Mbo’ers zijn de ruggengraat van de economie

Geplaatst op 31 maart 2021 door Redactie

Met wat durf en creativiteit kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen ver komen om de problemen met stages in het mbo op te lossen. Dat zei voorzitter Doekle Terpstra onlangs in het Algemeen Dagblad samen met onder meer Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB-Nederland), Boris van der Ham (Gehandicaptenzorg Nederland), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Hannie Vlug (SBB).

Techniek

De briefschrijvers noemen mbo’ers de ruggengraat van de economie. ‘Mbo’ers zijn straks keihard nodig. Maar door de coronacrisis hebben ze het nu extra zwaar en hebben ze vaker moeite een stage te vinden om daar praktijkervaring op te doen. In andere sectoren, zoals de techniek, is het omgekeerde het geval: veel vraag naar stagiairs, maar te weinig studenten. Ook dat probleem moeten we oplossen.

Stage variëren

Zo kun je bijvoorbeeld de lengte van een stage laten variëren, of meer stagiairs toelaten per bedrijf. ‘Zo komt er meer ruimte voor begeleiding en kunnen we mbo’ers die op een stage wachten sneller perspectief bieden’, aldus de briefschrijvers. ‘Als werkgevers en onderwijsinstellingen hebben we de sleutel in handen.’

Corona

Door corona hebben veel ondernemers en zorgorganisaties hun handen vol aan het begeleiden van de eigen medewerkers. Sommige sectoren liggen helemaal stil als gevolg van de lockdown. Tóch wordt er nog steeds ruimte gevonden voor het begeleiden van stages. ‘Dat is een prestatie op zich. Ook onderwijsinstellingen doen samen met partners in de regio hun uiterste best om met oplossingen te komen. Helaas zijn er ondanks deze inspanningen nog duizenden mbo-stageplaatsen te weinig.‘ speelt overigens niet alleen in het mbo, maar óók in het hbo.

Bron: MKB-Nederland

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement