Leontienhuis: inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten

Geplaatst op 29 januari 2020 door Redactie

Begrip, erkenning, herkenning en gelijkwaardigheid

In ons landen hebben ongeveer 6000 mensen anorexia en 22.000 boulimia. Als geen ander weet Leontien Zijlaard-van Moorsel wat de enorme impact van een eetstoornis is. De viervoudig Olympisch kampioen kampte jaren met anorexia maar wist met hulp van onder meer haar man Michael Zijlaard de ziekte te overwinnen.

"Vanaf het moment dat ik mijn leven weer in balans had, kreeg ik sterk het gevoel dat ik iets moest doen met mijn ervaringen. Er zijn zoveel, vaak jonge, mensen die hier mee maken krijgen. In het begin hebben mijn man en ik diverse projecten gesteund, maar ik wilde zelf meer. Het anders doen. Geen klinische omgeving maar een warm huis waar mensen op verschillende manieren gestimuleerd worden de balans in hun leven terug te vinden. Met begrip, erkenning, herkenning en gelijkwaardigheid als belangrijkste pijlers."

In 2008 richtte Leontien de Stichting Leontien Foundation op. Er werd gezocht naar een eigen plek en die werd gevonden. Prinses Máxima opende op 9 juli 2015 het, met dank aan vele bedrijven (o.a. uit de installatiebranche), donateurs en vrijwilligers, inloophuis aan de Zuidplas 13 in Zevenhuizen. De vervallen boerderij ‘Nooitgedacht’ werd compleet verbouwd en biedt bezoekers al jaren een warm huis. "We wilden een veilige plek creëren en daar zijn we goed in geslaagd." Het inloophuis, dat bestaat bij de gratie van giften en donaties, wordt gerund door twee parttime krachten en tientallen vrijwilligers. Leontien: "Het is laagdrempelig en ervaringsdeskundige vrijwilligers zetten hun eigen kennis en ervaring in om anderen te helpen." (www.leontienhuis.nl).
In de apriluitgave van Installatie Totaal leest u het hele verhaal over de droom die Leontien waarmaakte.