Luchtkwaliteit en temperatuur in leslokaal onder controle met Geniox 10 met warmtepomp

Geplaatst op 22 februari 2021 door Redactie

Het Skillslab van het Dr. Nassau College te Assen maakt techniek aantrekkelijk voor jongeren. Veel installatietechnieken zijn gevisualiseerd. Door een kijkvenster in de vloer van het klaslokaal is de werking van de vloerverwarming goed te zien. Leidingen en luchtkanalen zijn overal zichtbaar en ook aan het bouwkundige aspect wordt aandacht besteed door de opbouw van een buitenmuur in al zijn facetten te tonen.

Berjohn Brust, projectleider bij ITN Assen, begint bij aankomst bij de school direct te vertellen. Zijn enthousiasme voor dit bijzondere project spat ervan af, evenals zijn passie voor techniek. “De techniekruimte is voor iedereen toegankelijk en diverse technieken zijn van dichtbij te bekijken. Zo is de cv-ketel die er hangt voorzien van een doorzichtige afdekkap om leerlingen te kunnen tonen hoe een ketel met warmtepomp in hybrideopstelling werkt. De Geniox luchtbehandelingsunit van Systemair die er staat is voorzien van verlichting en meer kijkvensters dan gebruikelijk is, zodat de werking en de componenten van de unit zichtbaar zijn.”

Blauwdruk voor de toekomst

Locatie Penta van het Dr. Nassau College heeft ongeveer 1.200 leerlingen. Na de verbouwing kwam men tot de ontdekking dat het oude lokaal voor autotechniek ‘vergeten’ was. De nieuwe bestemming van het ruime lokaal is het zogeheten Skillslab waar leerlingen zich richten op interne en externe vraagstukken over Techniek en Duurzaamheid. Dat is exact de reden waarom ITN voor dit leslokaal een standalone systeem heeft bedacht dat écht klaar is voor de toekomst. Het is een moderne, lichte ruimte geworden waar de basisverwarming is gerealiseerd met behulp van vloerverwarming die zorgt voor een constante temperatuur van 19 °C. De vloerverwarming wordt aangestuurd door een gasgestookte cv-ketel met warmtepomp.

“Zo houden we én de luchtkwaliteit én de temperatuur onder controle”

Het is algemeen bekend dat vloerverwarming trager reageert. Om ervoor te zorgen dat het behaaglijk blijft in de ruimte, zorgt de Geniox 10 met warmtepomp voor de snelle extra opwarming of de gewenste koeling. “Lucht reageert snel en op die manier houden we én de luchtkwaliteit én de temperatuur in het leslokaal onder controle. De hoeveelheid lucht past bij de luchtbehandelingsunit en de regeling. Door de vloerverwarming hier los van te zien, past dit naadloos op elkaar. Beide systemen werken gescheiden van elkaar maar zijn natuurlijk wel op elkaar afgestemd. Met dit principe lopen we voorop en het werkt fantastisch!”

“Het systeem dat we hier toegepast hebben is een blauwdruk voor andere projecten. Dit is hoe je de huidige stand van de techniek toepast en een installatietechnisch systeem er uit hoort te zien.” Behalve dat ITN huisinstallateur is bij het Dr. Nassau College geven ze er ook gastlessen. Het kan niet anders dan dat Brust de leerlingen zal inspireren met zijn enthousiasme.

Samen slagen

Sinds het bouwbesluit is aangepast, zijn we in Nederland nog luchtdichter gaan bouwen. Daardoor hebben interne factoren (bijvoorbeeld de opwarming door het aantal mensen in een ruimte) meer invloed dan factoren van buitenaf. Dat vraagt om een andere manier van berekenen. Brust: “Ontwikkelingen gaan enorm snel. De installateur is hiervan op de hoogte en heeft de vakkennis. Daarom is het zo belangrijk dat wij al in de ontwikkelingsfase van een project aan tafel uitgenodigd worden. Nu zien we nog dagelijks dat de techniek te laat wordt betrokken in het bouwproces waardoor er fouten ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden. Zelf werken we daarom graag in bouwteams.”

“Terwijl de leerlingen duurzame vraagstukken oplossen zorgt de Geniox ervoor dat het behaaglijk blijft”

“Momenteel krijgen we veel vragen over ventileren in relatie tot COVID-19. Met name in de zorg, waar wij ook actief zijn. We gaan hierin proactief te werk en hebben bij veel klanten het ventilatiesysteem anders ingesteld. Hier in het noorden van het land hebben we bovendien nog te maken met een uitdaging van een hele andere orde: het aardbevingsgevaar. Voor ons is het erg belangrijk om zonder gas te kunnen verwarmen. Hoewel ik persoonlijk verwacht dat dit langer gaat duren dan we nu denken. Het zou fijn zijn als de overheid het waterstof een reële kans zou geven. Dat is een optie waar ik zelf sterk in geloof. Hoe dan ook, we moeten het samen doen. De slogan van het Dr. Nassau College is ‘samen slagen’ maar geldt dat ook niet voor de bouw?!”

We maken het steeds mooier

Of het de eerste school in Nederland is die het klimaat op deze manier regelt weet Brust niet. Maar het is zeker een van de eerste scholen in Assen. “Het systeem draait nu een jaar en we zijn er heel content mee. Dit is écht een van de mooiere luchtbehandelingsunits. Hetzelfde principe hebben we nu ook toegepast bij andere projecten. Zo zijn een kinderdagverblijf en een basisschool recent voorzien van verwarmen, koelen en ventileren met Geniox units. Het werkt gewoon mooi. Bovendien verkopen we natuurlijk alleen producten waar we 100% achter staan.”

Project: Dr. Nassau College, locatie Penta

Plaats: Assen

Installateur: ITN Installatietechniek Assen

Toepassing: 1 Geniox luchtbehandelingsunit (Systemair) met warmtepomp

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement