Luchtverdeling met gemak op alle vlakken

Geplaatst op 02 februari 2016 door Redactie

Pal in het centrum van Leeuwarden, om precies te zijn aan de Gedempte Keizersgracht, wordt momenteel door woningcorporatie Elkien in Heerenveen een project gerealiseerd van 85 appartementen in de vrije sector. Otte Installaties uit Sneek past daar het Air Excellent luchtverdeelsysteem toe van Ubbink BV in Doesburg.

Een maatwerk luchtverdeelsysteem

De bouw van het totale complex is eind juni 2015 gestart en moet in september 2016 zijn afgerond. “Afgelopen september hebben het installatiebedrijf en wij bij elkaar gezeten” vertelt Marcel Beune, Product Manager Ventilatie van Ubbink. “Vervolgens zijn we al vrij vlot aan de slag gegaan.” Ubbink BV is fabrikant van kunststof luchtverdeelsystemen. “Wij worden doorgaans rechtstreeks benaderd door de klant c.q. de verwerkers van onze systemen en materialen, maar we leveren uitsluitend via de technische groothandel. Zo is het in deze samenwerking ook gebeurd.” “Wij zijn ooit begonnen met veel werk voor de woningstichting in Sneek waar Elkien uit is voortgekomen” licht projectleider Niek Altena van installatiebedrijf Otte in Sneek toe. Samen met chefmonteur Wietse Damstra heeft hij de supervisie over dit project, waarbij Otte onderaannemer is van de landelijke bouwonderneming Van Wijnen (vestiging Gorredijk). “Aangezien er dus al een jarenlange samenwerking was met deze opdrachtgever en men wist wat onze mogelijkheden waren, werden wij ook ingeschakeld voor de bouw van de 85 appartementen binnen dit complex. Wij hebben in deze bouw continu twee vaste loodgieters en twee elektriciens aan het werk; in heel drukke weken springt er bovendien nog een hulpmonteur bij.” Marcel Beune vertelt dat het project bestaat uit bouwblokken, waarbij elk blok weer bestaat uit een aantal woningen: “Er wordt telkens per bouwlaag afgerond.” “Afstemming van allerlei aspecten vindt plaats in het voortraject, dan gaan we gezamenlijk iets ontwerpen” zegt Niek Altena. “Tijdens ons overleg met Ubbink in september hebben wij samen een systeem specifiek voor deze situatie ontworpen: een luchtverdeelkast waar dan de slangen op worden aangesloten. Dat is echt maatwerk in overleg met de klant, waarbij wij het systeem bepalen.”

Ontwerp-, installatie- en logistiekgemak

Met het Air Excellent luchtverdeelsysteem biedt Ubbink een innovatief modulair systeem dat universeel geschikt is voor toepassing in alle gangbare mechanische ventilatiesystemen, zowel met als zonder warmteterugwinning, toepasbaar in woningbouw en kleine utiliteitsgebouwen en geschikt voor gebruik in nieuwbouw- en renovatiesituaties. Een unieke eigenschap is dat binnen het systeem ronde en halfronde kanalen zonder moeite kunnen worden gecombineerd. Vanaf de Air Excellent luchtverdeelkast worden flexibele PE-leidingen uitgelegd naar de verschillende betreffende ruimtes voor toevoer van frisse dan wel afvoer van vervuilde lucht. Elke ruimte heeft hierbij zijn eigen luchtkanaal, zodat het systeem onderhevig is aan minder hoge drukverliezen dan traditionele systemen. Dit heeft een positief effect op energieverbruik én geluidsniveau van de geïnstalleerde ventilatie-unit. Het feit dat Air Excellent volledig BIM gereed is, maakt het ontwerpen van efficiënte systemen een stuk eenvoudiger – mede door het rekenprogramma dat Ubbink voor dat doel gratis beschikbaar stelt. (BIM tekeningen, bestekomschrijvingen, rekenprogramma en alle materialen zijn verkrijgbaar via de voor de klant vertrouwde leveranciers.) “Het gehele systeem is vanaf stap één ontworpen met het oog op gemak op het vlak van ontwerp en installatie, zonder enige vorm van beperking” aldus Marcel Beune.

Een luchtverdeelkast per appartement

Installatiebedrijf Otte werkte al langere tijd met Ubbink op het gebied van rookgasafvoersystemen. Niek Altena: “Wij kwamen ze op een Installatie Vakbeurs in Hardenberg tegen, waar zij ons hun flexibele slangen introduceerden. Wat eraan ontbrak was echter een luchtverdeelkast.” “Dat maatwerk met betrekking tot die luchtverdeelkast was een heel belangrijke factor” vult Marcel Beune aan. “Wij luisteren dan ook goed naar de wensen van onze klanten. Op die manier kunnen wij hen ontzorgen. Daardoor heeft ook Otte er relatief weinig werk aan gehad op dat vlak.” “Het gaat hier om 85 luchtverdeelkasten, waarbij elk appartement zijn eigen MV box krijgt” legt Niek Altena de opzet en indeling van een separaat luchtverdeelsysteem per appartement uit. “Die MV box ligt centraal in het appartement, zodat de slangen zo kort mogelijk kunnen blijven. Uiteindelijk ligt er in het totale project straks ruim 2,5 kilometer luchtverdeelslang.” Marcel Beune maakt duidelijk dat de slangen onder de supporters van de vloer door lopen, wat voor de aannemer makkelijker werken is. “Hij heeft te maken met slechts minimale inbouwhoogte. Bovendien blinkt het systeem uit in verwerkingssnelheid en –gemak.” Projectleider Niek Altena: “Het is een kwestie van de slang op maat afzagen en met een klikverbinding monteren in de luchtverdeelkast aan de ene kant en in de ventieladapter aan de andere. En met handige koppelstukken maak je vlot een mechanische verbinding. Per appartement ligt dit flexibele slangensysteem er dan ook in circa anderhalf uur in.”

Downloads

 

Laat uw mailadres achter en download de whitepaper: