Luxxor DoucheWTW: tot 50% energiereductie in elke douche!

Geplaatst op 01 maart 2023 door Redactie

Een gemiddelde Nederlander gebruikt 49 liter douchewater per dag (VEWIN). Dat komt neer op jaarlijks ruim 1,4 miljard m3 aardgas gebruik voor douchen (bijna 20% van al het huishoudelijke aardgas), dat we direct wegspoelen door de doucheafvoer. Wanneer u isoleren, kierdichten en WTW bij ventileren een logische keuze vindt, lees dan verder over de mogelijkheden om eenvoudig 30 tot 50% van deze douche-energie te reduceren!

Naast dat douchen veel energie kost, is het verduurzamen van deze hoog-temperatuur warmte een uitdaging voor veel warmtepompen. Om voldoende COP/capaciteit te behalen, wordt met de warmtepomp vaak een grote buffer geïnstalleerd. Deze nemen veel ruimte in, zijn een belasting voor de bestaande constructie en leiden tot grote stilstandsverlies (400-900kWh/jaar voor een 300L boiler).

Natuurlijk reduceren kouder douchen, spaardouchekoppen en korter douchen de energievraag voor warmtapwater. Aanvullend zijn er steeds meer doucheWTW’s, die zonder moeite en zonder comfortverlies betrouwbaar en onafhankelijk van gedrag de energievraag voor warmtapwater reduceren. Dit scheelt kosten voor de bewoner, maar is ook betrouwbaar in het installatiedesign. Toepassen van een doucheWTW kan op verschillende momenten.

In Nieuwbouw is het een no-brainer. Een doucheWTW meenemen vanaf het design, maakt de tapwaterinstallatie kleiner, voldoet een project eenvoudiger aan de BENG-normen en verlaagt de energierekening van de bewoner. In bestaande bouw gelden dezelfde voordelen, Luxxor helpt u graag met kennis, praktijkvoorbeelden en producten.

De eenvoudigste optie die op elk moment, binnen 30 minuten en zonder hakken en breken geïnstalleerd kan worden, is de Sanura Flatmate. De Flatmate past in bijna elke douche en werkt naadloos samen met een (hybride)gasketel. Nog grotere kostenbesparingen zien we in combinatie met een elektrische boiler.

In geval van woningrenovatie en grondgebonden woning kan een douchepijp WTW toegevoegd worden onder de badkamer (zie artikel april 2022) in een koofje naast de voordeur, naast de meterkast of, naast/in een oude schoorsteen. De Luxxor Showersave®-serie is hier uw stille kracht.

In geval van woningrenovatie gelijkvloers en elke badkamervervanging, is de Luxxor Hamwells Blue de route naar energiebesparing én een eenvoudige verduurzaming van uw woning (DoucheWTW in appartement & flexwoning).

Welke redenen zijn voor u belangrijk voor het reduceren van de energie van warmtapwater?

• Reductie van de energievraag voor lagere energiekosten
• Reductie van de energievraag voor een beter klimaat
• Reductie (energie)armoede
• Verduurzaming (energie, CO2,)
• Circulariteit
• Eenvoudiger verduurzamen, kleinere ruimte voor een duurzame installatie
• Reduceren stilstandsverlies doordat kleinere boiler mogelijk is
• Eenvoudiger naar aardgasvrij, doordat minder hoog-temperatuur wamwater nodig is.
• Woningwaarde & woningwaarderlingstelsel
• Energielabelstappen
• Veiligheid door eenvoudigere geiservervanging

De Luxxor doucheWTW’s hebben het hoogste rendement, zijn zeer onderhoudsarm, volledig recyclebaar en worden in Nederland geproduceerd (beste kwaliteit, korte levertijden en circulair).