Lucht bevochtigen en koelen voor een comfortabel binnenklimaat

Geplaatst op 06 februari 2017 door Redactie

HomEvap ontwerp en fabriceert luchtbevochtigers en koelers voor luchtbevochtiging- en koeling voor woonhuizen. „Het principe van bevochtigen en koelen is hetzelfde”, zegt Judith van Dam, directeur van HomEvap. „De werking is afhankelijk van waar het apparaat op de WTW-unit wordt geplaatst. De bevochtiger of koeler kan op iedere WTW-unit aangesloten worden.”

HomEvap is vorig jaar opgericht. De koelers en bevochtigers bestaan al zo’n jaar of zeven en hebben hun diensten al bewezen. Voorheen was de koeler en bevochtiger één apparaat. Dat is nu gesplitst in twee afzonderlijke apparaten. „Mijn collega Bengt Cornelissen heeft de apparaten zelf ontwikkeld vanuit zijn kennis uit zijn bedrijf Aire Fresh Systems”, zegt Van Dam.

„Aire Fresh Systems richt zich voornamelijk op de utiliteit. Onze producten zijn vooral voor de woningbouw. Dat is zo’n andere doelgroep, dat we besloten hebben om hiervoor een nieuw bedrijf op te richten. Dit is de start geweest van de ontwikkeling van nieuwe modellen die nu op de markt zijn. Dat zijn de HomEvap Koeler, HomEvap Bevochtiger, HomEvap Combi Comfort en de HomEvap Direct.

Indirecte koeling

„Voor koeling van de woning wordt de HomEvap Koeler voor de WTW-unit aangesloten op het luchtretourkanaal van de woning”, legt Van Dam uit. „Zo wordt van de warmtewisselaar een koude-wisselaar gemaakt. De warme lucht die van buiten aangezogen wordt, gaat over de gekoelde wisselaar en stroomt zo afgekoeld de woning in.”

De HomEvap Koeler voorkomt oververhitting van de woning en maakt de nachtkoeling effectiever. „De HomEvap koelt alleen”, zegt Van Dam. „Voor een nog comfortabeler binnenklimaat kan de HomEvap Bevochtiger als directe koeler erbij geplaatst worden. Dit is de HomEvap Combi Comfort.”


Bevochtigen

De HomEvap Bevochtiger zit op het luchttoevoerkanaal naar de woning na de WTW-unit. Die bevochtigt de aangezogen lucht voor een gezonde relatieve luchtvochtigheid en meer comfort. De werking is gebaseerd op waterverdamping. „De relatieve luchtvochtigheid in een woning hoort tussen de 40 en 60 procent te zijn”, zegt Van Dam.

„Dan voelen de bewoners zich comfortabel. Bovendien is deze luchtvochtigheid goed voor houten vloeren, meubelen en eventuele muziekinstrumenten. Ook voorkomt het statische elektriciteit en prikkels in de neus door te droge slijmvliezen.” Luchtbevochtiging is vooral bij kouder weer van belang, omdat koude lucht minder vocht kan bevatten. „Die droge lucht haal je je woning in”, aldus Van Dam.

„Als die lucht opgewarmd wordt, daalt de relatieve luchtvochtigheid. Door de bevochtiger hef je dit effect op en wordt de relatieve vochtigheid op peil gehouden waardoor er een optimaal binnenklimaat ontstaat.” De bevochtiger is uitgerust met een sensor die in het luchtkanaal wordt gehangen en die de luchtvochtigheid en de temperatuur in het kanaal meet.

De andere sensor van het wireless bedieningspaneel meet deze condities in de woning. De HomEvap Bevochtiger wordt hierdoor optimaal aangestuurd. De HomEvap is voorzien van beveiligingen om overbevochtiging, condensvorming en teveel waterverbruik tegen te gaan”, laat Van Dam weten. „De bevochtiger werkt automatisch en is aangesloten op een water toe- en afvoer. Deze hoeft dus niet bijgevuld te worden.”

Energiezuinig en veilig

„De bevochtiger is heel energiezuinig”, aldus Van Dam. „Hij is gebaseerd op het principe van het verdampen van water waardoor de lucht koelt. De droge lucht stroomt door een waterabsorberende glasfibermatrix en neemt de waterdamp van het vochtige oppervlak op. De bevochtiger wordt standaard uitgerust met een PTC heater, om indien nodig, de bevochtigingscapaciteit te vergroten, en een legionellafilter, de LegioSafe.

Dit filter garandeert legionellaveilig water. Mocht het nodig zijn om het legionellafilter te vervangen, dan komt er een melding op het display.” Het filter gaat ongeveer anderhalf jaar mee en is eenvoudig te vervangen. Het apparaat verbruikt weinig water, maximaal 4 liter per uur. „De ingebouwde heater is op meerdere manieren beveiligd tegen oververhitting”, legt Van Dam uit.

„De heater warmt langzaam op en gaat alleen aan als de lucht uit de WTW te koud is om de bevochtiger optimaal te laten werken. Dat is uiteraard afhankelijk van het setpoint dat ingesteld is.”

Combinatie van koelen en bevochtigen

De HomEvap Combi Comfort bestaat uit twee units waarbij de koeler door de bevochtiger aangestuurd wordt. Deze werkt volautomatisch, want de Combi Comfort heeft een bedieningspaneel dat automatisch de luchtvochtigheid en koeling regelt. Dit geeft extra verkoeling op warme dagen. „Maar het is en blijft een koeler”, zegt Van Dam. „Die moet niet verward worden met een airconditioner.”

Bevochtigen zonder WTW

Voor mensen die geen WTW in hun woning hebben, maar toch een bevochtiger willen, is de HomEvap Direct op de markt gebracht. De HomEvap Direct bestaat uit twee behuizingen waarbij in de een de bevochtiger zit en in de ander de ventilator. De HomEvap Direct komt als een standalone in een bergingskast, keukenkast of op zolder, al naar gelang de beschikbare ruimte. De gebruiker ziet alleen het rooster waardoor bevochtigde lucht naar binnen geblazen wordt. De luchthoeveelheid wordt aangepast aan de vraag. De omkasting zorgt voor geluidsdemping.


Ontwikkeld vanuit de vraag

De modellen van HomEvap zijn ontwikkeld vanuit vragen van installateurs en bewoners. „Er waren installateurs die er zelf heaters tussen zetten om het rendement te verhogen”, zegt Van Dam. „Voorheen was er voor koelen en bevochtigen een en hetzelfde apparaat, maar er is vraag naar meer specifieke toepassingen. Daarom hebben we nu twee apparaten: de bevochtiger en de koeler.

et zijn complete producten die door de installateur weggezet kunnen worden. We willen het de installateur zo gemakkelijk mogelijk maken.” De producten van HomEvap zijn niet alleen geschikt voor nieuwbouw. Ze kunnen ook heel goed bij bestaande installaties toegepast worden. „Bij woningen met 0 op de meter komt steeds vaker de vraag naar koeling”, vertelt Van Dam. „Hiervoor zijn er meerdere oplossingen en dit is er één van.”


Recyclebaar en kwaliteit

De installateur koopt rechtstreeks in bij HomEvap. Hij krijgt een goede handleiding hoe het apparaat geïnstalleerd moet worden. Met vragen kan hij uiteraard bij HomEvap zelf op de website terecht. „De installatie is vrij makkelijk. Als je een water aan- en afvoer en elektriciteit hebt, is het apparaat eenvoudig te plaatsen”, laat Van Dam weten.

„Onze producten zijn zoveel mogelijk recyclebaar. We werken met kwaliteitscomponenten. We vinden het heel belangrijk dat alles goed werkt en dat we mensen een oplossing kunnen bieden. Het is voor ons ook van belang dat we er plezier aan hebben. Onze dealers zijn bedrijven die we kennen en waar we in geloven.”


Reacties

Frank Creemers

14 juli 2020 om 10.38 uur

Hoe zit het dan met de kanalen? is er dan geen condensvorming? moeten deze dan geïsoleerd gaan worden?

Marcel

2 december 2018 om 11.57 uur

Homevap belooft veel, maar verteld niet alles. Zo is de vervangingstermijn van het filter veel te rooskleurig. in plaats van 1 x per 2 jaar zul je het filter 2x per jaar moeten vervangen om een goede werking te behouden. Dit kost je al snel ca. 360,- per jaar. Het verbruik is kW is bij ons in de winter ongeveer 50 kWu per week. In een half jaar is dit ongeveer 1000 kWu per jaar. Dit komt overeen met 1/3 van het gemiddelde totale gebruik van een huishouden. Als je contact op neemt met Judith van Dam van Homevap krijg je alleen ontwijkende antwoorden een verhalen dat het bij jou wel een uitzonderlijke situatie is.???? Vul zelf maar in...

johan van de put

8 augustus 2018 om 15.34 uur

ik heb een luchtbevochtiger met een permanente watertoevoer. Heeft U iets waarmee ik het water terug kan koelen zodat het apparaat een dubbel functie krijgt. Koeler en de juiste luchtvochtigheid Ik hoor graag van U m vr gr Johan van de Put

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement