Linum speelt met eigen label Alixo in op snel veranderende markt

Geplaatst op 09 juni 2022 door Redactie

'Waardevolle toevoeging voor onze klanten’

Linum Group, de technische groothandel voor de HVAC-markt. Bekend vanwege het enorme assortiment met uitzondering van koelgassen en units. Het assortiment blijft groeien en dat zegt uiteraard veel over de vragen uit de markt. Luisteren naar de klant is één, maar er vervolgens ook concreet iets mee doen is toch vaak een heel ander verhaal.

De HVAC-markt is een sector waar veel gebeurt. Om daar op een juiste wijze mee om te gaan en de installateur nog beter van dienst te kunnen zijn, ontwikkelt en produceert Linum onder het eigen label Alixo onder meer dakdoorvoeren, stepovers op maat, antivibratiesokkels, muurkonzolen en reinigingsmiddelen. Robbie Naessens, marketing manager Linum Group, legt uit hoe dat zit.

Goed op weg

“Kijk, dakdoorvoeren die bestaan natuurlijk al heel lang. Maar steeds vaker kregen we vragen van de installateur over de breedte, de hoogte, afvoer van water, beter bestand tegen het weer aan de kust, etc. Maatwerk wordt niet altijd overal geleverd en voor ons een belangrijke reden, mede op grond van onze jarenlange expertise, zelf dakdoorvoeren en toebehoren te ontwikkelen en te produceren. Inmiddels telt het Alixo-gamma negen modellen.” In België werd Alixo een paar jaar geleden al geïntroduceerd en met succes, zoals inmiddels wel is gebleken.

“Maatwerk wordt niet altijd overal geleverd en voor ons een belangrijke reden zelf dakdoorvoeren en toebehoren te ontwikkelen en te produceren.”

Ook in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk begint Alixo voet aan de grond te krijgen. Max Korneef, sales manager Linum Europa (verkoopkantoor Ridderkerk): “Laten we wel zijn, een en ander moet natuurlijk wel seriematig zijn te maken. Anders gaat dit niet werken. Los hiervan wordt er voortdurend gekeken hoe we het merk Alixo verder kunnen uitbouwen. Het gamma heeft body nodig, dat is evident. Maar in mijn overtuiging zijn we heel goed op weg. Laat onverlet: er is nog heel veel te doen.”

Rode draad in dit verhaal: Linum is een grote Europese speler en veel meer dan een gerenommeerde distributeur in de HVAC-markt. Max Korneef zegt daarover: “Het produceren onder een eigen label is een waardevolle toevoeging voor onze klanten. Alixo biedt veel kansen en daar gaan we voor. Het bewijst dat Linum niet alleen goed luistert naar de klant, maar daar op een efficiënte en economische manier invulling aan probeert te geven.”

Slim en efficiënt

Nog even terug naar de Linum Group. Twee jaar geleden verhuisde dit familiebedrijf naar het bedrijvenpark Kortrijk-Noord aan de Pieter Verhaeghestraat. Een distributiecentrum met een magazijn waar je u tegen zegt: ca. 18.000 vierkante meter en maar liefst 13 meter hoog. Stijlvol en strak met veel lichtinval. Esthetisch en functioneel een kunststukje van de bovenste plank. Inclusief een showroom van 1500 vierkante meter. Een korte rondleiding maakt duidelijk dat de Linum Group klaar is voor de toekomst. Met, hoe kan het ook anders, een klimaattechnisch verantwoord pand.

“Het assortiment blijft groeien en dat zegt uiteraard veel over de vragen uit de markt.”

Zonnepanelen, geothermie … waar mogelijk, zo energiezuinig mogelijk. Met, heel belangrijk in een gestaag groeiende markt, de mogelijkheid om uit te breiden. Ook over de keuze voor één groot distributiecentrum is heel goed nagedacht. Robbie Naessens: “Ons assortiment is enorm en blijft groeien. Je zou kunnen overwegen om in andere landen ook een magazijn neer te zetten. Er is wel naar gekeken maar de praktijk wijst uit dat, zoals we het nu doen, zowel bedrijfstechnisch maar vooral voor onze klanten, het meest slim en efficiënt is. Hier is alles en je grijpt nooit mis. Vandaag bestellen en dan heb je je spullen binnen 1 max 2 dagen in huis. Het doel is en blijft de klant ontzorgen en ondersteunen. Daar zijn we goed in en om er voor te zorgen dat we stappen blijven maken, ligt de focus het komende jaar vooral op data. En dan gaat het bijvoorbeeld over optimaliseren van onze website maar ook over onze interne bedrijfsprocessen en koppelingen met externe faciliteiten zoals 2BA.”

Tekst: Bob de Jong

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement