Installateurs verwachten veel vorstschade tijdens dooi

Geplaatst op 14 februari 2021 door Redactie

De vrieskou zorgt voor topdrukte bij de verwarmingsbedrijven door haperende cv-ketels. Installateurskoepel Techniek Nederland verwacht dat de invallende dooi tot veel waterschade zal leiden. Wanneer het water in kapotgevroren leidingen weer gaat stromen, loopt het door scheuren in de leiding weg. Wie de leidingen controleert en scheurtjes aantreft, doet er goed aan nu al een deskundige loodgieter in te schakelen.

Bevroren leidingen en watermeters

De loodgieters die aangesloten zijn bij Techniek Nederland kregen de afgelopen week al veel meldingen binnen van bevroren leidingen en watermeters. De bedrijven zijn volop bezig met het verhelpen van de problemen om erger te voorkomen. Toch verwachten de installateurs dat de grote drukte nog moet komen. In veel woningen en andere gebouwen komt de vorstschade pas aan het licht wanneer de dooi invalt. Techniek Nederland verwacht daarom komende week een hausse aan meldingen.

Daklekkages

Bij huizen waar noodreparaties aan daken zijn uitgevoerd, kunnen lekkages ontstaan. Een hemelwaterafvoer die bevroren is geweest, begeeft het wanneer de temperatuur boven nul komt. Ook kunnen dakpannen dan los gaan zitten en lekkages veroorzaken.

Problemen zelf voorkomen

Bewoners kunnen zelf veel doen om problemen door kapotgevroren leidingen te voorkomen. Techniek Nederland raadt aan om leidingen nu al te controleren. Vertoont een leiding scheurvorming, dan is het raadzaam om meteen de watertoevoer af te sluiten en een loodgieter in te schakelen. Controle is vooral belangrijk bij kranen die minder vaak worden gebruikt, zoals de buitenkraan en kranen in bijkeukens, garages en schuurtjes. Leidingen in kamers op de koude oostkant van een woning zijn extra kwetsbaar. Ook in leegstaande woningen en vakantiehuizen is de kans op bevroren leidingen groot.

Föhn op de leiding

Controleren op vorstschade is onder meer mogelijk door de leidingen met een föhn te verwarmen. Zodra het water weer gaat stromen, wordt duidelijk of er sprake is van een lekkage.

5 Tips voor voorkomen van waterschade

1. Controleer de bevroren leiding op eventuele gaten en scheuren.
2. Ontdooi bevroren leidingen met een föhn. Controleer of er water uit de kraan komt en of er nergens water weglekt.
3. Voorkom problemen in de toekomst door leidingen op vorstgevoelige plaatsen te isoleren.
4. Controleer de watermeter op een moment dat er geen water wordt getapt. Loopt de watermeter dan toch, dan is er een lekkage.
5. Schakel bij twijfel een erkend loodgieter in.


Reacties

lintzen

17 februari 2021 om 09.25 uur

Dit is op zich een normaal verschijnsel bij dergelijke extremen. Door het smelten van sneeuw en opnieuw aanvriezen ontstaat er een soort ijsdam aan de onderzijde (buiten) van het raam. Nieuw smeltwater hoopt zich op en loopt naar binnen. Oplossing is indien mogelijk sneeuw vrij maken van raam voor de dooi. Installatie van een speciale sneeuw en ijskit (bekend in Duitsland) of, zoals in sommige heftige sneeuw gebieden gebeurt, een hogere inbouw van het raam. Hierbij ligt het raam ongeveer 15 cm hoger van de pannen af. Kortom, er is niets mis met uw Velux raam. Bij een verdere goede installatie van het raam is natuurlijke droging voldoende.

Bruggema

16 februari 2021 om 15.27 uur

Assen 16 februari 2021 Na het ontdooien van het sneeuw op ons pannendak gingen 7 van de 8 Velux tuimelramen ernstig lekken. Onder sommige ramen lag wel 5 liter water op de vloer. Alleen de kunststoffen Velux in de badkamer lekte niet. (Daar was het trouwens minder erg geweest) Vermoedelijk is er veel jachtsneeuw (stuifsneeuw) onder de pannen geblazen en dat ontdooit nu "lekker" onder de pannen. Zowel bij de bovenste horizontale afdeklatten als bij de ondersten, kwam het water in de kamers naar binnen sijpelen. :( Dit hebben we niet eerder meegemaakt. We hebben zelfs tijdens de zwaarste regenbuien nooit een druppeltje water binnen kunnen ontdekken Wat zou een oplossing zijn om dit in de toekomst te voorkomen? Moeten de Velux ramen beter (anders) worden bevestigd? Wie heeft er verstand van?? sbruggema@gmail.com

Reageren

Vul uw gegevens in en uw naam en reactie zullen worden getoond.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement