Maatregel Ollongren drukt zzp’ers uit de markt

Geplaatst op 23 november 2018 door Redactie

De verplichte certificering die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil invoeren voor installateurs van cv-ketels is zo duur en bureaucratisch dat hij zzp-‘ers en kleine ondernemers uit de markt zal drukken. Daardoor groeit het tekort aan gekwalificeerde installateurs en werkt de maatregel die de veiligheid moet vergroten averechts, vreest Zelfstandigen Bouw. In een brief aan de Tweede Kamer pleit de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw voor een betaalbaar bewijs van vakmanschap.

“In mei hebben wij dit in een brief aan Ollongren ook al aangekaart. Toen heeft de bewindsvrouw daar niet op gereageerd. Onlangs uitte branchevereniging Uneto-VNI dezelfde zorgen. Ik hoop voor de branche én voor de consument dat de Tweede Kamer die zorgen wel serieus neemt”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Ollongren besloot tot een dure, omslachtige certificeringsplicht naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het ‘onderschatte en onbegrepen gevaar’ van koolmonoxide. De minister onderschat de nadelige gevolgen van haar maatregel, waarschuwt Verhoef. “Het aantal vakmannen dat cv-installaties mag installeren zal fors krimpen. Daardoor kan de consument moeilijk een erkend installateur vinden en stijgen de tarieven. De consument zal dan eerder geneigd zijn het jaarlijkse onderhoud een keertje over te slaan. Daar is de veiligheid niet mee gediend.”

Volgens Verhoef – en ook Uneto – is er een eenvoudige oplossing. Niet de dure certificering invoeren, maar kiezen voor een eenvoudig systeem van erkenning, of een bewijs van vakmanschap. Betaalbaar, ook voor zzp’ers, én doeltreffend.

Verhoef: “Ik roep de Tweede Kamer dringend op de signalen vanuit de branche serieus te nemen en de certificeringsplicht om te zetten naar een eenvoudigere erkenningsregeling.”

Zelfstandigen Bouw is dé belangenbehartiger van zzp'ers in bouw, hout en techniek

Downloads

Brief Zelfstandigen Bouw aan de Tweede Kamer download

Reacties

Pim

3 januari 2019 om 20.05 uur

Tot 1996 werden de binneninstallaties geïnspecteerd door de gasbedrijven bij aanleg of wisseling van bewoner. In 1996 is er een scheiding aangebracht tussen verkoop en distributie. De netbeheerders hebben hun aansluitvoorwaarden aangepast, waardoor de aansluitvoorwaarden voor aansluiting vervielen. Waardoor het voor de installateur niet noodzakelijk meer was te streven om het vakdiploma te behalen. Geen inspectie betekende ook dat de inspecteur de installateur niet kon corrigeren. Nadat in 1996 ook nog de Vestigingswet door mevr. Jorritsma werd afgeschaft verdween in alle handwerk vakken het streven om het patroonsdiploma te behalen. We zijn nu een Cowboyland, de beste schutter wind. Je kan beter een paard keren dan achteruit laten lopen. Dus InstallQ!!!!. Echte diploma's. Er zijn nog genoeg gediplomeerden en voor de anderen, zo moeilijk kan het toch niet zijn je doet het al jaren zonder. Inspectie? De inspectieopcenten zitten nog in de gasprijs.

DGKLIMAAT Woubrugge

13 december 2018 om 09.41 uur

Klein verschil tussen erkenning en certificeren . Kwestie van ambitie op kwaliteit. Kwaliteit heeft een betere prijsstelling. Onderscheid in erkenning of certificering maakt niet zo veel uit. Als veiligheid en gezondheid boven aan moet komen te staan. Kwestie van tijd en en gewenning en inzet van vakmensen met liefde voor het vak, maakt de installaties en de markt uiteindelijk gezonder door deze dappere maatregel.

Peter

7 december 2018 om 09.01 uur

Het is Overheid die zelf de fout heeft gemaakt om de bevoegdheid gas water en elektra volledig vrij te geven . het is hun taak om de verantwoording op zich te nemen en dit in de juiste bevoegd heden te brengen . En ja dit gaat niet niet gepaard met doorslaande certificering .

Onno

5 december 2018 om 15.27 uur

Ik vind het een prima maatregel van mw. Ollongren. Zo spannend is het niet om hiervoor een (SCIOS) inspectie diploma te halen, zich te certificeren en de resultaten van een uitgevoerde inspectie vast te leggen. Echte vaklieden zullen dit niet schuwen. Enkel 'verkapte' beunhazen die hun werk niet goed doen hebben hiervoor te vrezen.

Frits

5 december 2018 om 11.56 uur

Ik begrijp de maatregel en vindt deze positief bijdragen aan de kwaliteit en voorschriften welke gehanteerd dient te worden. Een cv installatie vervangen 1 op 1 is niet alleen vervangen van de ketel maar ook verplicht de rookgas etc. vele hobby mannen waaronder ZZP weten niet eens dat dit verplicht is bij een rookgas ouder dan 5 jaar of vervangen van vr ketel naar Hr. Het zal de internet handel deels uitbannen en een nette fatsoenlijke prijs voor de gecertificeerde installateur bewerkstelligen. Er is nu een oneerlijke concurentie gaande door wel aan 1 kant eisen te stellen en jan en alleman kan monteren.

Ed Mulder

5 december 2018 om 11.02 uur

Subsidie hier, subsidie daar, Doe eens gek en geef subsidie aan deze opleidingen voor de mensen, er zullen dan denk ik meer mensen geneigd zijn een technische opleiding te volgen waardoor het tekort aan vakmensen zal teruglopen.

Thom Keizer

5 december 2018 om 08.50 uur

Natuurlijk begrijp ik deze commotie, maar wat ik allemaal als bouwkundig opzichter tegenkom, begrijp ik deze regel wel. Laten we eerst eens beginnen met de groep bedrijfsmatige hobbyisten uit de markt te halen en laat men zich als installateur ( niet de bedrijven maar elk persoon als individu) eerst bewijzen dan men het vak verstaat door middel van examen of vaardigheidstest. Daarnaast even zo belangrijk: gebruik voort de installaties gekwalificeerde producten eventueel voorzien van label. Kost tijd en geld, maar het eind product is het zeker waard.

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement