Lineaire geleiding van Rollon voor ‘schuiftoilet' van Sanitronics

Geplaatst op 08 juni 2017 door Redactie

Sanitronics in Rotterdam, dat zelfreinigende toiletunits bouwt, heeft onlangs het eerste model van een nieuw type schuiftoilet in de Zweedse stad Helsingborg geplaatst. De nieuwe toiletunit is uitgerust met een reinigingssysteem dat zich in een lade in de technische ruimte achter het toilet bevindt. Na gebruik van het toilet schuift de lade over de toiletpot en reinigt deze. Voor het schuifsysteem gebruikt Sanitronics lineaire geleiders van Rollon, producent van lineaire assen en geleidingen voor de industrie.

Het nieuwe model schuiftoilet in Helsingborg is een openbaar toilet, dat in het centrale stadspark staat. Een goede reiniging van openbare toiletten is voor winkelpubliek, dagjesmensen, toeristen en andere gebruikers van groot belang, omdat ze hoge eisen stellen aan de hygiëne. De eerste generatie toiletunits van Sanitronics beschikte over een draaisysteem met twee toiletpotten, die om de beurt gereinigd werden. Dat gebeurde onder een speciale kap in de technische ruimte achter het toilet. Tegelijkertijd werden de wanden en de vloer met behulp van een krachtige pomp en nozzles schoongespoeld, waardoor vuil en zand verwijderd worden.


Enkele jaren geleden bedacht Sanitronics het concept van het ‘schuiftoilet', waarbij het toilet in de toiletruimte blijft en gereinigd wordt met behulp van een lade, die over het toilet schuift. In de lade bevinden zich de nozzles voor de reiniging en een luchtmes voor het drogen. "Bij het ontwerpen van het schuifsysteem was de lineaire geleiding een van de lastigste uitdagingen", zegt technical engineer Ruud van Leeuwen.

"We willen de technische ruimte in de units uiteraard zo klein mogelijk houden, dus de telescopische geleiders mochten niet te lang zijn voor de inbouw, maar moesten wel een slag van meer dan een meter hebben. Daarnaast moeten de geleiders het gewicht van de reinigings- en drooginstallatie kunnen dragen. Dat is bijna zeven kilo. Omdat de geleiders bestand moeten zijn tegen vocht en reinigingsmiddelen was een uitvoering in RVS voor ons een absolute voorwaarde. Rollon adviseerde ons de RVS-uitvoering van de LFX27-0550-geleiding. De LFX-serie bestaat uit lichte telescopische rails met een hoge stijfheid, waardoor ze een hoge belasting aankunnen. De rails zijn zeer robuust en hebben weinig onderhoud nodig. De geleiders voor de toiletunits zijn in ingeschoven toestand 55 cm, maar in uitgeschoven toestand is de maximale lengte 110 cm. Ze worden met behulp van een actuator, een lineaire spindelmotor, uitgeduwd."

Minder technologie

Dankzij het nieuwe reinigingssysteem in het schuiftoilet is er minder technologie nodig, waardoor de prijs van de units – afhankelijk van de uitvoering – met zo'n 10 tot 20 procent daalt. Het schuifsysteem betekent een belangrijke innovatie voor de zelfreinigende toiletten, die standaard met een RVS-frame op een prefab betonnen vloerconstructie worden gemonteerd. De binnenruimte is afgewerkt met High Pressure Laminate wanden en RVS-sanitair.

Voor de inrichting van de units biedt Sanitronics een ruime keuze uit diverse soorten toiletten, entree- en betaalsystemen en veiligheidssensoren. Daarnaast zijn de units uitgerust met een vorstbeveiliging en een noodstroomvoorziening. De buitenwanden kunnen worden bekleed met verschillende (vandalismebestendige) materialen, zodat de toiletunits in elke omgeving ingepast kunnen worden.

Helsingborg

Het schuiftoilet in Helsingborg is een echte blikvanger. De buitenkant van de nieuwe unit bestaat uit gelaagd hard glas met RGB-verlichting. Langs de glazen buitenmuren stroomt water. Het toilet staat in het stadspark, dat met zijn bijzondere vegetatie in alle jaargetijden een belangrijk ontmoetingspunt voor inwoners en studenten is. Er is tuinmeubilair beschikbaar en men kan er hangmatten, dekens en materiaal voor sport en spel lenen. Het gratis openbare toilet draagt ook in belangrijke mate bij aan de gastvrijheid van het park.