Maximaal comfort met één draai aan het handwiel

Geplaatst op 27 februari 2020 door Redactie

Het nieuwe statische balanceerventiel iDroset serie CF van Watts blinkt uit door eenvoud. „Het is heel gemakkelijk real time in te stellen door aan het grote blauwe handwiel te draaien dat zich boven op het ventiel bevindt”, legt Richard Both, district manager Watts Water Technologies Benelux, uit. „Dat is één van de redenen waarom de installateur voor de iDroset kiest. Hiermee is het super eenvoudig om waterzijdig in te regelen en het systeem in balans te brengen. Met één draai aan het handwiel, ziet hij meteen wat er gebeurt.”

Het nieuwe statische balanceerventiel iDroset serie CF, ontwikkeld in het Watts R&D Innovatiecentrum in Italië, is makkelijk te installeren en bespaart daardoor tijd en geld. „Het is in de leiding monteren en klaar”, aldus Both. „Elke installateur kan het. Er is geen specifieke opleiding voor nodig. Ook werkt het balanceerventiel energiebesparend door de juiste verdeling in het systeem, of het nu om een groot of klein systeem gaat. Balancering van het verwarmings- en airconditioningssysteem wordt binnen Europa erkend als de sleutel tot energiebesparing.”

Breed debietbereik

Met slechts enkele maatvoeringen dekt de iDroset serie CF een zeer breed bereik van 35 – 10.000 l/h. Ze beschikken over een aansluiting met schroefdraad en bestaan uit een klephuis van messing en composiet en een speciaal inzetstuk dat gebaseerd is op een gepatenteerde technologie. De instelling van het debiet wordt gedaan door het draaien aan het handwiel. De Kv wordt afgesteld, waardoor het debiet aangepast wordt. De debietwijziging is meteen op het display af te lezen. De ventielen kunnen zo snel en eenvoudig afgesteld worden.

Gelijkmatige verdeling

„Het is de kunst om water goed over een systeem te verdelen”, geeft Both aan. „Water kiest de weg van de minste weerstand. Daardoor zie je dat in het systeem de eerste paar verdelers de hoogste debieten hebben. Met het statische balanceerventiel op elke strang van het systeem wordt het water gelijkmatig over het systeem verdeeld, zodat overal de juiste hoeveelheid water naar toe gaat.

"Het is in de leiding monteren en klaar. Elke installateur kan het. Er is geen specifieke opleiding voor nodig.”

Elke verdeler krijgt dezelfde hoeveelheid water, dus het wordt ook overal gelijkmatig warm. Een goed voorbeeld hiervan is een flatgebouw waarbij de wens is om deze gelijkmatig te verwarmen. Soms zie je dat het bij de benedenverdiepingen hoger in temperatuur is in tegenstelling tot de bovenste verdiepingen. Dit kan komen door een slecht ingeregeld debiet. Met de iDroset serie CF wordt het water zowel beneden als boven gelijkmatig verdeeld en heeft de verwarming door het hele gebouw dezelfde, gelijkmatige temperatuur. Het statische balanceerventiel is geschikt om toe te passen in kleine en grote installaties. Het brengt het systeem in balans met debieten. We noemen dit ook comfort balancing. Dit geeft een maximaal comfort.”

Niet buiten ontwerpcondities

„Als je een goed uitgebalanceerd systeem hebt, voorkomt het ook dat de pompen buiten de ontwerpcondities van de pomp werken”, laat Both weten. „Vaak zie je dat ze de pompen harder laten pompen als er geen goede warmteverdeling is, zodat het warme water ook de verste strangen kan bereiken. Belangrijker is om het systeem te balanceren zodat elke verdeler het juiste aantal liters krijgt. Het doel is balans aanbrengen in de installatie. Op elke strang zit een iDroset. Zo krijgt elke strang wat deze nodig heeft. Bovendien wordt het geluid verminderd dat ontstaat als gevolg van een te hoge doorstroomsnelheid van het water.”

Waarom iDroset serie CF?

Waarom kiest de installateur voor dit product? Wat is de toegevoegde waarde, wat maakt het anders? „Het antwoord is simpel: de eenvoud en het installatiegemak”, geeft Both aan. „Bij het waterzijdig inregelen en het in balans brengen van de installatie hoeft de installateur alleen maar aan de blauwe knop te draaien en hij kan direct zien wat er gebeurt. Wat het product uniek maakt is dat hij, als je hem in de leiding hebt geschroefd, onmiddellijk het debiet aangeeft.

"Met het statische balanceerventiel op elke strang van het systeem wordt het water gelijkmatig over het systeem verdeeld, zodat overal de juiste hoeveelheid water naar toe gaat.”

Als je het systeem wenst in te stellen naar minder of meer liters dan is een draai aan de blauwe knop voldoende. Via het pijltje onder het regelglas is direct de stand te zien. Daar hoeft geen koffer met meetapparatuur aan te pas te komen. Het is super eenvoudig. Waterzijdig inregelen en in balans brengen van het systeem kan met één draai aan de knop en je ziet meteen wat er gebeurt. Eenvoudiger kan niet. Als het handwiel in de goede positie staat, dan kan deze met een schroef vastgezet worden om verandering te voorkomen. Daarnaast heeft het ventiel ook een afsluitfunctie.”

Trainingscenter

De vestiging van Watts in Eerbeek heeft een trainingscenter met onder meer een werkende installatie van de iDroset serie CF. De installateur kan hier zelf met dit systeem oefenen. Twee tot drie keer per week worden hier trainingen gegeven, ook voor andere systemen en producten van Watts.

„Als je een goed uitgebalanceerd systeem hebt, voorkomt het ook dat de pompen buiten de ontwerpcondities van de pomp werken.”

Both werkt inmiddels 12,5 jaar bij Watts. „We hebben zoveel verschillende producten voor zoveel verschillende toepassingen. Ik ben hier helemaal in meegegroeid. Maar ik kan me voorstellen als je hier nieuw binnenkomt, dat het lastig is om alles snel onder de knie te krijgen. Ik informeer dagelijks de installateur over onze producten, welke wij via de technische groothandel uitleveren.”

Historie Watts

Watts Water Technologies is in 1874 opgericht door Joseph Watts New England (VS). Hij startte met een machinewerkplaats voor het maken van onderdelen en accessoires voor machines voor de plaatselijke textielfabrieken. Watts ontwikkelde oorspronkelijk drukregelaars voor industriële toepassingen. Daarnaast kreeg Watts grote bekendheid als patenthouder en ontwerper van stoom- en waterdrukregelaars. Hij vervaardigde drukreduceerventielen voor het regelen van stoom- en ontlastingsinrichtingen, voor een veilige werking van boilers en ketels.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement