Meedenken met de klant

Geplaatst op 13 november 2018 door Redactie

De wensen ‘heldere communicatie’ en ‘meedenken’ worden vaak genoemd vanuit de consument. Duidelijke taal en goede afspraken maken is nooit overbodig. Maar meedenken… hoe pak je dit aan zonder te willen bemoeien? Angelo den Hartog, eigenaar van Luwaco Installatiebedrijf in Den Haag, vertelt hoe hij erover denkt.

Waarom installatietechniek?

Ondanks mijn liefde voor dieren knapte ik af op het idee van een achtjarige studie voor dierenarts. Mijn vader werkte in de techniek, ik kreeg het vak dus met de paplepel binnen. Al was het geen bewuste keuze, maar ik werk graag met mijn handen. Na mijn technische opleiding, en eenmaal werkzaam in de branche, merkte ik dat een vaste plek vinden lastig bleek. Inmiddels was ik 24, getrouwd en het jobhoppen zat. Ik besloot voor mezelf te beginnen. Ik had destijds nog geen ketel geïnstalleerd, maar ik ben een aanpakker. Leergierigheid heeft bij mij geleid tot de ervaring die ik inmiddels als vakman heb.

In mijn beginjaren pakte ik alles aan. Zo hing ik zelfs televisies op bij de Noorse Ambassade. Er was een klant die vroeg of ik niet zijn gehele badkamer onder handen kon nemen. Die heb ik volledig gestript en opnieuw geïnstalleerd; stuken, tegelzetten… niets was te gek. Ik zag het als een uitdaging. Tegenwoordig houd ik me liever bezig met duurzaam installeren. En ik adviseer mijn klanten hierover, zonder hen te pushen.

Hoe belangrijk is meedenken met de klant voor jou?

Het klinkt misschien cliché, maar wanneer ik je beloof dat ik mijn best doe, doe ik dat ook. Ik vind het daarom belangrijk te mogen adviseren. Wat de klant daar mee doet, dat is uiteraard aan hen, maar open communiceren vind ik belangrijk. Wanneer een opdracht wordt besproken, vraag ik hen eerst of ze enig idee hebben van de kosten. Vervolgens informeer ik naar het budget. Zo’n vraag is voor meerdere zaken een goede pijler, maar zorgt ook voor een realistisch kostenplaatje. Ik zie het als een uitdaging om het totaal uiteindelijk te verlagen door middel van uitleg over subsidie. Duurzaamheid is de toekomst en dat loont. Mijn klanten waarderen mijn advies en eerlijkheid. Zo voorkom je verassingen achteraf. Verder heb ik geleerd dat het belangrijk is om flexibel te zijn, maar ik wil niet teveel afwijken van het plan. Dat is onlangs voorgevallen tijdens een project en dat bleek nadelig. Het is belangrijk om je enigszins aan je ideeën te houden, zodat de basis vastligt en er ruimte overblijft voor latere wijzigingen. Ik merk dat klanten een bepaalde ‘vastigheid’ ook prettig vinden.

Heb je nog tips voor andere installateurs?

Werkspot is een goed middel om aan klanten te komen en met name handig wanneer je nieuw bent in het vak. Ik gebruik zowel de site als de Android app. En durf als vakman out of the box te denken. Reageer ook eens op opdrachten die je in eerste instantie voorbijschiet. Soms komen daar de mooiste ervaringen uit. Blijf eerlijk in je contact met de klant. Er zijn weleens zaken die de klant niet wil horen, maar wees direct. Gebruik je kennis en probeer niet teveel te pleasen. Denk je bijvoorbeeld dat een klus niet haalbaar is onder gestelde voorwaarden, communiceer dit op tijd. Zo kom je sneller tot een oplossing en de klant zal het waarderen.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement