewoners ook bij gebruik van het chalet meer veiligheid en gemoedsrust bieden. Zodra de L1 vocht detecteert, zet hij de L5-afsluiter in werking en sluit hij de hoofdtoevoer af. Zeker in houten chalets, zoals wij die bouwen, kan dit van levensbelang zijn voor het chalet. Wanneer een houten vloer enkele uren onder water staat, leidt dit tot hele kostbare reparaties en niet zelden tot een ‘total loss’.”

Temperatuur op afstand regelen

In het Second Home pakket zit ook de T6 slimme thermostaat, die via dezelfde app als de waterafsluiter en waterdetector te bedienen is. Via deze slimme thermostaat kan de bewoner op vrijwel elke plek in Nederland of daarbuiten de temperatuur in zijn chalet regelen. Ben je op weg naar je vakantiehuis, dan zorg je snel en eenvoudig dat de ruimte bij aankomst aangenaam verwarmd is.

“Om het comfort, maar vooral de veiligheid nog verder te vergroten kan men het chalet ook uitrusten met een smart home C2 camera die reageert op Resideo’s hitte-, rook- en CO-melders uit de R200-serie.”

En kom je ’s avonds thuis en ben je vergeten de temperatuur laag te zetten, dan hoef je niet terug te rijden, maar doe je die verlaging eenvoudig via de app. Om het comfort, maar vooral de veiligheid nog verder te vergroten kan men het chalet ook uitrusten met een smart home C2 camera die reageert op Resideo’s hitte-, rook- en CO-melders uit de R200-serie.

Een geruststellend gevoel

“Ik vermoed dat de combinatie van deze producten veel van onze klanten een geruststellend gevoel zal bieden. Zeker als ze via de camera af en toe in hun chalet kunnen kijken. Extra fijn is dat die camera ook nog via de app een pushbericht stuurt, op het moment dat het rook- of CO-alarm afgaat, of als er een ander hard geluid, zoals brekend glas, te horen is”, zegt De Vlieger. Hij verwacht dat dit pakket van Resideo voor verschillende eigenaren of exploitanten van chalets en vakantiewoningen een interessante oplossing vormt. “Vooral ook omdat de producten van één en dezelfde aanbieder komen, waardoor je gewoon meer zekerheid hebt over de onderlinge connectiviteit.” De Vlieger wil dit pakket bij potentiële kopers voorleggen zodra zij bij Vroegop Chaletbouw langskomen om de details van hun chalet te bespreken. De Resideo app, waarmee de bewoner de onderdelen van het Smart Home pakket kunnen bedienen en/of monitoren, is gratis beschikbaar in de appstore voor zowel iOS als Android.

Deze producten zit in het Second Home Online Pakket

  • T6 Slimme thermostaat – Een op afstand te bedienen klokthermostaat, compatibel met vele smart home applicaties.
  • L5 WiFi-waterlekkage-afsluiter - Sluit de watertoevoer van het huis af, op commando via de app of via een signaal via de lekdetectiekabel.
  • L1 WiFi Waterlekkage- en vorstdetector – Uitgerust met een 1,5 meter lange sensorkabel geeft hij een signaal af naar de app en/of de afsluiter zodra hij water of vorst detecteert.
  • R200S-1 rookmelder – detecteert rook en geeft via een scherp geluid een alarmmelding.
  • R200C-1 koolstofmonoxidemelder – detecteert koolmonoxide zodra in de cv-ketel onvolledige verbranding plaatsvindt en geeft via een scherp geluid een alarmmelding.
  • Smart Home C2 Camera – geeft via de app realtime HD-beelden weer en reageert naast beweging op geluid van o.a. de rook- en CO-melder en andere harde geluiden in of om het chalet.
  • Kijk hier voor meer info.

Tekst: Esmée Keldermans

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement